Ahad, 16 Oktober 2011

Must read - Tentang lelaki dan Perempuan




Perempuan.

1. Sangat risau bila dalam satu hari, mereka asyik makan berturut-turut dan memikirkan bahawa berat badan mereka akan bertambah.

"Hari ni asyik makan aje," Pergi ambil penimbang dan timbang berat badan.
"Hurmmm... sama je. Tapi badan dah terasa berat." Sambil tengok kat cermin dan ukur saiz peha bertambah lebar atau tidak.

Selalu sangat aku tengok situasi ini, dan sebenarnya.. mengunyap seharian takkan membuatkan berat badan kita terus bertambahlah.


2. Setiap seorang mesti ada at least a personal book.

Sebenarnya, pada usia gadis yang akan memasuki alam remaja, mereka akan ada satu buku khas untuk ditulis nombor telefon kawan, biodata kawan-kawan, gambar dan lirik lagu artis-artis kesayangan. Kalau yang terlebih rajin tu, dia siap buat list thing setiap bulan novel apa yang dia beli dan siapa yang pinjam novel dia, tak cukup dengan tu siap senaraikan cerita korea yang dia dah tengok : p dan dihias cantik ikut kreativiti masing-masing. As for me, aku ada beberapa buku yang masing-masing ada namanya tersendiri dengan isi kandungan yang berbeza-beza, tapi buku comel masa aku masih sekolah dulu namanya "my book". It's not a diary. It's something yang budak perempuan suka untuk ada.


3. Perempuan memang careles. 

Dah banyak pengalaman aku lihat macammana perempuan boleh tertinggal beg duit masa beli barang kat pasar. Tertinggal kunci kereta masa singgah kedai lepas tu dok menyembang, bila tergesa-gesa nak balik, sampai kat kereta kunci tak ada, kena patah balik ke tempat kunci ditinggalkan. Tertinggal even helmet!. No wonder, they must have a handbag for them to put all their stuff. And aku memang tak berkenan nak pegang beg duit atau phone atau shopping bags. Sebab tu aku suka bawa beg besar-besar then bila shopping, aku sumbat semua benda dalam beg. Tak percaya? 


4. Nak tengok rambut perempuan bertudung yang lain.

Walaupun dia perempuan, tapi keinginan untuk melihat rambut perempuan bertudung yang lain tetap ada. Ingat lelaki je ke yang teringin nak tengok rambut perempuan?. Aku pernah alami keinginan ini sebab bagi aku, kan rambut itu mahkota wanita, bagaimana dia menguruskan rambut dia adalah menggambarkan bagaimana dia sebenarnya. Eh?. p/s : Aku malu bila ada orang sibuk-sibuk nak tengok rambut aku. Auratlah! 


Lelaki.

1. Tak sabar semasa menyeberang jalan.

Aku lalui situasi ini hampir setiap hari. Abah, akim, orang-orang lain yang aku kenal dan tak kenal. Sesiapa saja yang tengah nak menyeberang jalan selalu tergesa-gesa, dah nampak kereta tengah laju pun nak lalu jugak. Tahu tak kadang-kadang aku rasa tak selamat naik motor dengan abah sebab dia bukan nak berhentikan motor dulu baru nak pandang kiri kanan, tapi tukar gear dulu sambil pandang kiri kanan, kereta jauh lagi? Jalan. Kereta dah dekat!, Berhenti. Cuak tahu tak??..


2. Suka meludah.

And again, contohnya abah lagi. Abah tak merokok tapi dia selalu meludah macam ada kahak kat tekak dia. Yang paling kerap meludah aku tengok adalah kaum india. (Sorry, bukan nak racist) sambil diorang berjalan, sambil diorang bersembang-sembang, sambil bawa motor. dan sambil-sambil yang lain yang aku pun tak perasan.


3. Tak suka pandu kereta auto.

Contoh terdekat abang pijan (ipar) dengan along. Hari tu sambil-sambil belajar bawa kereta dengan along aku sempat tanya kenapa lelaki tak suka bawa kereta auto? Katanya, bawak kereta auto tak mencabar dan bosan dan terasa berat dan pendek kata manual is better.  


4. Malas kemas rumah.

Bagi sesetengah lelaki mengemas rumah adalah kerja perempuan. Aku terasa macam nak letak link "wanita hari ini" yang membincangkan topik, "Isteri atau kuli?" kat sini untuk tatapan umum, tapi aku malas la pulak nak pergi cari link tu. Memang dah banyak kali aku dengar yang tugas mengemas rumah bukan kerja isteri, tapi mungkin sejak dilahirkan telinga kita dah disumbatkan dengan kata-kata.. "anak dara bangun lambat, masak tak reti, macammana nak kahwin nanti?" atau "Eh, kau dah pandai masak ke? Hujung tahun ni kan nak kahwin.."

Oh my, aku memang suka tanya soalan tu kat kawan-kawan yang dah nak kahwin. huhuuu.. Tapi aku sangat geram bila lelaki yang malas kemas rumah ni jadi memang sangat-sangat pemalas bila sudu pun nak kena orang ambilkan, tempat tidur pun tak reti nak kemas. Aku respect lelaki yang rajin mengemas rumah sebab diorang ni ada ciri-ciri lelaki yang bertanggungjawab, dan baguslah sebab tak susahkan orang. Contoh terdekat, along. Kau tahu kadang-kadang along sapu sampah lagi bersih daripada kitorang menyapu. 

p/s : Oh, along, Kalau kau atau kak fyda terbaca entri ini tolong jangan tersenyum sampai le telinga atau tersipu-sipu malu. :p


 5. Kartun? Games? Memang BFF.

Kenapa walaupun dah besar tapi masih tengok dragon balls? Beyblade? Masked rider? Ultraman? Aku tahu ada few lelaki yang masih menonton cerita kartun kegemaran diorang. Mengaku sekarang!. Dan Dota? okeh , itu je yang aku tau sbb itu paling femes budak-budak kelas aku selalu sibuk-sibukkan dulu. Dan ps2, Angry bird, farmville, ahhh.. aku tak tahu lah game-game nih. Tapi aku tahu kebanyakan sebab kenapa esoknya budak lelaki lambat ke kelas adalah kerana dota!. 



Ciri-ciri kat atas tu ada pada korang tak??

Khamis, 6 Oktober 2011

Life is a learning process



Sini, aku bagi kau dua perbandingan.

Situasi pertama.

Ada orang yang nak sambung belajar. Dia nak pilih bidang yang diminatinya tapi dia hanya boleh pilih tempat-tempat pengajian yang menawarkan yuran yang murah dan berpatutan SAHAJA. Lagi bagus kalau dia mintak tempat pengajian yang ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan jadi yuran tak perlu dibayar mahal-mahal. Bukan apa... mak bapak dia tak mampu nak sara kos pengajian yang tinggi sampai beribu-ribu ringgit hanya untuk satu semester. Walaupun yang sebenarnya dia nakkkk sangat merasa belajar di tempat yang mempunyai kemudahan dan infrastruktur yang lebih baik tapi dia harus akur, lagipun belajar kat mana tu tak penting, yang penting ilmu itu dia dapat!



Situasi kedua.

Ada orang lain, mak bapak dia mampu untuk tanggung perbelanjaan pengajian dia tak kira dimana pun yang dia mahu sekalipun di luar negara, private school, international school, "Anywhere as you wish my darling" Kata mak bapak dia, Tapi sayangnya dia tak mahu sambung belajar, dia cuma mahu bekerja dan rasa nikmat hidup dengan duit sendiri. 


Persoalannya,

Betapa dunia yang tidak adil atau Allah cuma mahu kita bersyukur dengan apa yang kita ada dan berkongsi 'lebihan' itu dengan orang lain yang lebih memerlukan? Atau ada jawapan lain yang lebih munasabah??


"Kehidupan adalah proses pembelajaran. Ilmu yang boleh didapati dimana-mana tanpa perlu dibayar. Cuma tinggal kita untuk cari dan kutip ilmu itu disepanjang perjalanan hidup kita"


Nota biasa yang tak ada kena mengena.



p/s : Mungkin ilmu yang aku mahu itu letaknya di sepanjang jalan menuju ke pengakhiran hidupku.


Ahad, 2 Oktober 2011

Aku gila glamour *Dulu*



Teringat yang dulu masa zaman aku belajar kat ILPKLS aku sangat giler glamour. Biasalah, masa tu jakun sikit pertama kali beli kamera digital sendiri. Ye lah sebelum itu kan orang pakai kamera biasa yang kena beli kodak pastu kena cuci kalau nak tengok gambar tu kan. Masa pakai kamera 'biasa' tu, aku tak berapa nak giler glamour sangat sebab tak tau macammana nak posing, bila orang kata ambik gambar, ok set! senyummm... lepas tu habis-habis posing pun setakat peace jer.


Wedding kak Diba, Ipoh.


Tapi itu cerita zaman kodak dan filem, sekarang zaman digital. Bila ambik gambar posing pun dah makin maju bukan setakat tegak dua jari macam ana raffali suka buat tu jer.. macam-macam gaya ada wa cakap sama lu. Paling best, budak-budak kelas memang tak payah cakap lah. Pantang nampak aku keluar kamera..

"Mia..mia.. ambil gambar kitorang."

"Mia.. mia.. ambik gambar aku dengan kak Ros." - Ezzah. (Ezzah dulu memang gila glamour, bila nak ambik gambar je mesti nak senyum ayu-ayu gituww) hehe.. jangan marah ezzah.

"Mia..mia.. ambik gambar yaa.." - Yaa. (Yaa pun sama, asal ambik gambar nak cute ajer, tau la muka dia cute macam budak sekolah tadika!) *yaa tak tak ada facebook, tak apa kutuk dia banyak-banyak kali*

Bila dah elok-elok nak ambil gambar orang ni je, sorang-sorang datang nak menyibuk, penyudahnya elok-elok ezzah nak ambil gambar dengan kak ros je jadi ambil gambar dengan satu kelas. Haru... *Giler glemer betul diorang tuh*


Itu belum aku nak ambil gambar aku sorang-sorang je, memang confirm ada makhluk-makhluk lain menyelit kat belakang, kat kiri kanan, kat depan pun aku pun ada. Penyudahnya aku yang tenggelam. Tapi tak apa, Ada cara untuk aku kembali menyerlah diri....



The power of photoshop!




webcam laptop uchai. Dari kiri, mek, kak su dan kak nisa

Nampak tak betapa aku mencuba membesarkan mata aku yang sepek tuh? Itulah aku kata, nak ambik gambar sorang-sorang guna webcam laptop pun ada je yang nak menyelit. Kan dah kena blur tool tebal-tebal. Hahaha..




Dulu aku alert dengan kamera. Tak ada istilah kandid yang betul-betul kandid dalam hidup aku waktu tu. Sebab aku memang alert dengan kamera. Dari jauh yang jaraknya sepuluh kaki pun aku dah boleh nampak kalau ada orang yang halakan kamera ke arah aku, (walaupun aku tak tahu kamera tu nak snap gambar siapa. Tapi aku buat-buat poyo jugak tayang muka, untung-untung muka aku terselit dalam kamera besar yang budak multimedia selalu guna tu) Giler glamour punya pasal, tolak tepi rasa malu tu. Ish.. ish.. ish.. *Geleng kepala*




Photos taken by along

Ini contoh camera alert. Aku tak sedar pun bila masa along keluarkan kamera dia, bila masa dia set angle yang dia nak snap sebab masa tu aku sibuk dok usha orang yang tengah nak masuk kedai makan ni, tapi bila aku terpandang kamera atas meja, automatik aku terus posing dan along pun klik!

Ish! Ish! Ish!.. 


Bila dah giler glamour, otak pun kreatif la nak fikir sudut mana yang terbaik untuk ambil gambar, posing macammana yang walaupun tak meletop tapi masih menarik.



Photos taken by along, lagi. Tapi idea by aku! okeh..


Photos taken by kak haja, guna handset sony dia.

Sebab dah kreatif sangat kan, ada je idea macammana nak ambil gambar dengan kasut sekali. Sama warna kan.. mestilah nak tayang kat semua orang. Silap, hari tu saja malas nak pakai tudung purple. Kalaulah aku pakai tudung purple.. Haihh.. 

Sebab tak mahu orang cop aku gila glamour, aku letaklah tagline kat situ, "Gila Lensa" kononnya.


Photos taken by ika

Dah banyak kali posing atas pelamin along, masa wedding dia tapi masih tak dapat gambar yang cantik, tiba-tiba... Blinggg (bunyi mentol menyala) Ok ika ambil gambar dari bawah! Hah.. at last dapat gak angle yang menarik.



Tapi sekarang aku dah tak berapa nak gila glamour dah. Kamera aku pun dah tak boleh pakai, kualiti gambar tak cantik (Kata diorang, padahal masa ezzah, kak ida tak ada kamera, kamera aku yang tak cantik tulah yang diorang kejar..*Touching*)

Sekarang bila nampak kamera pun aku macam.. kayu. Ok nak senyum pun tak reti. Nak peace pun dah kekok, at last bila orang ambil gambar aku berdiri tegak je. 


Photos taken by ika.

ini contoh dah tak tau macammana nak react depan kamera, at last pandang tempat lain. Tengoklah senyum pun macam terpaksa. hohohoooo..

Photos taken by akak

Tak pun pura-pura tengok baju. huhuhu :P


Tak apalah, tunggu aku dah jadi artis nanti, baru aku jadi giler glamour balik. Buat masa sekarang aku nak jadi penulis yang low profileeee aje. *Kononnya*



Nah! Ni gambar paling kejam aku pernah edit. Itulah.. siapa suruh kacau aku nak ambil gambo....