Rabu, 30 Mei 2012

Disebalik cerpen manik-manik cinta.


Sebelum aku pergi solat isyak dan menjahit manik pada baju bakal mak mertua kak.... teeettt... (hikhiks ;p) sambil menonton drama taiwan skip beat, aku nak tulis dulu sikit trivia tentang cerpen manik-manik cinta yang boleh dibaca di blog ceritamiakaftiya.blogspot.com

oh, sebelum tu! Trivia tu apa....??


1. Idea asal manik-manik cinta telah dicatit dalam buku nota pada tarikh 15/07/2011. Diulangi tahun 2011 semasa aku sedang menjahit manik pada baju siapa entah, tak ingat tapi yang pasti masa tu aku dengan manik sangat tidak serasi! Pada masa itu, aku benci manik, aku benci diberikan tugas menjahit manik kerana dengan hanya melihat butir-butir manik itu saja telah membuatkan aku rasa macam tercekik pasir-pasir pantai yang sangat kasar dan menyakitkan tekak. 

Serius, tak tipu! *angkat tangan berikrar* oh dengan ayat yang aku tuliskan yang berbunyi begini...

"Perkahwinan bukan macam menjahit manik di baju, try and error. Kalau tak cantik, tak sesuai boleh bukak balik. Marriage is something meaningfull to me.." Gadis.

sebenarnya ada lagi sikit dialog kat bawah tu tapi aku malas nak tulis. huhuhu.. masa ni aku bayangkan ianya tentang seorang gadis dan seorang lelaki. Yang si lelaki nak kawan dengan gadis tapi gadis tak mahu jadi lelaki tu ajak gadis ni kawin, so that why gadis cakap macam tu..


2.  Baru-baru ni, dalam dua bulan lepas, aku dapat job jahit manik pada baju pengantin dari kak maria, si tukang jahit kat kedai berhadapan dengan kedai bos aku. Win-win situationlah, aku tolong dia jahit manik, dia tolong bayar upah kat aku so aku dapat duit poket lebih nak beli kereta.. LOL.. ;p Tapi sekarang aku dengan manik dah mula serasi, dah tak rasa macam nak tercekik dah bila pandang butir-butir kecil yang berwarna-warni tu, so nak dijadikan cerita, sebab dah banyak sangat baju pengantin aku jahit, (11 pasang kesemuanya)  normallah bila aku rasa macam aku teringin nak pakai baju pengantin aku sendiri. Nak tentukan design macammana yang aku nak.. warna apa, semua-semua tulah kan. 

Tapi ia cuma perasaan TERINGIN nak pakai. Macam bila tengok orang pakai baju kurung corak polkadot, kau pun teringin nak pakai.. ha.. macam tu je, bukannya INGIN pakai jadi tak sabar-sabar nak kahwin supaya boleh pakai. 

macam dalam status yang aku tulis kat FB..

‎"bila aku cakap aku teringin nak pakai baju pengantin, aku tak maksudkan yang aku mahu kawin cepat-cepat dan berkias yang konon2nya aku harap kau carikan calon suami utk aku. TERINGIN dan INGIN adalah dua makna yg berbeza...."

teaser 2 : manik-manik cinta. #real fact : masih belum tulis apa2, teaser je lebihhh.. ;p
 ·  · May 13 at 8:58pm · 



p/s : aku suka baca komen Syamimi tu.. hekhek ;p


3. Disebabkan aku masih sibuk menjahit, jadi masa yang aku ambil untuk siapkan cerpen ni adalah dalam seminggu macam tu... jadi sepanjang masa seminggu itu, tiba-tiba pulak ada sorang kawan ni yang sangat baik hati nak jadi matchmaker dan mahu matchkan aku dengan someone.... pheww... *kesat peluh kat dahi* jadi aku masukkan situasi itu dalam cerita ni sebagai pelengkap dan penambah jalan cerita, Hohohooo.. that's how a writers write up a story yaww.. ;p


4. Watak Lina, si mak andam. Watak Nik dan Qila si tukang jahit memang betul.. tapi aku tak boleh guna nama kak maria sebagai watak utama (aku dah cuba pun, tapi tetap TAK BOLEH)  bila aku guna nama maria, aku rasa macam terbayang-bayang setiap perbuatan kak maria, tutur katanya, perbuatannya padahal bukannya aku selalu tengok apa yang kak maria buat pun, huhu.. serius tak boleh! Imaginasi aku macam tersekat. Sebab itulah aku guna nama lain.. dan nama Nida yang terlekat. She's one of my Harraz's lovers yo! hikhiks..

kak maria dah ada pak we, kak maria tak idamkan wedding macam tu (even aku pun tak tak tahu apa impian perkahwinan dia..) so macammana aku nak create the story kalau aku asyik fikir the real kak maria sedangkan cerita ini cuma rekaan semata-mata. Kan?


5. Sebelum ni aku pun pernah draf satu jalan cerita tentang impian perkahwinan seorang gadis, secara detail. Tapi sebab aku tak jumpa pakwe dia dalam draf cerita tu, dan aku tau readers suka happy ending, kalau tak happy ending nanti diorang marah aku pula, so aku tak tulis pun cerita tu, Penyudahnya aku combinekan saja dalam manik-manik cinta. 

6. Last, last.. aku memang biasa tulis cerpen lepas tu entah siapa-siapa baca tapi tak tinggalkan komen, tapi sebab aku dah terbiasa dengan Enovel Iman Harraz yang mesti akan ada orang komen jadi aku agak kecewa bila manik-manik cinta langsung tak ada respon. Apakah? Hits je banyak, tapi komen satu je ada? Aku jadi tertanya-tanya, diorang suka ke tidak dengan cerita ni, ada part-part yang aku tulis tu betul ke tidak, itu ke ini ke.. aku memang sangat tertanya-tanya.. So nak pesan.. lain kali kalau baca komenlah sikit.. kesian tau kite tulis penat-penat, terkejar-kejar lepas tu orang baca tak nak komen.

Macammana kita nak tau yang cerita kita tulis tu best ke tak. Kalau tak best pun cakap je, dari situlah proses pembelajaran akan berlaku.. huhuhu.. >__<

Dah, habis trivia. Aku rasa trivia tu maksudnya macam fakta-fakta ringkas kot.. tapi apasal aku tulis fakta-fakta yang panjang berjela?? Btw, kalau nak baca boleh pergi kat?


thank you sebab membaca, nak komen? silakan.... ;)




Ahad, 20 Mei 2012

Nizar pendiam?? Please lahhhh....


tengahari tadi kak dila (cousin) datang rumah. Dah seminggu dia ada kat sini sebab dia ada kerja kat hospital Slim River, lepak-lepak lepas tu Nizar macam biasalah dia kalau ada orang, control macholah kan.. sebab dia tak biasa dengan kak dila, cuba kalau yang datang tu.. apiz ke, alisya ke, along balik ke.. tak ada maknanya nak control macho segala bagai..

so kak Dila tanya.. "Nizar ni pendiam ke?"

PENDIAM?? NIZAR PENDIAM?? pendiamlah sangat...

korang boleh percaya kalau aku cakap aku pendiam walaupun kalau korang baca blog aku dan korang buat penilaian yang aku in real life mesti peramah dan mesra macam Afiqah Airil pernah cakap dulu (Oh, Afiqah, long time no 'see' you here and FB? where missing?)

Tapi jangan percaya yang adik bongsu aku si Nizar itu pendiam. JANGAN.. sebab dia tak pernah duduk diam kat rumah, so kalau tiba-tiba dia jadi diam aku akan rasa peliks. Macam satu hari tu, aku balik kerja tengok dia tengah tengok tv, dengan muka lemah semacam.

"Adik... kenapa?" aku nak tanya kenapa dia nampak pelik (sebab dia tak nampak aktif) tapi aku tak rasa bertanya soalan seperti "adik kenapa diam je?" si budak berumur 3 tahun itu akan faham maksud aku.
dia pandang aku sekilas dan kembali pandang Tv.

tapi sebab aku still rasa pelik, so aku panggil lagi "Pak cik.... kenapa? Kenapa...." 
but still dia diam lagi. Ok, never mind. Mungkin dia baru bangun tidur dan tak lama lepas tu baru dia kembali bergerak aktif.

so berbalik kembali kepada si Nizar yang bukan pendiam.. di bawah aku senaraikan kegilaan Nizar di rumah, yang kadang-kadang bikin hati senang dan kadang-kadang bikin orang naik bengang. 


1. dia suka buli shafirah. "Acu.. jom main bashikal.." "acu... sinilah, jom main dengan adik!" padahal acu tu dah tak nak main dengan dia sebab acu asyik kena buli je.

2. dia suka usik aku punya laptop. pantanglah kalau aku tinggalkan laptop terpasang sebab nak solat kejap atau nak makan kejap, atau rasa nak keluar dari bilik sebab nak lepak-lepak kat luar bilik dan berniat untuk guna laptop sekembalinya ke bilik nanti jadi tak payah hibernatelah kan? 

sekembalinya aku ke bilik....

nizar sedang mengambil tempat dimana aku meletakkan laptop itu sebelumnya. Kalau atas lantai, laptop bawah katil, bantal depan laptop, atas bantal itulah dia duduk. kalau laptop atas katil, bantal depan laptop, atas katil itulah dia duduk sambil menekan-nekan here and there, kalau laptop tu tertutup, pandai-pandai dia je pergi on kan balik. "Haip! haip! what are you doing mohd nizar??" ok, uda dah mengamuk..
"adik tengok jeee...." katanya..

3. dia suka mengacau aku menjahit. Bayangkan aku dah lah sangat runsing memikirkan baju-baju pengantin yang perlu dijahit manik di atasnya dengan duedate yang semakin hampir dengan tak ada progressive langsung terhadap baju itu, tiba-tiba dia datang dekat dan cakap "adik nak tolong...??" oh.. baguslah, uda memang sangat-sangat memerlukan pertolongan. tapi bukan pertolongan daripada adik yang uda harap-harapkan. BUKAN... GET OUT OF MY ROOM!

4. dia suka buat bising. "Seronoklah kat rumah adik-adik ramai, tak sunyi. time makan lagi best bila makan ramai-ramai, seronok tak adik beradik ramai?" soalan-soalan dan kenyataan sebegitu memang selalu sangat orang ajukan kat aku. "Ohh... seronok-seronok.." *senyum teragak-agak sambil mengangguk, untuk menyakinkan diri yang ianya memang seronok*  tapi bila sampai satu tahap yang kami  cuma mahu buat kerja sekolah, membaca buku cerita, menulis dan mengerah idea, memasak untuk makan malam, menanda buku sekolah, menonton tv dengan aman, mengaji dengan kusyuk tiba-tiba si handsome mohd nizar melalak dan berlagak hyper aktif, di waktu itulah... semua orang rasa macam naik minyak. 

"PERGI MAIN KAT LUAR"  *luar bilik tidur perempuan*
"PERGI SANA!" *jauhkan diri dari kawasan dapur*
"MAIN KAT BAWAH" *jauhkan diri daripada zon orang mengaji*
"PERGI MAIN KAT ATAS" *jauhkan diri daripada zon orang nak tengok tv*

kalaulah nizar ada bilik tidur sendiri, kan senang. tak payah dia kena tolak ke sana ke sini. Hurmm.. >_<


5. the good attitude of nizar adalah dia selalu menginsafkan abang-abang dan kakak-kakak juga ibu bapanya bila dia nak makan dia baca doa, bila sambil dia main-main dia mengaji, bila dia buat apa-apa pun dia mesti akan mengaji bila dia teringat, hasil pendidikan di sekolah tadika PASTI. Paling best sebut wassalamu jadi "watakmalu" kahkahkah... dan selepas aku dengarkan dia alunan selawat nabi tu, setiap kali aku lalai dan leka bermain fesbuk atau blog atau beautiful nara, atau youtube, dia akan datang dan mintak, "ude selawat.." ha... "ude shelawat..." sampai aku bukak video selawat nabi kat youtube, sampai selawat tu habis dimain, dia mintak lagi dan lagi sampai dia dah malas nak dengar. "adik tak nak dah.."

6. dia suka merajuk kat tepi pintu bilik kak leng bila orang marah dia. tapi dia merajuk tak lama, kejap je. yawww.. macam perempuanlah dik! awak tu lelaki. #Fact : kadang-kadang dia macam keliru dia tu lelaki ke perempuan, hohoho.. mungkin sebab dia asyik berkepit dengan kakak-kakak je sampai kadang-kadang dia dah boleh buat keputusan untuk aku bila aku malas nak fikir warna tudung apa patut aku pakai untuk matchkan dengan baju sebelum pergi kerja.

"ude nak pakai tudung apa ha?" mengomel sengsorang sambil diperhatikan oleh Nizar yang baru bangun tidur lalu terus masuk bilik sebab mak pergi pasar.
"tu.." tunjuk Nizar.
"Mana?" aku tanya.
"Tu... yang wane.. wane..."
"merah?" aku tunjuk tudung merah sebab aku memang tengah pakai baju warna pink campur merah.
"ha.. itu la."
hohohooo.. pandai betul.. ;p

7. dia gelarkan diri dia pak cik pada Syaza, dia panggil akak mama, abang pijan papa dan emak as opah kadang-kadang. Tapi walaupun kadang-kadang orang tetap boleh terkeliru sebab dari dulu lagi orang asyik tersalah faham yang nizar ni cucu mak. Aww.. terasa tau, mak kite ada baby walaupun dah umur 40 lebih.. huhu.. ;p

kalau nak disenaraikan sebenarnya banyak lagi perangai gila Nizar ni macam suka bukak baju langsung bertelanjang lepas tu baring atas lantai bila nak tidur sebab dia rasa panas. Suka nak makan apa yang ada kat tangan orang, suka cakap bertentangan daripada apa yang orang cakap macam.. kita cakap "Nizar baik.." dia cakap dia jahat, Suka tengok boboiboy, suka kacau orang nak mandi, suka itu.. suka ini.. tapi yang paling penting..

Nizar sangat kacak yaww! Haha.. ;p


kan? Handsome kan? *abaikan muka ude kat sebelah tu sebab penat cari gambar Nizar sorang tapi tak jumpa. Rupanya dah lama tak ambil gambar nizar bila dia dah besar..* huhuhu..





Rabu, 16 Mei 2012

Ini adalah cover buku Kisah Hati

Assalamualaikum. Malas nak bermukadimah panjang-panjang sebab nak jimat masa menggunakan internet untuk tumpukan perhatian pada in the making cerpen : Manik-manik cinta, jadi sekarang aku nak umumkan COVER BUKU KISAH HATI yang akan jadi muka depan untuk buku ketiga hasil penerbitan the writer miaKaftiya (dalam kata lainnya, atas terbitan aku sendiri ; p)

Oh sebelum tu nak mintak maaf banyak-banyak pada Ria, Ikha, Naylea, dengan Tikah sebab lambat umumkan cover yang dipilih, (lebih serba salah pada Ikha sebab katanya nak kalau kite tak guna cover tu, dia nak guna untuk dirinya sendiri huhu..) bukan apa.. hampir dua bulan ni aku sibuk dengan kerja-kerja menjahit manik (jahit manik cuma kerja part time, so bila dah dapat job tu, haruslah pulun habis-habis kann... ;p)  

Jadi... setelah menimbang tara dan mintak pendapat kawan-kawan dan atas persetujuan diri dan kerasionalan pendapat mereka, aku memutuskan untuk memilih cover ini sebagai cover kisah hati.

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|


Saje bikin suspen.. hikhik >_<

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|





By : NURARTIKAH ALI




kenapa aku pilih cover ni?

1. Sebab masa mula-mula tengok pun macam dah berkenan.
2. Simple dan nampak tak terlalu kebudak-budakan dan tak terlalu matang
3. Sebab buku ni adalah antologi cerpen mia kaftiya, jadi kawan-kawan aku cakap biar cover yang simple, sebab kalau cover cantik sangat nanti orang ingat novel pulak. 
4. Aku sendiri rasa macam konsep gambar tu macam sesuai, "disini" (di laptop itu) "aku kisahkan segala angan-anganku" kan? Sesuai kan? Cuma nanti nak tambah lagi -Antologi cerpen mia kaftiya- takut nanti orang ingat ini novel yang tajuknya Kisah Hati pulak. hu hu hu.. 

So... itulah dia. Buat Tikah, buku ni masih belum disiapkan sebab cadangnya nak tambah lagi beberapa buah cerpen baru yang still belum ditulis. Mungkin cepat atau mungkin lambat tak pasti, yang pasti bila buku ni siap je, satu salinan akan dihantar terus kepada anda.... 

So, harap sabar menunggu yeah?  >_<


p/s : aku kalau bab nak carik gambar untuk buat cover memang sangat-sangat lemah. Nak cari gambar untuk manik-manik cinta pun masih belum jumpa lagi yang sesuai. Eheemm... ehem... (batuk ada makna) siapa boleh tolong?? ^__^


Sabtu, 5 Mei 2012

Review : Plain Jane by Nurul Syahida




Plain jane review

  1. Balkis the plain jane, Ana the witch dan Zaniel yang aku tak fikir dialah ‘the hero’ yang sebenarnya sebab novel-novel NURUL SYAHIDA memang akan jadi sesuatu yang tak aku jangkakan. “Aku Kan Novelis” dan “Valentine Nervosa” dah cukup untuk buat aku serik untuk mempercayai hero akan muncul pada babak pertama. Hahaha ;p

  1. Walaupun konflik cerita ni tak besar kebabom macam ‘kena kawin paksa dengan lelaki yang dia tak suka’, ‘bercinta dengan pasangan yang tak sama darjat dan dapat tentangan keluarga’ atau ‘sudah kawin tapi diganggu oleh ex masing-masing’ tapi ia masih mampu buat jantung aku berlari kencang bila baca part-part tertentu, tambah-tambah lagi aku terpaksa baca sikit-sikit sebab aku sibuk siapkan tempahan jahit manik jadi tahap suspens itu memang sangat tinggi sampaikan aku rasa macam nak menyanyi lagu demi masa by raihan tu sambil menjahit. Lapang sebelum sempittttt…. Pheww..
  
  1. Aku suka Zaniel sejak dia tolong Balkis yang masa tu tengah duduk di atas kerusi roda dan sentiasa pandang ke arah Balkis untuk pastikan yang Balkis tak apa-apa. Dia seperti lelaki yang sangat budiman macam Anuar Zain yang akan tersenyum pada peminatnya di bawah pentas sambil tersenyum dengan penuh.. budiman. Kan? Anuar zain senyum cara lelaki budiman kan?

  1. Tapi aku agak kecewa bila Zaniel terlalu cepat propose Balkis dan mereka terlalu cepat bercinta sebab aku masih mahu menghayati saat-saat indah Zany the Danny : Bangsar most eligible bachelor….. apa entah yang memilih untuk ‘bercakap’ dengan Balkis si gadis biasa berbanding Ana mat-salleh-wannabe. Ok, aku cuma mahu menghayati saat-saat mereka sebelum jadi kekasih sebab itu yang paling best. Best bila Ana cemburu… huhuhuu..

  1.  Apis milo adalah student pada waktu malam? Aku dah agak dah Apis milo bukan sekadar watak tambahan yang tak menyumbang apa-apa, bukan sekadar budak jaga kedai yang suka minum milo kotak dan dengar lagu lalu mencadangkan lagu-lagu terbaru pada Balkis dan Lilee semata-mata (aku dapat rasa watak Apis milo akan jadi macam watak Abang Jeb dalam Valentine Nervosa – si watak tambahan yang akhirnya akan jadi…..)

  1. Zaniel dengan plan kuruskan badan Balkis. Belikan pakaian yang cantik-cantik etc, oh Zaniel tak bersalah! (ya, kerana aku dah jatuh cinta padanya yang budiman..) aku tau dia cuma mau yang terbaik untuk Balkis, tapi rules berpasangan is “terima pasangan kamu seadanya” tapi Zaniel tak ikut peraturan itu lalu membuatkan aku semakin rasa yang Zaniel bukanlah the hero.
  
  1. Oh, pian dengan ika (dalam Soalnya hati) dah kawin? Hahahah.. at last.

  1. Pada malam annual dinner DL, akhirnya tekaan aku mengena jugak. Danny the Zanny bukan the hero.. huhuhu.. sedih! Kenapa lelaki budiman itu harus jadi seperti itu?? Kenapa? Kenapa?

  1. Ok, ok walaupun lelaki budiman itu akhirnya tidak lagi jadi the hero, sekurang-kurangnya ada si Apis milo yang comel tapi sweet bagi lagu-lagu dalam cd yang mempunyai maksud tersendiri dengan tarikh-tarikh istimewa diletakkan sebagai tajuk lagu dan berharap si Balkis itu faham maksud di sebalik tarikh itu dan maksud di sebalik lirik lagu itu.

      Contoh :  060631 (dibaca sebagai, 31hb jun 2006)  Mustikus cinta - Dewa. “ketika jiwamu merasuk ke dalam aliran darahku dan meracuniku…”
       
      Ohhhh…. Lelaki-lelaki yang suka aku, aku harap korang akan buat begitu pada      aku. Suweeettt sangat…. *mata bersinar-sinar*


  1. Dan yang paling sweet lelaki itu haruslah tahu benda-benda remeh dan benda-benda penting dalam hidup Balkis, macam...
      “Siti nur balkis, dieja dengan…”
      “Dengan huruf K dan bukan Q..” kata apis.


      Oh kalau macam tu aku nak lelaki-yang-entah-dimana itu tau, nama aku Mariyatul Kaftiyah dan dieja dengan huruf Y di setiap ayat “ya” dan bukan – Maria atau Kaftiah. Boleh tak? Boleh tak? Hewhewhew…
 

Character development : walaupun kita adalah golongan pertengahan, golongan sederhana, golongan yang tak ada sesiapa peduli dan sedari, sebenarnya kita tak perlu bersusah payah untuk untuk tarik perhatian manusia sekeliling sebab manusia itu sendiri akan tertarik dengan kesederhanaan kita…

Aku, the buku buruk aka the plain jane.

Last, ada soalan untuk kak Shai. Kenapa golongan macam Balkis itu dipanggil plane jane? Kenapa bukan plain girl ke… buku buruk ke.. kenapa? Kenapa? Dah lama soalan tentang maksud sebenar perkataan plain jane bermain-main di kepala otak kite.. sebab google translate manafsirkan ia sebagai.. “Dataran Jane” hewhewhew…

p/s : lagi empat novel menanti untuk aku baca. Next! Coklat, bunga dan si cupid…


Selasa, 1 Mei 2012

berpesta dengan penulis dan buku = pesta buku

Bagi yang kurang suka baca buku mesti tak tau yang sekarang berlangsungnya Pesta Buku Antarabangsa kat PWTC bermula 27hb April sehingga 06hb Mei 2012. Pesta Buku terbesar di Asia Tenggara kalau tak silap aku. 

Tapi bagi yang gilakan buku, majalah dan NOVEL terutamanya, pasti mereka sangat tak sabar menantikan tarikh ini pada setiap tahun sebab nak berpesta dengan penulis disamping memborong novel-novel baru kat sana kan? Kan? *ya betuuullll*

Pesta Buku bagi aku macam Roadtour ABPBH. Time itulah kau nak jumpa dengan penulis-penulis yang selama ni kau cuma baca dia punya karya je. Masa itulah kau nak TENGOK rupa sebenar si penulis tu sebab sesetengah penulis, tak upload gambar banyak-banyak kat facebook, tak selalu keluar muka kat majalah, kat tv apatah lagi kannn... (Tapi aku rasa kalau Industri novel ni sama naik macam industri perfileman yang mendapat perhatian dan sambutan hangat tu, pasti setiap seorang penulis kena upah bodyguard macam artis kat Roadtour Abpbh tu ye dak?) 

Btw, ini kali kedua aku ke sana lepas kali pertama aku pergi dalam dua tahun lepas kot, masa tu pergi dengan ezzah ( yang juga bertindak sebagai tour guide aku dan akak) hewhewhew. Kali ni Ezzah bagi guide dalam phone je, sebab dia tak pergi, so aku pulak yang jadi tour giude pada munirah (cousin) and kak leng.

Kitorang pergi hari ahad, 29hb April 2012 (beriya beno nak letak tarikhnya... ;p) Naik bas loncat-loncat sebab tiket KTM sangat lambat, puku; 10.30 pagi baru ada. Daripada buang masa kat rumah semata-mata nak naik KTM pukul 10.30 pagi, ada baiknya kitorang naik bas loncat-loncat  pukul 8 pagi. 

Sungkai - Tanjung Malim - KL (Puduraya) - LRT Plaza Rakyat - PWTC 

Kali pertama pergi cuma bertegur sapa dengan Hasreeyati Ramli je, itupun sebab kak ina cakap itu kawan dia so konon-konon bila aku jumpa Kak Hasreeyati tu, dapat sign (atas novel "aku kan novelis" by Nurul Syahida sebab aku tak beli novel kak Has tu, budget duit, hewhewhew) So, datang opis esok bolehlah berlagak sikit dengan kak ina kann... hahahhaha... ;p 

Then mintak sign dari ayu emelda pastu ambik gambar, pastu tros blah. Malu gila sebab tak kenal dan itulah first time jumpa. Tapi sempat berharap yang nanti aku akan duduk sebaris dengan diorang. (Time tu baru nak serius menulis, tapi baru serius tulis cerpen, tulis novel tak pandai lagi)

Tapi pergi kali kedua ni dah naik satu level sebab bukan setakat dapat sign dan bergambar, tapi boleh bersembang macam-member-rapat-benar (padahal baru pertama kali jumpa) tanpa segan silu, padahal dalam hati malu-malu dan rasa macam dah jadi sebahagian dari mereka sebab diorang sangat sporting dan mesra. 
Paling terharu bila diorang kenal jugak penulis enovel picisan si mia kaftiya ni padahal mia kaftiya tak famous macam Suri Ryana pun.. hahah.. Terharu taw! *kesat air mata ;p* 

Menyesal pulak tak cari kak Suri, sebab tak jumpa booth kaki novel. Dengarnya kak Suri dah fly balik ke korea?? Wuuuwuu... entah bila taun baru dapat jumpa balik tu. 

Plaza Rakyat. Tak sesabar nak tunggu Lrt sampai dan membawaku ke Pwtc. LOL



Baru singgah kat 'perhentian' pertama (Karangkraf) dah tak larat nak angkut beg. Haish.. cemana nieh?



Kat belakang tu kali tak silap la... Aaa.. penulis Liyana Zahim. Eh ke sebelah tu baru liyana?? Eh, eh.. abaikan! Memula malas nak ambil gambar dengan penulis-penulis tu sume, tengok nama tengok muka diorang je, bila diorang pandang, aku senyum. wuwuwuuu... sebab tak berapa nak kenal.



lepas tu baru tergerak hati nak ambik gambar dengan semua, tapi dua gambar tu blur. Sampailah bila nak bergambar dengan kak Zara Amani ni, teros aku lupa nak ambik gambar dengan penulis-penulis lain pulak. 
Orang nak ambik gambar je, tapi kak Zara tanya dah beli novel dia ke belum? So, terpaksalah baca sinopsis novel terbaru dia, dan berjanji "kejap lagi kite beli novel akak."


entah apa entah yang budak tudung pink tu suka sangat... ;p Oh masa ni sempat tanya kak Zara 
aku : "kite cari novel plain jane"
Kak Zara : "Plain Jane? Nurul Syahida" 
Aku : ha.. kite cari tak jumpa pun.. *mengadu* (sebab tak tau nak tanya kat sape. Tak ada orang bertugas kat rak buku tu)
Kak Zara : Kejap lagi penulis dia datang, dia kat...
Aku : oh ye ke?? *sengih melebar* (kak shai kata dia bertugas hari jumaat je)
Kak Zara : Ha'ah, dia datang menyibuk je.. dalam setengah jam lagi dia sampai.
Aku : Oh, nanti suruh dia tunggu eh, cakap mia nak jumpa (ecece... ;p)
Kak zara : Ha.. ok



Selepas berceloteh panjang, sekarang baru betul-betul ambik gambar. Kite pergi jalan-jalan dulu nanti datang balik nak jumpa kak Shai baru beli novel kak Zara, hewhewhew..

Dan bermulalah misi mencari Kak Fad (Ratu bulan Nurfa), Nirr (Nirrosette), kak Suri (Suri Ryana) dan penulis-penulis lain yang otak aku sampai blur nak ingat nama dan syarikat penerbitan mereka, oh dan juga jadual bertugas mereka. 

Meredah lautan manusia. Lemas. Kalau bukan sebab the writers yang setahun sekali baru dapat jumpa, aku tak rasa yang aku sanggup pusing satu hall tu dua tiga kali semata-mata sebab tak jumpa-jumpa penulis yang aku cari.


nasib baik ada floor plan ni, Agak membantulah sikit bagi orang yang pening kepala tengok lautan manusia, macam aku ni. 



Kak.. kat mana kaki novel?
One nusantara?
PTS?
karya seni?
satu lagi, satu lagi... err..*fikir* Nirrosette! (nama penulis je yang aku ingat dan berharap si gadis penunjuk arah itu akan kenal nama Nirrosette, tapi dia tak kenal pun)  hah! Jemari seni!

Jawabnya,
Kat bilik mawar
kat dalam tu (menunjuk ke arah hall di depan kami)
Kat atas tingkat dua.
Jalan terus, nampak Arianni, belok kiri, dari situ boleh terus pergi One nusantara. ( Tapi dah pergi tak jumpa pun booth One Nusantara, dah tak jumpa kak Fad ;( )



Yeay! jumpa pun Nirr... Masa tu dia tengah sibuk layan customer. aku tarik dia kejap. Hohoho..

Aku : Nirr, nak ambik gambar
Nirr : mana you tau I Nirr??
Aku : *Speechless sesaat* taulah..  ;p
ambik gambar, mintak sign atas novel baru dia, then bila dia tanya nama, aku jawap "mia"
Nir : Ohh... mia kaftiya!" 
aku : *speechless tiga saat* (rasa macam nak tanya dia balik, "mana you kenal I?" tapi tak tanya pun sebab speechless kan...) 
Bila Nirr tanya lagi,
Nirr : bila novel you nak keluar?
Aku : *speechless sesaat balik* kemudian tergelak dan cuma mampu jawab, "tak taulah.. belum siap edit lagi."

(aku rasa macam nak hempuk diri sendiri sebab bila orang tanya bila novel aku nak keluar aku mesti akan jawab macam tu dan Nirr bukanlah orang pertama yang bertanya soalan itu! wuwuwuw ;( 


Novel baru Nirr, boleh dapatkan kat pasaran sekarang. *promote*


"All the best for your first baby" katanya. jom reramai pray for my first baby yang tak ada due date, entah bila baru nak bersalinnya. Wawawaaaaa... *nanges*

  


Lepas tu nampak Booth karya seni. Tak tau nak jumpa siapa sebab otak dah blur gila. tetiba ternampak kak yard (Syamnuriezmil) Nak ambil gambar, tapi kat situ SANGAAAATTTT crowded dengan lautan manusia. Jadi terpaksa berdiri lama-lama nak tunggu sampai tak ada orang kat meja kak yard. Tapi lima minit kemudian tak kosong-kosong jgk meja tu, datang Jiran dia dari mana entah (sorry kak yard, kite eavesdropping. Tak payah nak curi dengar sangatlah, diorang memang cakap kuat-kuat pon. huhuhu.. ;p)

At last, aku dah malas nak tunggu lagi, so aku panggil je,
Aku : Kak yard!
Kak yard : Tuan Muda Iman Harraz, mia.... 
Aku : Eh, kenal ke?? 
kak yard : betul kan? Mia.. *ragu-ragu*
Aku : *tersenyum dan mengakuinya* ha'ah betullah.. 
(aku dalam hati dah terharu sampai mengalir air mata dah, belum apa-apa dia cam muka aku huhuhuuu.... *nanges lagi*)

Oh kak yard bagi gift walaupun aku tak beli novel baru dia. Entah tak tau kenapa aku tak rembat sebijik hari tu. Mungkin sebab terharu sangat kot??? hahahha..





Sempat ambik gambar kandid Aliesha Kirana. Penulis Love you Mr. Arrogant tueww.. Itupun punya sesak kat depan meja dia. phew.. *kesat peluh kat dahi*



Akhirnya, masa yang ditunggu-tunggu pun tiba. Dapat jugak jumpa kak Shai (Nurul Syahida), penulis kesukaan? Penulis rujukan? Penulis inspirasi? Entah, tak tau nak bagi gelaran apa, nak cakap idola tak boleh sebab idola umat islam cuma Nabi Muhammad S.A.W. Tapi yang pasti, selepas Damya Hanna, kak Shai adalah penulis kedua yang aku beli novel dia tak payah baca sinopsis pun tak apa sebab aku yakin dengan cerita yang dia tulis. Insyaallah, aku akan terus meminati karya kak Shai selagi Allah izinkan aku berbuat demikian. hewhewhew... (tak berani nak cakap kipas susah mati sebab keinginan manusia boleh berubah >_< tapi buat masa sekarang, ya.. boleh dikatakan kipas susah mati jugaklah. hohoho ;p)



Mintak sign atas novel Datang pada waktunya by kak Maria Kajiwa sebab tak jumpa novel Plane Jane kat rak buku.) Sorry kak Maria! Lagipun kak Maria tak ada masa tu... hekhekhek..

Sempat ngadu balik pada tuan empunya novel yang kite tak jumpa 'Plane Jane' lagiii... (ekcelly novel Plain Jane tu novel kedua kak shai daripada empat buah novel yang dia ada sekarang, tapi aku pun tak tau kenapa semua orang pun macam baru tersedar tentang novel tu dan baru terkial-kial nak cari balik sebab nak cukupkan kuota empat buah novel tulisan Nurul Syahida.)



Lepas tu pergi beli Novel lama kak Zara, sebab dah janji kan... then pergi balik kat meja penulis-penulis tu sebab nak mintak sign kak Zara, tetiba kak Shai panggil dan tunjuk Novel Plain Jane kat tangannya. Woah, at last! Jumpa punnnn...

Tapi penat sebab kena pergi kaunter pembayaran balik sebab selagi belum bayar tak boleh dapat sign dari penulis. huhuhu.. 



dan sekarang, lengkaplah sudah empat biji novel Nurul Syahida dalam Koleksi peribadiku... kak Shai, we await ur next novels.. cepat-cepat siapkan! ;)


Kak Zara, mia, kak Shai. it's a great moment to meet and greet you oll'z. ;-D



Oh, haruslah ucapkan thanks pada munirah, si cousin yang tak beli apa-apa tapi sanggup menemani daku merentasi lautan manusia.. hewhewheww...



dah penat, duduk kejap, minum sebelum kembali meneruskan pengembaraan ke lautan... manusia!


Sambil menunggu yaa dan Shah yang dah pening kepala mencari hall Karangkraf.



Mesej kak fad, tanya ada kat booth mana. >_<


dan terus menunggu.. tapi yaa tak jumpa-jumpa jugak hall Karangkraf yang punya besar ini.



 at last, kitorang keluar dari hall Karangkraf dan janji nak jumpa kat booth MPH sebab ikut landmark yang kakFad bagi, booth dia dekat dengan booth Mph, tapi terjumpa yaa dari arah yang bertentangan. huhuhuuu...
Lepas pusing dua tiga kali di tempat yang sama, mencari.. apa? putra apa? entah tak ingat, dan aku kesian dengan diorang yang asyik follow aku padahal perut masing-masing dah kejang sebab belum makan dari pagi, so i decided, to stop searching dan pergi cari tempat makan. Berakhirlah sudah misi mencari lagi dua orang penulis..

Ratu Bulan Nurfa dan Suri Ryana. ;(




Budak jakun ambik gambar dalam lif macam tak pernah jumpa lif yang ada cermin. hohoho.. ;p



Muka happy makan kat chicken Rice sebab orang belanja, tapi makanan sampai satu jam kemudiannya sebab orang yang belanja tu dah bayarkan dulu so pekerja tu ingat kitorang dah makan. Hangen je aku. kalo tak sempat jugak nak masuk PWTC balik, hatiku masih tertinggal di sana.. wuwuwuuu...



dah habis makan baru ingat nak snap picture! Apelah!.


Muka kenyang, tapi still tak puas hati sebab belum dapat sign untuk novel Hikayat Cinta. 


lima bijik novel je aku beli.. Eh, apasal gambar terbalik?? 




dah, habis!