Isnin, 25 Jun 2012

oh my gadd!! my bestfriend nak datang rumah! ;O


Ok, sangat banyak benda yang nak diblogkan, tapi buat masa ni, kita mulakan dengan entri ini dulu. >__<


Pada petang jumaat yang panas, *tapi aku sejuk sebab duduk dalam bank sambil temankan kak su keluarkan duit dari mesin ATM* telefon berbunyi. Kelam kabut aku keluarkan dari poket baju kurung, *ya, aku selalu kelam kabut bila dengar handset berbunyi sebab selalunya orang akan call aku jika ada hal yang penting*  dan nama "ilp yaa now" terpapar di skrin.

oh, ini bukan panggilan penting.

Yaa : miaaaa… *dengan nada yang meleret

aku nak jawab "ye?" tapi aku tak tau kenapa tiba-tiba suara aku macam tersekat kat kerongkong. Barangkali sebab aku tak biasa jawab phone kat dalam bank dikelilingi manusia-manusia yang mungkin akan terdengar perbualan aku itu. ececece..... ;p

bila yaa panggil aku lagi sekali dengan nada meleret yang sama, barulah aku dapat kekuatan untuk menyahut.

“ ye kenapa? ni mesti ada apa-apa ni,” 
“hihi.. petang ni Shah nak pergi perak...” balas yaa masih dalam nada yang dileretkan sedikit.

i know there must be something... O_o

"Lepas tu yaa nak ikut?” aku tanya. Spontan.
“haa..’” yaa mengakuinya
“Then yaa nak tidur rumah kita?”
“Ha’ah! boleh tak??...“ balas yaa dengan nada suara kagum dan membodek.

 Kagum bagaimana aku boleh teka dengan tepat sekali?
Bodek, dengan harapan aku akan cakap, "ya boleh, silakan datang"

Entah, serius cakap aku sendiri pun tak sedar yang aku ada kuasa untuk membaca fikiran orang yang berada  di dalam talian. Hebat jugak deh aku ni?? hohoho...  ;p *ok, sila muntah hijau sekarang.


Oh my gaddd.. my bestfriend nak datang rumah! What should I do??


perkara pertama yang aku buat adalah call rumah dan bercakap dengan emak berkenaan permintaan yaa itu disamping menjawab soalan-soalan cepumas dari emak seperti..

siapa dia?
budak mana?
kawan ilp ke?
dia selesa ke kat rumah kita?
bla.. bla.. bla..

so, bila dah dapat kebenaran barulah aku inform pada yaa balik dan cakap, "ya boleh, silakan datang ke rumah burukku.. huhuhu.. " 

well sebenarnya aku dah lama tak terima tetamu. Kali terakhir aku menerima kehadiran tetamu di rumah ini adalah semasa Lan datang ke rumah beraya masa raya haji hari tu, dan  beberapa bulan sebelumnya, Lan dengan kak nisa datang menjengah ke sini yang aku bawak diorang pergi Hot Spring kat sungai klah. 


ok, sebenarnya Lan yang bawak sebab kitorang naik kereta dia, ho ho ho

tapi bila yaa cakap dia nak datang siap nak tidur sini sampai hari ahad, aku jadi agak nervous. Hari tu kak nisa datang balik hari je, so tak ada hal sangatlah kan, tiba-tiba yaa datang nak tidur sini, mak aihh... apa patut aku buat?

Hari sabtu. Memandangkan aku bekerja pada hari sabtu, jadinya aku bawak yaa pergi kerja sekali. Sementara aku menjahit manik, yaa tengok tv, baring, termenung, bersembang kejap dan oh.. aku juga suruh dia tolong aku kemas kedai sebab dia komplen barang-barang kat dalam kedai tu berhabuk. Here we go yaa... lets cuci all the habuks.

sampai petang. Yeah sepatutnya sampai pukul enam petang tapi sebab aku kesiankan yaa so aku mintak balik pukul lima petang pada bos. 

hari sabtu berakhir begitu. Hari ahad datang menjelma, aku kesiankan kat yaa lagi sebab tak dapat bawak dia pergi jalan-jalan. Alkisahnya aku ni, nama je ada lesen kereta motor 'besar' tapi nak bawak motor dengan kereta pun tak berani kalau tak ada orang pandai duduk kat sebelah/ belakang. Memang mengada-ngada betul aku ni kan?  ;p

so, untuk tidak buat yaa lebih bosan duduk di rumahku sedangkan dia tetamu maka pada petang itu, aku pun ajak amin pergi pekan beli barang nak buat spageti dan penkek. Ok, sebenarnya pergi beli aiskrim dengan bebola daging je. Barang lain semua dah ada kat rumah.


penkek in de making dalam periuk non-stick *ehsan dari akak lebih dari hadiah kawin dia dulu.. isk.. iskk..*



sos cendawan prego, dilimpahi dengan bebola daging yang.. erk, apasal keras ni? Oh, ready!



penkek-tak-comel hasil tangan yaa.. hah hah hahhh.. *gelak jahat* aku pelik apasal aku buat hari tu elok je tepung tu gebu tetiba bila buat lagi petang ni, penkek tu jadi cepat hangit? *usap dagu, wondering*

dan kami makan dengan riang rianya, waaaa.. "makanan orang sekarang" kata mak.

puas kenyangkan perut, aku ajak yaa pergi petik buah durian belanda kat tepi rumah selepas berhari-hari yaa menadah air liur melihat buat itu bergayut di pokok dari tingkap bilik. ssllllrrrpppp...

"yaa dah lama tak makan buah tu, yaa pun dah tak ingat macammana rasanya." yeah, ayat nak mintak sebijik bawak balik lettuew. hewhewhew... >__< *eh, gurau je! gurau je!*


haruslah interframe muka dengan buah durian belanda tu dulu sebelum dipetik sebiji kannnn...
*sila abaikan background di belakang itu ya? ^__&*



Thanks yaa sebab "tiba-tiba-teringat" kat kita bila Syah sebut "Perak", dan dengan tak malunya nak tido kat sungkai sementara Syah pergi mancing di lautan yang entah dimana di kawasan Perak, sebab antara kawan-kawan aku, yaa adalah orang kedua yang tidur kat rumah ni tanpa segan silu selepas wana, member kolej risda, dan oh! Selain ana, member sekolah, member kolej risda, member ilp, merangkap member sekampung yang dia pun dah lama tak tido umah aku dah. ho ho ho...

p/s : Yaa.. musim buah nanti datang lagi bawak kak nisa sekali okeh, dan kak diba jangan lupa datang jugak bawak wafiq, haishhh.. bilalah mama mia boleh jumpa budak mata bulat itu? ekekekek.. ;p

Ahad, 10 Jun 2012

miaKaftiya dream guy! ;)


bila bercakap tentang LELAKI IDAMAN aku jarang nak fikir sangat sebab selalunya aku bila aku 'suka' dengan seseorang itu, aku suka 'mereka' tanpa sebab yang JELAS. Sangat kelakar bila aku suka pada dia yang selekeh, pada dia yang orang dok kutuk-kutuk itulah, inilah, jadi kesimpulannya aku tak perlukan ciri-ciri khas untuk aku 'suka' seseorang lelaki itu.

Tapi, tetap ada beberapa jenis lelaki yang... menjadi idaman hati, yang kalau tak jumpa depan-depan pun, aku masih suka gunakan ciri-ciri itu untuk hero-hero dalam cerita aku. hewhewhew.. 

dan calon-calonnya adalah...


STOK SENYUMAN MENAWAN

kim bum (boys over flowers)

Ini, part ini dalam cerita BOF lah yang buat tidur malam aku tak lena. Senyuman inilah yang buat aku ternanti-nanti jam 8.30 malam sebab nak tengok mamat cute ni, lepas tu hampir-hampir nak menangis dan memberontak sebab tak dapat tengok sebab dalam rumah ini, cuma aku satu-satunya manusia yang sukakan drama korea. 1 vs 9 siapa memang beb? Pastilah diorang menang dapat tengok cerita-cerita kat tv3. 

Time tu aku harap sangat yang aku ada laptop jadi aku boleh copy cerita ni dari sesiapa so takkan ada orang boleh kacau aku tengok cerita ni lagi, tapi beberapa tahun selepas itu, barulah aku dapat laptop siap pakej dengan internet sekali. Puas hati den dapat tengok cerita ni ulang-ulang kali kat tonton. Huh!..

The only reason aku tengok BOF adalah kerana Kim Bum dan Kim So Eun. wuwuwuw.. >__<


Siwon (Super Junior / Skip Beat)

Dia.. dia.. juga mempunyai senyuman yang menawan, yang budiman, yang.. ok, aku tak tau nak cakap apa sebab aku dah tuliskan pasal ini makhluk dalam entri sebelum ni. huhuhu..



STOK PENDIAM DAN MISTERI 

Jay Chou (penyanyi/pelakon)

Aku suka Jay Chou sejak dari zaman sekolah lagi (ok, sebenarnya aku dan ika, kami sama-sama meminati lelaki yang sama dan mendengar lagu-lagu dia yang ditayangkan kat tv sekalipun kami tak faham apa yang dia nyanyikan) Aku cuba untuk TIDAK miss menonton cerita-cerita jay chou kat tv, sebab aku kan peminat dia, jadi haruslah tengok cerita-cerita dia kan? kan? 

Walaupun Jay Chow ni nampak macam stok lelaki comel yang berbadan kecik, tapi kebanyakan situasi aku selalu melihat dia sebagai seorang lelaki pendiam yang misteri. Bila dia berlakon, menyanyi, dia jarang senyum kot.. (yang aku tengoklah)

>__<




Zahiril Adzim

Kan mula-mula Zahiril berlakon dia suka bawa watak-watak si lelaki jahat yang sangat menakutkan dalam cerita  Kami, tu kan.. (aku je yang takut sebab dia akan mempengaruhi Lin (liyana jasmay) untuk turut jadi budak jahat dalam KAMI) so, sejak dari situ, aku memang suka stalk si ZA ni, aku carik video pasal dia kat youtube, aku baca Twitter dia, (ya, masa tu aku memang sangat GILAKAN Z.A - the plain guy -__-) 

Aku 'nampak' macam dia seorang yang pendiam, tapi gila-gila jugak. Muka dia tu.. kalau berlakon jahat memang menjadi betul, misteri je.. 

Macam Iman Harraz. Ohh.. ; p



Oguri Shun (Shinichi Kudo versi filem)

Ini lagi seorang. Memang kalau tengok muka dia taklah kacak mana, tapi sebab karisma yang dia bawak sebagai Shinichi itu yang aku suka tu. Dia suka berfikir, dia jarang bercakap, dia memerhati dengan kepala yang ditundukkan dan mata yang meliar. Dia ada ciri-ciri yang sangat.. MENARIK!

Aku kecewa bila tengok versi drama punya, pelakon yang lain. Memang Shinichi yang sorang lagi tu comel tapi dia tak sama dengan Oguri Shun ni, lelaki tu nampak macam lebih banyak bercakap dan kurang berfikir. Tak best! ;-(


#Lelaki pendiam yang suka berfikir dan ni memang sangat COOL dimata aku sebab diorang nampak 'misteri'. I like! wuwuwu.. >__<



STOK LELAKI KACAK,

Wang Lee Hom (Penyanyi/Pelakon)

Bila sebut tentang lelaki kacak, yang ada dalam fikiran aku cuma Lee Hom. Bila sebut tentang Lee Hom yang aku fikirkan cuma "Ni Bu Zai". Woah, aku dengan ika memang gila-gila suka dengan lagu dia tu, haha.. selalu tayang kat tv klip video lagu "ni bu zai" ni, itu yang sampai sekarang pun dok teringat-ingat part korus tu. 

nak dengar? Pergi cari kat youtube! "Ni bu zai, wo ke le ni bu zai.. Ni buu zaii.. iii"  *nyanyi* ok, tau part tu je. ho ho ho... ^__^



No Min Wo (Pelakon /penyanyi)

kalau di google gambar min wo, memang akan jumpa macam-macam versi No min wo, dengan rambut panjang, dengan gaya jambu tak boleh blah, dengan muka berubah yang aku langsung tak cam itu sebenarnya dia, tapi yang pasti dalam cerita My GF is Gumiho, dia memang nampak sangat, sangat, saaanggaatt... KACAK!  Dia nampak berkarisma, Oh, dia juga boleh duduk dalam kategori lelaki pendiam yang misteri. 

Cuma dalam satu sisi yang lain, dia tetap nampak agak 'jambu'. 


STOK BUDAK NAKAL

Nicholas tse (pelakon/penyanyi)

aku jugak adalah peminat Nic tse. Aku memang tak pernah jemu nak tengok Gen X Cops, suka aksi lincah diorang bertiga dalam cerita tu, si polis yang nakal, yang.. tak boleh diharap tapi at last, diorang jugak yang settlekan kes. Suka sangat Okeh!.



Takeshi Sorimachi (Great Teacher Onizuka)

waaahhh.. aku layan cerita tu sejak sekolah rendah dan sampai sekarang pelakon jepun yang aku ingat, cuma ingat tiga nama ni je

Takeshi Sorimachi
Yutaka Takenouchi
Nanako Matsusima

Betul-betul meninggalkan kesan sangat-sangat cerita GTO tu dalam diri aku. Sangat. v__v



kalau nak disenaraikan, rasanya memang banyak lagi tapi dah tak laratlah. Plus aku sebenarnya nak edit mss, tapi tiba-tiba otak blank sebab dah lama tinggal, so tak tau nak mulakan konflik dari mana, (yang membawa kepada aku menulis entri ini) tapi yang sebenarnya antara banyak-banyak ciri-ciri kat atas ni, yang betul-betul jadi ciri-ciri lelaki kesukaan aku adalah si pendiam yang misteri. 

Kalau setakat PENDIAM saja, aku tak berapa berminat, -_0
kalau PENDIAM DAN PEMALU, lagilah aku tak berminat, -_-
tapi kalau PENDIAM DAN MISTERI, itu aku suka! O__o


p/s : Oh, maaflah kalau stock dream guy aku semuanya datang dari negara manusia bermata sepet, apa nak buat, dah memang dari kecik aku suka sangat tengok cerita-cerita dari negara manusia bermata sepet. Barangkali kerana aku sendiri ada genetik mata sepet itu kot?.. (eh, bukan.. jangan salah faham yang aku ada kacukan cina pulak. Tak ada!)

So, lelaki pendiam yang misteri diluar sana.... *jerit* cepatlah munculkan diri, aku perlukan korang untuk menjadi inspirasi aku untuk 'menghidupkan' watak Iman Harraz.... huhuhu.. ;p


Oh, back to Iman Harraz manuscript! Focus mia, focus!

Jumaat, 8 Jun 2012

Siwon senyum gaya lelaki budiman..


nampak tak? nampak tak? ^__^

mula-mula aku tak kenal pun siapa Siwon ni, masa Icha anak kak ruby yang jual buah depan kedai aku tu cakap, cerita baru pukul 6.30 petang setiap sabtu, salah seorang pelakonnya adalah Siwon (ya, kami memang selalu bergosip pasal artis-artis korea dan drama korea, tapi aku tidak gila korea 'segila' Icha sampai nak belajar bahasa korea dan mengikuti setiap perkembangan terkini tentang dunia hiburan korea.. hu hu hu..) So, alang-alang dah hari sabtu tu aku teringat cerita baru kat 8tv start hari itu, so aku tengok je lah, padahal masa tu aku pikir si Siwon ni tak ensem.. ho ho ho.. ;p

Tapi bila dah tengok, tak sangka pulak boleh tersenyum-senyum tengok mamat ensem yang suka makan semua benda berkaitan strawberry especially puding starwberry. Comel tauuuu. Oh, inikah Siwon wahai Icha?? *hatiku terdetik dengan senyuman di bibir*


Hikshiks.. *gelak gedik* comel! comel! makan puding strawberry macam tu yaaa... o.O


Oleh itu, memandangkan hari itu adalah hari sabtu, bersamaan hari sabtu ada Sinchan, ada Doremon di ntv7 makanya... tak dapatlah aku nak terus melihat kocomelan jejaka ini memakan puding strawberry lagi.. Tensen! tensen! Kenapa aku mesti ada adik-adik yang tak sekepala dengan aku? Kenapakahhhhh???? 

Disebabkan itu, aku pun pergilah youtube dan cari cerita SKIP BEAT (oh, cerita taiwan rupanya.. tapi kenapa dua hero dia atas kelihatan seperti mamat korea? Ada sedikit kekeliruan di situ..) tengok punya tengok, barulah aku faham.. ini cerita taiwan dengan dua hero utamanya adalah warga negara korea yang tak berapa nak pandai cakap bahasa ibunda taiwan jadi haruslah mereka menggunakan khidmat 'pengalih suaraan' dalam drama tu.. 

Dan si lelaki dengan senyuman budiman itu adalah Siwon, manakala si lelaki kacak yang comel itu adalah Dong Hae dan mereka berdua adalah ahli kumpulan.. apa? Lupalah.. Err... Suju? Super Junior! Kan? Kan? Oh.. selama ni aku dengar lagu super  junior kat radio aku tak pernah tau ahli kumpulan dia ada seorang lelaki kacak yang mempunyai senyuman menawan.. Hurm.. *terbang bersama Siwon..*

Eh, tapi aku tak pernah suka pun dengar lagu super junior. Aku suka lagu tu.. 'my Girlfrend' yang-direpeat-tiga-kali tu.. siapa yang nyanyi ha? (serius aku tak kenal KPop, aku kenal OST je. hoho ;p) Kalau tanya OST dream high, aku tau! kalau tanya OST Boys over Flowers pun aku tau! Feberet tueww.. ;)

Satu je lagu SUJU (aka Super Junior) yang aku tau, "SOLO" sebab itu lagu ost SKIP BEAT kan? S.O.L.O = solo, solo.. *nyanyi*

Oh, by the way.. kalau nak dibuat review tentang cerita ni, bagi aku.. ermm.. oklah! (Oklah sebab ada Siwon yang dingin dan beku tapi bila senyum.. hemm.. cair.. ;p) Tiba-tiba aku rasa the only reason aku tengok cerita ni, hanya kerana Siwon. Oh.. >__< 

Tapi sebab dah tengok, aku patut jugak buat sikit rumusan.

1. Donghae si lelaki strawberry tu memang tak patut buat Gong Xi (heroin) tu macam tu. Dia kejam sebab pergunakan Dong Xi untuk bekerja dan bayar duit sewa kondo padahal dia sibuk dengan kerjaya sebagai pelakon dia tu. Dia jahat! Dia jahat! Aku dah tak suka dia.. ;{

2. Gong Xi pun satu.. dia tak patut sukakan seseorang itu sampai sanggup buat apa saja. Itulah orang kata, kalau dah cinta, mata pun jadi buta. Haish! Sila ambil pengajaran ya.. v__v

3. Bila Gong Xi ambik keputusan untuk masuk dunia hiburan sebab nak balas dendam pada Dong hae,, itu bagus! Bagus sebab nampak ada konfliknya di situ ya kawan-kawan. Itu yang buat aku tak sabar nak tengok tuh. 

4. Dan Siwon yang bertindak sebagai seseorang yang.. membuli dalam masa yang sama membimbing Gong Xi  dalam dunia hiburan, itu juga bagus ya kawan-kawan.. bagus sebab aku suka! Oppsss..

5. Cuma satu yang aku masih belum faham. kenapa Siwon masa kecik, rambut dia warna putih dan dia macam makhluk asing yang datang dari planet lain dan berkawan dengan Gong Xi masa diorang sama-sama kecik? Who 'Hang do Lian' the real is? (eh, hang do lian ke nama dia?? aku ingat Lian je.. hu hu.. )

6. Sebenarnya cerita ni adaptasi daripada manga jepun tak silap. Yelah, diorang kan memang suka adaptasikan cerita daripada manga/ komik , macam kat malaysia yang suka adaptasikan drama/filem dari novel gituew..

7. ekcelly, aku belum habis tengok lagi. ada lagi satu episod dan lima part untuk aku habiskan, so aku tak boleh nak bagitau apa ending cerita ni, pergilah tengok sendiri yaww.. kalau rajin hari sabtu pukul 6.30 petang pergi duduk depan Tb, bukan channel 8tv. Kalau malas, ikut cara aku.. bukak internet, carik google, taip SKIP BEAT dan jumpa link ini..





selamat menonton! >__ < (tak payah 'tonton' sangat boleh kan mariyatul kaftiyah?....)

;P