Selasa, 28 Ogos 2012

Official entry : Kisah Hati, Antologi cerpen miaKaftiya



WHAT IS KISAH HATI?

Kisah hati adalah buku yang mengandungi kompilasi cerpen-cerpen yang aku tulis sejak aku baru belajar menulis dulu sehingga kini, cuma dalam Kisah Hati aku cuma masukkan ENAM buah cerpen daripada cerpen-cerpen yang ada. Iaitu,

1. Suri di hati Sufi
2. Biola
3, Bunga Lalang
4. Dia yang aku tunggu
5.Imaginasi cinta
6. Cupcakes


SIAPA YANG DESIGN KULIT BUKU KISAH HATI?



Nurartikah Ali. 
Asalnya aku buat satu permintaan di group 'Blog e-novel' untuk minta tolong pada sesiapa yang pandai design cover untuk designkan satu cover untuk aku, memandangkan masa tu aku memang dah sangat, sangat buntu tak tau nak guna konsep dan gambar apa. As you know, we (e-novel writers) agak kreatif dalam menghasilkan cover untuk cerita-cerita kami sendiri. Kalau korang tanya macammana kitorang boleh buat cover yang cantik-cantik tu? Jawapannya, kami tak perlu jadi expert dalam graphic design, mahupun mahir menggunakan photoshop, yang kami perlukan adalah sense of creativity untuk mencari gambar-gambar menarik dan sesuai untuk tema cerita-cerita kami melalui google/devianart and whatsoever yang boleh mendatangkan gambar, dari situ kreativiti untuk menggunakan gambar itu terpulang pada hak individu. Letak tajuk, nama pena, dan editlah ikut-suka-hati kemudian, taraaa.. siaplah cover e-novel. 

So, memang ramai yang dah tolong buatkan cover Kisah Hati. Serius cakap memang cantik-cantik belaka tapi aku harus pilih cuma satu dan setelah menimbang tara segala aspek dan perkara akhirnya cover rekaan Tikah jadi pilihan hati aku dan cover itulah yang aku guna untuk buku Kisah Hati. ;-)

As reward, aku akan bagi satu copy buku ni pada dia. t__t


KENAPA TAK HANTAR PADA PUBLISHER?

Aku pergi sana sini sepanjang proses nak siapkan buku ni dan untuk cari kedai yang boleh tolong buatkan buku kisah hati jadi seperti buku yang ada di pasaran, dan setiap kali itulah aku ditanya dengan soalan "kenapa tak hantar pada karangkraf? Alaf 21? yada.. yada.." Kalau korang tanya kenapa aku tak nak hantar manuskrip novel aku pada mana-mana publisher? Jawapan aku, sebab aku masih belum puas hati dengan jalan cerita dan aku perlukan masa untuk siapkan manuskrip tu sampai aku puas hati. Tapi nak jawab soalan kenapa tak hantar Kisah Hati pada publisher memang susah aku nak jawab.

Aku tak ada keyakinan yang sebuah buku antologi cerpen daripada penulis picisan yang jumlah readers tak seberapa akan diterima oleh penerbit untuk diterbitkan. Kalau penulis yang dah sedia ada nama dan novel mereka bestseller pun tak ada buku antologi cerpen sendiri, takkanlah aku yang bukan sesiapa ni nak hantar kot? Rasa macam tak kena je... =_='

Ada, ada satu buku antologi cerpen tajuknya 'Tentang cinta' kalau tak silap, itu gabungan daripada beberapa orang penulis yang mempunyai nama besar dalam dunia penulisan. NAMA BESAR. GABUNGAN. ANTOLOGI CERPEN. See? Even diorang pun bergabung untuk satu buku cerpen, takkanlah aku yang bukan sesiapa ni nak demand lebih-lebih kot? Serius, aku tak ada keyakinan itu. v__v

BERAPA HARGA SENASKAH?

RM17. Mahal? Ya, kalau boleh aku nak jual dengan harga mampu-beli, dalam RM10, ke RM5 ke.. tapi aku tak boleh. RM17 adalah harga paling murah aku boleh bagi, kalau tidak aku sepatutnya jual RM20 ke, RM22 ke.. tapi yelah, tak layak buku picisan ni nak diletak harga semahal itu. ;-)

MACAMMANA NAK BELI?

Just pm/mesej/call/bagitau/email atau apa saja cara kau korang rasa komunikasi itu boleh berlaku hatta membeli melalui kawan sekalipun, dan nanti aku akan beritahu macammana nak beli. Oh ya, bagi yang duduk jauh, macam biasalah kena charge postage, RM6 untuk pos laju. 

RM17 (+RM6) = RM23

Buku ini exklusif. Buat masa sekarang ianya tidak dijual di mana-mana kedai, hanya melalui aku, kecuali kalau aku bagi buku ni pada seseorang untuk serahkan pada seseorang yang lain. Itu namanya beli atas kawan yo! >__<


RAJINNYAAAA.....??

Aku pergi sana sini dan berjumpa dengan orang-orang yang tahu tentang projek Kisah Hati ni diorang mesti spontan akan cakap, "Rajinnya.." Err.. sebenarnya bila kita buat perkara yang kita suka, tak terasa pun perkara itu sebagai satu beban. Rajin menulis? Sebenarnya aku pun kadang-kadang ada penyakit malas jugak, cuma.. entahlah, aku tak faham kenapa orang mesti akan bagi reaksi, "Rajinnya.." *dengan nada kagum.* 


Sementara aku sedang diberi peluang untuk belajar menjual karya-karya aku sendiri, apa kata korang support dengan membeli? Nanti bila dah ada publisher yang nak tolong pasarkan karya aku, masa tu aku rasa tugas aku cuma kerah idea dan taip, taip dan taip. Dah tak adanya aku nak pening-pening kepala fikir budget, fikir kenderaan nak keluar, fikir kedai nak dituju, fikirkan cara bagaimana buku ini akan jadi seperti ini atau ini? Fikirkan bagaimana nak dapatkan budget banyak ini dengan jumlah buku sebanyak ini, bla.. bla.. bla.. 

Sebab tu aku hargai pembeli dengan minta diorang bergambar dengan buku-buku aku sebab nanti bila aku tengok balik gambar-gambar lama, aku akan ingat.. oh dulu Makngah ida beli Kisah Hati, atau Oh, dulu mak teh beli cerita cinta miakaftiya (ccmk) senyap-senyap dari uncle aidid, atau oh, pertama kali aku ada pembeli lelaki, si Wahidon Azlan tu rasanya budak ILPKLS kot tu, atau Oh, Nida yang menang segmen Iman Harraz so dia dapat buku ccmk, dan lain-lain...


Kau faham tak? Faham tak? Perasaan tu? ^__^





So, ada sesiapa lagi yang nak beli? *garu hidung*


1 ulasan:

RazFiRa berkata...

cantik cover tuuu