Isnin, 24 September 2012

OMG, my cousin dah jadi retis!!

Ingat lagi tak tentang JAWAPAN?? Ya, "Jawapan" yang merupakan percubaan pertama aku tulis lirik dulu? (klik sini) yang aku mintak tolong cousin aku buat lagu dan nyanyikan, tuuu? *expect yang korang ingat tapi aku tau korang dah tak ingat* nevermind kalau korang tak ingat pun, sini aku nak bagitau satu berita baik untuk penggemar muzik nasyid dan berita baik jugaklah kot buat Ikhwan (kena guna nama betul eh, wan?) 

BERITA BAIK YANG SEKARANG IKHWAN SUHAIMI DAH JADI RETIS!! Wallaweeehh.. ;p

Aku tak taulah apa cerita disebalik dia jadi artis nasyid ni kan,  Kalau nak tau cerita disebalik "Ikhwan's journey to be a nasyid singer" nanti dia balik kampung aku interview dia, sebab sekarang dia study kat kedah nun, jauh sangat nak interview.. muahahaha..

So, dengarkan, Taubatku by VAST
  

Untuk kenal mereka dengan lebih-lebih-lebih mendalam lagi, (infact, aku cuma kenal Iwan sorang je, hukhuk.. ^_*)  boleh check them out kat,


dan support lagu-lagu mereka dengan mendengar berulang-ulang-ulang kali single ini kat youtube, JUGA, beli album VAST kat pasaran, bila dah keluar nanti. 

Majulah Industri Nasyid untuk Negara! *angkat tangan, genggam lima jari, laung kuat-kuat, budget PM tengah laungkan perkataan Merdeka!*


p/s : Wan, as reward,  bak satu album percuma! wkwkwkw.. ^__^ eh, dengan job tulis lirik! Eh, ;p



Isnin, 3 September 2012

Dear, silent readers...

Aku adalah seorang blogger tidak tegar yang menulis bila ada benda yang aku nak kongsi. Aku juga adalah salah seorang silent reader yang suka stalk blog orang yang best-best. Aku juga pernah jadi seseorang yang pernah cuba untuk jadi "retis" blogger sebelum akhirnya aku sedar dan aku menyerah kalah.

Kalau ada yang tak tau RETIS  tu apa, yang sebenarnya aku pun tak berapa nak tau tapi setakat yang aku tau BLOGGER RETIS adalah... (kalau aku salah tolong betulkan eh?.) blogger retis adalah mereka yang mempunyai rupa paras yang cantik dan kacak atau dalam kata lainnya mereka rupawan dan budiman, mempunyai followers beribu-ribu, boleh jadi beratus-ratus, setiap kali post entry berebut-rebut orang nak serbu blog diorang.

Agaknya itulah kot maksud retis? Aku pun tak berapa pasti..


Bagaimana untuk jadi RETIS? Ok, aku pun tak tau apa formula yang bila-korang-ikut-formula-itu-korang-confirm-akan-jadi-retis tapi setakat yang aku faham setelah menstalk blog orang lain, cara-cara untuk jadi retis adalah dengan RAJIN BLOGWALKING. Jangan blogwalking pastu tinggalkan link kat chatbox je, tapi baca dua tiga entri blog tu dan tinggalkan komen kemudian follow blog itu. Buat perkara yang sama pada blog-blog lain yang korang lawat juga.

Insyaallah, dalam sepuluh blog yang korang lawati, mungkin akan ada lima atau enam blogger yang akan lawati blog korang balik. Terpulang kepada tahap kerajinan blogger itu untuk menyambung ukhwah sesama blogger dengan cara ziarah menziarahi blog ke blog ;)

Dan itulah yang aku lakukan dulu dengan niat agar jumlah followers aku akan bertambah (Alhamdulillah, memang bertambah pun) dan akan lebih ramai orang yang akan kenal blog Miacuteker. (Aku tak pasti ramai ke yang kenal?) tapi seiring dengan usia, setelah berfikir panjang dan setelah melihat jalan-jalan yang berliku.. aku mengambil keputusan untuk tidak lagi meneruskan niat untuk menjadi salah seorang blogger retis kerana menurut firasat aku, rezeki kalau Allah nak bagi sekejap je, jadi tak payah la nak dikejar bulan yang takkan jatuh ke riba itu, sedangkan laptop sudah ada di depan mata.. eh, eh ;P

Maksudnya disitu, buat apa susah-susah nak tarik perhatian orang untuk baca blog aku kalau mereka baca pun sebab aku dah pergi baca entri baru diorang dan dah komen, ia macam satu proses berterusan yang aku akan baca blog orang lain dan wajib komen lalu orang itu akan datang semula ke blog aku untuk baca entry baru aku dan komen, and the the formula goes on and on..

Tapi hakikat sebenarnya aku membaca blog mereka bukan kerana aku benar-benar ingin baca. Bukan kerana aku suka dengan gaya penulisan mereka. Bukan kerana blog mereka sudah termasuk dalam senarai  "blog-must-read" aku. Bukan, bukan, bukan. Tapi aku membaca blog mereka kerana FORMULA ZIARAH MENZIARAHI itu semata-mata t__t

Kau faham tak? Formula itu?

Oleh itu, setelah kesedaran datang, aku pun berhenti melakukan rutin ziarah menziarahi blog ke blog kerana aku fikir daripada aku buat perkara tu sebab nak jadi retis, ada baiknya aku siapkan manuskrip, (masa tu aku tengah sibuk menulis Tuan Muda Iman Harraz) Mungkin Allah tak nak bagi aku rezeki dalam bidang penulisan blog, tapi dia nak bagi aku rezeki dalam bidang penulisan cerpen dan novel dan yang sewaktu dengannya. Jadi itulah yang aku sedang usahakan sekarang.

Oh ya, hampir lupa pulak point aku nak menulis dalam entri ni. Dush! *tampar pipi sendiri sebab suka keluar tajuk*

Setelah Allah berikan aku kesedaran tentang Retis itu, aku mula tanamkan dalam diri yang walaupun followers aku tak ramai, komen pada setiap entri kadang-kadang ada, kadang-kadang tak ada, itu semua tak penting sebab yang paling penting adalah bila ada manusia-manusia yang aku sendiri tak tau siapa mereka akan membaca blog aku ikut sukati hati diorang tanpa paksaan mahupun desakan atau atas rasa "Dia dah baca blog aku jadi aku kena baca blog dia" manusia-manusia yang aku maksudkan itu adalah kamu, kamu, dan kamu si manusia halimunan yang sedang membaca blog aku ini,

Hari ni kau datang, kau baca dan kau pergi. Entah esok atau lusa atau sebulan selepas itu kau datang lagi dan baca balik entri-entri lama yang kau tertinggal sebab sebulan lupa nak jengah ke sini, dan kau pergi lagi. Dua bulan selepas itu baru kau datang balik. Tanpa tinggalkan tapak kaki, mahupun bekas tapak tangan. Kau kenal aku tapi aku tak kenal kau. Fine! >__<

Tapi tak apa. Sebab manusia-manusia halimunan macam kaulah buat aku rasa bebelan aku kat blog ni sangat bermakna. Sebab ada juga yang suka nak baca ayat panjang berjela yang aku taip.. hewwhewhew..Well, aku pun silent reader jugak, aku tau macammana rasanya bila kita baca blog orang senyap-senyap. Kita baca sebab kita suka. Bukan sebab kita dipaksa. 


The best, the awesome and the loyal reader is SILENT READERS

Tapi boleh tak.. kalau aku nak buat satu permintaan, aku nak tau siapakah manusia-manusia halimunan yang suka baca blog aku senyap-senyap ni?
cepat, komen entri ini sekarang! *arahan* ;P