Sabtu, 14 Disember 2013

Roti calon suami utk ZineRotiCanai

Assalamualaikum,

You know, i just realise yang selama ni aku selalu main-main / tak serius buat kerja / tangguhkan kerja etc that's why, aku selalu rasa macam aku sibuk sangat sampai tak ada masa untuk #ProjekTulis (next time onward bila aku taip #ProjekTulis itu maksudnya aku sedang bercakap tentang dunia aku yang satu lagi, Penulis) padahal bukan tak ada masa tapi tak cari masa, malah tak susun masa dengan sebaik-baiknya.

Tapi bila Allah sedarkan aku dengan satu ujian kecil, aku mula berazam, untuk tidak menangguh-nangguhkan kerja menjahit / beading supaya aku juga boleh fokus untuk #ProjekTulis. Dannnn.. cuba teka apa yang aku dapat dengan azam baru itu?



AKU DAPAT SIAPKAN SATU CERPEN UNTUK ZINE ROTI CANAI!

Ohmygosh! That feeling is really wonderfull. Aku pernah cakap dulu yang menulis ini adalah 'ganja' bagi aku. Bila tak dapat buat, aku ketagih. Bila dapat siapkan satu cerita, baru rasa lega. Eksited pun ya. 

Jadi disebabkan ia akan dibukukan, rasanya aku tak bolehlah post full story kat other blog kan? Tak apa, letak excerpt je jadilah..

Roti calon suami

“Macam awaklah,” gelabah.
“Macam saya?”
“Ha.. macam awak.”
“Saya macam mana?”  Aku lantangkan suara sambil tepuk meja.
“Awak macam roti canai, yang kental dan kenyal, yang walaupun dah diuli dan dicanai, malah ditebar sampai koyak, awak masih kuat tak mahu putus asa. Masih mampu kelihatan cantik, menarik dan menyelerakan dalam pinggan dalam bentuk empat segi yang garing dan beri kegembiraan pada orang yang melihat, masih mampu mengenyangkan perut setiap orang yang makan ketika perut mereka sedang meluap-luap kelaparan, masih mampu…” jawabnya pantas. Mungkin dia terkejut kerana disergah.
Tapi aku lebih terkejut mendengar setiap patah perkataan yang keluar dari mulutnya.
Dia berhenti bercakap bila dia sedar aku sedang memandang dia dengan muka bengis. Sikit je lagi bila teh o ni dah betul-betul sejuk, memang aku akan simbah ke muka dia kalau dia belum berhenti menterjemahkan aku dalam analogi sekeping roti canai.
“Maaf. Dari awal lagi saya dah nampak awak sebagai seorang wanita yang penuh semangat dan harapan macam sekeping roti canai yang menyelerakan.. tak! Maksud saya roti canai tu yang menyelerakan, tapi awak mengagumkan, tehee..” dia tersengih dalam takut-takut.

****

                Pantas aku mengangguk. “Ya, tapi seseorang yang boleh dengar cakap aku, minat kerja-kerja remeh dan teliti. Kalau kau jumpa sesiapa macam kriteria yang aku cakap tadi, bagitau aku ya?” Aku kedip mata memandangnya. Konon membodek.
                “Kalau kau tak kedip mata macam tu pun, in sha allah aku akan carikan lah mak cik!”
                “HIkhik.. lagi satu kita ni dah 25 tahun, walaupun aku rasa macam masih muda lagi malah tak kisah pun kalau masih tak ada calon suami, tapi bukankah kita tetap kena start enjin dari sekarang?”
                “Hah? Start enjin nak pergi mana?”
                “Pergi cari calon suami.”
                “Huuuuummm.. benda ni kacang jelah.” Naimah memetik jari dihadapan mukaku.
                “Kacang? Kau ingat ‘sekacang’ kau jerit ‘mamak kasi roti-calon-suami-satu, kasi garing sampai kacak ha…’ cenggitu?”
                Naimah tersengih-sengih. Termalu sendiri sebab gurauannya tidak aku pedulikan.


And that's it. Is working hard for the next. next, next story. Manuscript also.. aku tau aku masih ada hutang dengan Harraz's lover. ;p

Rabu, 11 Disember 2013

Bagaimana untuk terbitkan novel?

Assalamualaikum,

Walaupun aku belum lagi menjadi penulis novel yang official. Tapi aku tiba-tiba macam dapat idea nak cerita kat orang lain bagaimana cara yang sebenarnya untuk menjadi seorang penulis novel sebab manusia-manusia di sekeliling aku bukan semuanya pencinta buku/novel atau faham dengan dunia penulisan. 

Contoh,

Ada satu hari tu sepupu aku tanya, "Kenapa kak atul tak nak buat novel dengan Hijjaz (telaga biru) dulu?" 

It's just that Telaga Biru cari manuskrip islamik untuk diterbitkan, kebetulan someone tahu aku menulis pastu sampaikan pesan kat mak cik aku suruh aku hantar manuskrip lah macam tu, tapi masa tu aku cuma angguk je, tapi tak buat apa-apa sebab aku pun masih merangkak-rangkak lagi nak belajar menulis novel. So mungkin diorang ingat yang aku tak mahu sedangkan aku TAK MAMPU! Haha.. 

contoh lain,

Kak maria cakap "Akak ingat ada orang nak sponsor kau buat novel ke apa.." 

Dari bentuk soalan pun dah nampak kan yang orang-orang disekeliling aku tak faham macammana sebenarnya novel itu boleh diterbitkan. 

Jadi ya.. awak-awak sekalian, sebelum nak terbitkan novel, kita perlukan cerita itu sendiri, kalau tak ada cerita macammana nak ada novel? Kan? Takkan nak bagi orang baca mukasurat kosong pulak kot. Jadi bahan cerita itu sendiri kita tak panggil novel, kita panggil Manuskrip.

Kalau ikut kronologi, ia akan jadi seperti di bawah ini..

(berdasarkan kronologi buku Antologi orang berdosa, Islamku sekadar pada IC)


PENULIS


/
/
/
/
/
/


TULIS MANUSKRIP


/
/
/
/
/
/
/


HANTAR PADA PENERBIT


cara penghantaran manuskrip berbeza-beza. Sebab ini cuma hantar cerpen dan syarat yang ditetapkan adalah dengan hantar pada laman web Ilham jadi aku hantar kat sini jelah. 

/
/
/
/
/
/
/


PENERBIT SETUJU TERBIT


Then they sent me an agreement letter. Sekarang tugas aku sebagai penulis selesai setakat ini, the rest adalah kerja belakang tabir pihak penerbit.

/
/
/
/
/
/


NOVEL SUDAH DITERBITKAN


Dalam tempoh waktu yang tertentu, novel pun keluar dan langkah yang terakhir..

/
/
/
/
/
/

DIPASARKAN


 Sekarang, pergilah beli buku aku kat atas tadi tu. Okey, real fact, cuma ada satu je cerpen aku kat dalam tu. huhu..


Buat peringatan ya, ini cuma gambaran kasar sebab yang sebenarnya banyak kali benda-benda kecil yang melibatkan emosi, perasaaan manuskrip ditolak dan sebagainya, tapi takkanlah aku nak cerita detail pulak..

pokok pangkalnya, kalau kau nak jadi penulis novel, kau perlu menulis dulu. Kenapa sampai sekarang novel aku belum terbit? Sebab aku aku agak malas, lepas tu aku belum siapkan manuskrip dan aku tak bolehlah nak hantar pada penerbit. Tapi In Sha Allah azamnya bulan satu ni aku nak fokus betul-betul nak siapkan. Doakan eh.

lain kali kena tanya aku,

mia dah siapkan manuskrip? Haaa.. bukan tanya, mia bila nak terbitkan novel?



Rabu, 4 Disember 2013

Cara terbaik untuk meraikan kejayaan.

Assalamualaikum,

Haaaaaahhhhh... *tarik nafas lega* past three week adalah minggu yang sangat-sangat-sangat sibuk! Very the sibuk sampaikan nak menoleh pandang ke tempat lain pun rasa macam buang masa. Nak menunjukkan lagi tahap SANGAT SIBUK tu bila nak pergi tandas pun tak sempat. Agrrgghh.. =__='

jadi reward untuk diri masing-masing yang dah bertungkus lumus bekerja, dengan stress segala bagai tu, we all arranged potluck party lagi. (LAGI sebab sebelum ni dah pernah buat sekali. klik sini)

Kenapa Potluck? Kenapa tak makan kat hotel/serbu restoran/kumpul duit beli makanan/ bla..bla..bla? Sebab kami ramai dan sebelum ni dah plan banyak kali pun nak makan kat luar tapi asyik tertanguh/tak jadi/susah nak keluar/ etc, so baik kau masak masing-masing pastu makan sesama. Lagi senang kan?

So, sebab kite tak suka letak gambar yang sama bebanyak kat fesbuk sebab nanti kena buat album la bagai, so kite letak je kat blog untuk tatapan anda yang berkenaan. (ehem, kalau korang bacalah) besides, bukankah blog ini adalah sejenis diari elektronik yang kita boleh baca berulang kali anytime, anywhere? 

so here!


Hoi! Perangaiii.. -__='




Sos Cheezy KFC tu - by kak Maria


Bihun Sup - Qila



Cucur Jagung -Oly


Laksa - Ehem. *berdehem*


Kerang rebus - Mak cik (Mak kak maria)


Potato wedges - Kak Maria



Ikan Bakar - Mak cik



Hoi kenapa iklan keluar sampai dua kali nieh? *cekak pinggang*




Cola float - Kak Maria (luckily akak buat jugak benda ni sebab kite memang dah teringin berbulan-bulan sejak potluck pertama yang akak tak jadi buat benda ni, dulu. Hahahaha)



Kek Karamel - Kak ina

Eh, rasa macam ada tinggal lagi satu.. Aloo lupa nak ambik gambar rendang dengan nasi impit kak Iqin, sebab kak Iqin datang lambat kan.. hikhik >__<



sementara tunggu yang lain-lain sampai, lepak dulu tengok tv.



dan ambik gambar syok sendiri dengan makanan. ;p Biaselah dia tu kannn..







Makan sungguh-sungguh betul ni. 




Hoish, yang dua orang dari kanan tu apasal tak renti-renti makan lagi tuh? Hikhik


Kak ina beranak empat yang aku selalu rasa agaknya kalau anak dia panggil aku cik atul ape aku nak balas? Hahaha, Fikiran melampaui batasan sungguh. Dah sah-sah lah anak dia akan panggil aku kakak, aku muda lagi walaupun aku kawan dengan mak diorang. Hahaha ;p


Hah, Caught you adek! Boleh masuk majalah Playboy! Harharhar.



Kak ona, mantan pekerja. Aishah dengan Ecah, mantan budak praktikal (Sebab diorang dah habis praktikal minggu lepas) Kak Ina & Kak Iqin, pelajar kelas menjahit. Jadi officially yang tinggal lepas ni menghabiskan sisa-sisa kerja sepanjang Disember dan bulan-bulan seterusnya hanyalah kami berempat, the beaders, the mastermind and the tailor. hu hu hu



Kak Iqin yang terlepas dengar waktu jamuan dah dicepatkan ke 1.30 petang, bukan 2.30. So by the time kak Iqin sampai, orang lain pun dah balik..



Afif Danish. copypaste muka mummy.

and the potluck party end here. Sisa saki baki kerja masih perlu dihabiskan. Ayuhlah berjuang selepas kenyang makan. Huaarrggghh.. *mengeliat* 


p/s : Apasal aku rasa bosan menulis entri ini? Tapi sebab moment ini boleh jadi sesuatu yang aku mahu ingat selalu, jadi aku publish jugak ah. 

till then, 


Khamis, 7 November 2013

Resepi kek coklat lembap

Assalamualaikum,

Mula-mula mini pavlova, lepas tu kek coklat pulak. Wah rajinnya Mariyatul Kaftiyah ni memasak kan? Tehee *sengih tayang gigi* Tak yang sebenarnya aku suka buat ikut mood. Sebab aku dah mulakan dengan mood memasak so aku nak kekalkan momentum 'mencuba-resepi-baru' itu sebelum ianya terbang dibawa angin monsun *tetibe*

Ok tak, yang sebenarnya tetiba aku rasa macam teringin sangat nak makan kek coklat dengan buah kiwi sebab dulu pernah buat sekali, rasa dia perh sedap gile! Sampai terbayang-bayang macam ada coklat cake dalam mulut. CRAVING SANGAT..  v__v

Tapi aku tak reti buat coklat moist cake, so aku request kat mak teh sebab dia memang selalu buat kek coklat moist, tapi unfortunetly, mak teh cakap dia tak ada barang, so dia suruh aku beli barang then dia boleh tolong buatkan.  

Lepas tu.. wah panjangnya kau punya cerita. Oklah pendekan cerita lepas tu end up, aku sendiri yang buat dengan bantuan mak teh melalui facebook. Kejap2 tanya mak teh, telur tu nak pukul sampai kembang yang camne?
Butter tu kalau sukat guna cawan banyak mana?
Nak buat topping macamamna?

Pastu bila mak teh tetiba offline dah gelabah macam cacing kerawit, cepat-cepat cari option lain nak mintak tolong. here there, those and that, lepas tu dah siap?

PPERRHHH... Siapa cakap nak buat kek coklat tu susah? O__o

So sebab dia senang sangat, aku pun nak letak resepi kat sinilah sebab nanti kalau aku nak buat lagi aku dah tak payah gelabah cari mak teh nak tanya itu ini, rujuk kat blog sendiri je kan senang? Kan? Kan?

Jadi here we go,

Bahan-bahan

Butter
3 biji telur
1 cawan tepung kek
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1/2 cawan gula castor
1 sudu esen vanila
1 cawan serbuk koko

Cara-cara

Cairkan butter, susu pekat, susu cair, gula castor dan serbuk koko dalam periuk dengan api yang perlahan. Kacau sampai pekat dan sebati pastu tutup api, ketepikan.

Pukul telur dan esen vanila sampai kembang. (Kembang yang berbuih tu dah cukup)

Then masukkan adunan coklat dari dalam periuk tadi, kacau-kacau pastu masukkan tepung kek, kacau-kacau. Then dah siap! 

Kan? Dah kata tadi senang gila kan?

Eh, lepas tu kukus dulu dalam 40minit, pastu dah siap! 


untuk topping
cairkan butter, susu pekat dan serbuk koko dalam periuk dengan api perlahan sampai sebati. 
(Part ni aku rasa kena buat bila kek dah masak sebab kalau buat awal-awal nanti topping tu jadi beku macam aku punya. Ke aku punya cara yang tak betul ke tak taulah pulak.)


Lepas tu hias ikut kretiviti sebab kau kata kau punya passion is art kan.


dah siap kek coklat moist dengan strawberi and kiwi depan mata lepas tu pandang je. Makan sepotong dah hilang rasa teringin. 


Perangai orang yang memasak memang macamni eeyyhh??? *kerut kening*

Selasa, 5 November 2013

Mini Pavlova

Assalamualaikum,

Seingat aku (dan kalau tak silap aku punya kiraan) sebelum ni dah empat kali aku buat pavlova sendiri lepas tu tak puas hati sebab sentiasa ada benda yang tak jadi then aku dah serik nak buat dah. Tapi sebab aku adalah Pavlova's lover jadi aku selalu diam-diam telan liur bila tengok gambar pavlova atau bila tengok orang lain post gambar pavlova yang diorang buat. hu hu hu pathetic sangat ittew kan?

Tapi pada satu tengahari yang panas di kelas menjahit, mak teh mesej aku nak bagitau yang dia ada buat mini pavlova pastu nak bagi pavlova's lover ni makanlah. Wah, masa tu rasa macam bulan jatuh ke riba. Macam tau-tau aje kite dah lama teringin nak makan kaaannn...


dari saat itulah yang aku punya rasa serik itu mula fade away. Seminggu kemudian, aku pulak buat aku punya mini pavlova. Juga untuk tunaikan permintaan Oli (terutamanya) yang teringin nak makan pavlova tapi nak suruh aku buat. Sebab kali terakhir aku buat sebelum aku jadi serik tu dia tak sempat nak rasa.

Sebelum ni pun aku dah pernah letak resepi pavlova, tapi tak pelah aku letak lagi resepi untuk ex[erimen yang baru ini.

Bahan-bahan

4 biji putih telur
1 cawan gula castor
1 sudu tepung jagung
1 sudu cuka makan
1 sudu esen vanila

Hiasan

Whipping cream (aku guna jenama 'Value')
Buah-buahan

Caranya

pukul putih telur sampai berbuih
masukkan gula sedikit demi sedikit sambil dipukul sampai adunan tu jadi bertanduk/ sampai bila kita terbalikkan bekas tu, adunan tu takkan jatuh
masukkan esen vanila, tepung jagung dan cuka makan sambil dikaupbalikkan guna spatula/senduk
bakar atas dulang pembakar yang dilapik dengan baking paper / masukkan je dalam cup. Lagi senang!

kalau guna cup, bakar pada suhu 170 dalam masa 15 minit. Kalau bakar camtu je tambah masa ke 1 jam 15 minit camtulah. dah siap masak, jangan terus keluarkan dari oven. Biar dia sejuk sendiri dalam oven dengan pintu oven dibuka sikit.



Lepas tu bolehlah pukul whipping cream sampai jadi cream. Then letak atas pavlova yang dah sejuk.





Kemudian hiaskan dengan buah-buahan pilihan. Dah siap untuk dihidangkan pada keluarga! Oh kalau simpan dalam peti sejuk sekejap lagi sedap sebab rasa macam makan aiskrim. ;)



Dan tak lupa tapau bawak pergi kerja untuk kawan-kawan tersayang *tangan di bahu*




Tetiba jadi potluck pulak kat kedai sebab masing-masing bawak breakfast.


Yeay! Mission accomplised. Janji sudah 'dicapati'. Lepas ni nak tuntut Bakso dari kak Liza, Chicken cop dari kak Maria, Brownies dari Oli pastu roti kembung dari Adek. Boleh tak? Boleh tak?

Kite sudah tunaikan janji, anda.. bila lagi? Harharhar.

Isnin, 28 Oktober 2013

Budak cengeng.

Assalamualaikum,

Ini kisah Dalisya, si budak rambut kerinting, pipi tembam, kulit putih flawless yang comel tapi comot dan cengeng (suka menangis), 

Dia...
suka makan, 
dulu-dulunya suka mandi tapi sekarang dah jadi penakut air lepas tu menangis bila kena mandi, 
suka bergaduh dengan abam Nizar lepas tu menangis sebab tak puas hati dia kalah, 
suka nak ikut uda naik kereta pastu menangis sebab uda tak nak bawak, 
suka mengendeng kat bilik bila uda tengah bersiap nak pergi kerja lepas tu menangis bila tau uda tak nak bawak dia, 
suka baby pastu perasan macam dia tu kakak. 
suka bergaya dengan beg tangan kak leng tudung syria uda, 
suka handbag,
 suka menyelongkar, 
suka cari mak bila mak tak ada depan mata lepas tu menangis bila mak tak jawab bila dia panggil, 
sayang ayah dia lebih sebab apa-apa hal pun mesti ayah yang beli, ayah yang masak, ayah dalam tv, ayah dalam majalah, v__v 
suka tengok upin ipin pastu menangis bila iklan,, 




Yang paling penting, dia baca buku kisah hati dengan mata terbeliak. haha. 

Kekadang rasa macam omey angat budak ni sampai rasa macam nak pipit-picit pipi dia tuh, nak tepuk-tepuk punggung dia, pastu nak sembang lama-lama dengan dia sambil dengar dia jawab soalan-soalan dalam nada pelat pastu diam bila tak faham soalan atau cakap "auu..." *tak tau, sambil jongket bahu* atau cakap "ha?" berulang-ulang kali sebab dia tak faham soalan, 

cth:

Icha, tengok cerita apa tu?
"Ha?"
"tengok cerita apa tu?"
"ha?"
"Icha.. tengok.. cerita, apa?"
"Ha?"
"Malaslah cakap dengan icha."

Tapi kekadang tu bila perangai cengeng dia datang rasa macam.. eeii, mengada-ngadalah icha ni, Tak nak kawan dengan Icha, nak duduk sebelah dia pun tak nak sebab nanti salah sikit dia nangis. Hoho.


eh, bukan tadi kau kata nak tulis Peplum?

Sabtu, 26 Oktober 2013

Kurung moden scallop

Assalamualaikum,

Ada satu hari yang dah tak ingat tarikh dan bulan berapa, ika ada kat kedai tempat aku menjahit dia buat apa entah dah tak ingat (sebab dah lama kan..) sambil menunggu waktu aku habis kelas menjahit, dia duduk-duduk sambil selak majalah Hijabista kak maria punya (keluaran berapa tak ingat tapi cover girl Mira Filzah) eh, entah mira apa entah yang berlakon kat astro drama apa entah yang Fanpage ILHAM selalu promote tu.. err..nevermind.

Pastu dia tunjuk kat aku gambar model pakai baju yang cantik pastu aku pun iya-kan aje lepas tu buat tak tahu sampai satu hari yang bila pulak entah, kitorang sembang-sembang pastu terbukak balik pasal gambar dalam majalah tu pastu dia cakap, 

"Ko cubalah buat."

pastu aku pun excited ar nak pergi kelas sebab nak tengok balik gambar tu sambil bersembang dengan kak maria pasal design tu dan beberapa bulan seterusnya membawa kepada aku mencari kain untuk buat design itu selepas aku punya dress dah siap jahit.

Aku jugak buat research di internet dan mula jatuh hati dengan design scallop ni. Tengok gambar kat google rasa macam nak nangis sebab comel sangat. Terus membuak-buak rasa nak buat jugak! Nak jugak!




memula aku ingat nak buat baju aku dulu, sebab kitorang share duit beli dua bidang kain berlainan warna sebab nak buat colour blocking la kekononnyaaaa.. pastu tetiba aku rasa macam, malas ah buat baju aku, baik buat baju dia dulu so kalau salah ke, tak cantik ke apa ke, baju dia, bukan baju aku. BAHAHAHA.. JAHATNYA KAUUUUU...

lepas tu dengan segala kesulitan yang aku alami semasa menjahit zip sorok dan ke-jelous-an melihat oly punya progress very the smooth (sebab dia pun jahit kurung moden gak) pastu dengan raya Aidiladha yang semakin hampir, aku macam hampir give up untuk siapkan baju ni. Tambah-tambah lagi bila ika cakap dia nak pakai time raya, Waaaa.. lagilah aku rasa macam preasure! 

Tapi selepas bermuhasabah diri, aku pun kuatkan semangat lalu menghabiskan apa yang aku telah mulakan itu, walaupun macam tak kemas tang 'scallop' tu tapi.... AKU PEDULI APA BUKAN BAJU AKU PUN KAN? HAHAHHAHA *gelak jahat* okey tak! Yang sebenarnya percubaan pertama memang selalu tak sempurna walaupun kau dah tetas-jahit-tetas-jahit banyak kali. Then sehari sebelum raya, aku berusaha gigih jugak nak siapkan dia punya kain pula. Nasib baik masa bulan ramadhan tu dah biasa jahit kain so dalam masa setengah hari pun dah boleh kejar potong kain dan jahit sampai siap.

Tapi... that annoying moment bila disaat hati kau rasa macam nafas tersangkut sebab stress, kepala dah asyik teringat ketupat dah masak ke belum? Laksa dah rendam ke? Rendang dah siap ke sambil menjahit baju "adik-kesayangan-la-sangat" tu, pastu bila balik dengan perasaan lega, tiba-tiba dia cakap..

"Aku lupa nak pesan suruh ko pendekkan sikit bawah ni"
"Kenapa belt ni kat pinggang?" (padahal sebelum ni dia yang mintak nak letak kat pinggang) "Atas lah sikit.." katanya.

Hoh. Tak kuasa betul aku nak melayan cusomer banyak songeh ni. Lepas tu on the raya day, dia cakap..

"Aku pakai baju ni pergi kelas lah.."
"Hah, pakailah.." *innocent punya kakak*
"Tak maksud aku, aku pakai pergi kelas jelah, tak pakai hari (raya) ni"


HOOOHHH.. that's really mean! (Dalam bahasa melayu) ITU SANGAT KEJAM!!

Tapi aku suruh jugak dia pakai sebab aku nak ambil gambar, so petang tu masa nak pergi beraya rumah kak liza dengan Intan, baru dia pakai. Oklah kan.. daripada tak pakai langsung. (-__-")


kitorang ada masalah nak pilih warna yang dua-dua pun suka dan nak guna polkadot cotton (because i love both polkadot and cotton) atau plain fabrics? At last kitorang pilih warna ni berdasarkan gambar kat atas tadi, cuma warna kain ni dark purple bukan navy blue macam dalam gambar.

Jadi kesimpulannya, untuk baju aku, sebab dah malas nak buat design yang sama sebab dia leceh sikit, aku buat baju kurung je. ;(  Memang aku beli kain mahal-mahal untuk buat baju kurung.. *sarcasm* tapi nak buat camne.. tukang jahit memang camni. 

Jangan terkejut pulak nanti aku kawin pun pakai kain cotton buat baju kurung je. Motip? Sebab dah bosan tengok beads dan sifon. Perh! Boleh camtu? Eh, tapi of courselah baju kurung dengan fabrik cotton berkualiti dan potongan yang mewah. Kau ingat aku tak ada impian perkahwinan sendiri? *sebak rambut ke belakang*

Ika cakap kawan-kawan dia pun nak tempah. Alhamdulillah.. untuk korang nanti akak buat cecantik meletop kebabom tak boleh blah punya. Tapi upahnya berbentuk wang tunai dan skirts ke, blaus ke, shawl halfmoon ke.. tau! tau! Bukan mata duitan, tapi ika yang ajar. Dia dah bagi palazo ungu sebagai upah. So korang pun kena ar bagi something. Boleh? *kedip mata mintak penampar*

Ihiks.. k tak! Gurau je. ;p


p/s : banyak betul aku kutuk ko dalam entri ni mak cik. haha

oh ya, sebelum terlupa. (padahal memang terlupa pun pastu edit balik entri ni) kain tu aku beli by online kat -COTTON PLAIN HOUSE-  like fb page diorang dan berbelanjalah dengan sakan kemudian hantar kat aku suruh jahitkan. Hewhew

K bye.