Rabu, 24 Julai 2013

The BEST part of writing.

Assalamualaikum,

Orang kata perasaan kali pertama itu yang paling istimewa, yang paling best dan yang paling buat diri teruja., Macam sebelum ni kali pertama aku menang pertanding menulis cerpen, walaupun hanya tempat ketiga. (sini)  Kali pertama aku buat buku aku sendiri atau orang panggil 'zine' dan jual hasil karya aku tu. Kali pertama tulis enovel. 

Pendek kata semua perasaan kali pertama yang aku alami sepanjang tempoh aku menjadi penulis online, semuanya mengujakan dan sangat istimewa. Tapi sepanjang tempoh itu, walaupun orang lain dah sibuk-sibuk panggil aku 'cik penulis', 'novelist', miaKaftiya-novelist-terkenal' lah apa semua tu, jauh di sudut hati, aku rasa yang aku belum layak lagi untuk pegang title PENULIS itu sendiri. Bagi diri aku sendiri, ada satu level lagi yang aku belum sampai untuk melayakkan aku memanggil diri aku sendiri sebagai penulis.

Sehinggalah....



Sehinggalah surat perjanjian sampai ke tangan aku. Dengan perkataan (PENULIS) ditulis di bawah nama aku, dan disepanjang surat perjanjian kat dalam tu. That time, aku rasa inilah level yang aku perlu capai untuk membolehkan aku menggelar diri aku sebagai penulis. Yeah, 

Kite dah jadi penulis ke awak? Kenapa rasa macam tak nak percaya?? hikhikhik *soalan mintak penampau* 

Jadi penulis? Untuk karya apa? Buku apa? Terbitan apa?

Untuk cerpen Gula-gula kapas. Buku Antologi orang berdosa - Islamku sekadar pada IC. Terbitan Group Buku Karangkraf.



Yaaaa... walaupun cuma sebuah buku antologi, tapi sekurang-kurangnya, itu adalah permulaan untuk aku menapak dalam bidang penulisan. Sekurang-kurangnya mungkin permulaan untuk orang lebih kenal miaKaftiya sebagai seorang penulis. Kan?

Soo... ya, nantikan saja kemunculan buku Antologi orang berdosa -Islamku sekadar pada IC, himpunan cerpen-cerpen islamik daripada beberapa orang penulis dengan 25 buah cerpen di dalamnya dengan harga RM19.90, In Sha Allah akan keluar bulan ogos nanti.


Wah, terlebih-lebih pulak aku punya promosi, kalau korang tak beli memang sengaja lah kannnn.. ;p




till then,

XOXO
mia-yang-sweet-macam-gula-gula-kapas.

Eh?

Isnin, 22 Julai 2013

The hard part of writing.

Assalamualaikum,

Berkenaan Manuskrip Tuan Muda Iman Harraz, aku tahu dah lama korang (Harraz's Lovers) tunggu kemunculannya di pasaran, aku tau dah ramai yang bertanya bila nak terbit, aku akui dah ramai yang push supaya aku siapkannya cepat. Hakikat yang paling perit aku sendiri dah tak lalu nak peram mss ni lama-lama, tapi haruslah korang tahu bahawasanya,

nak buat pengakuanlah kononnya. ;p

Setiap kali aku buka mss TMIH, ada je yang aku nak ubah, ada je yang aku rasa aku tak puas, ada je watak yang aku nak matikan, ada je watak yang aku rasa aku perlu tambah, ada juga watak yang aku twist-kan. Kalau cakap pasal brainstorming, memang dah berpuluh-puluh kali aku brainstorm aku punya otak semata-mata untuk mendapatkan satu sisi penceritaan yang memuaskan hati aku and yet memuaskan hati korang jugak (harapnya) 

buat then again, aku end up dengan twist itu ini, brainstorm macam tu macam ni, lepas tu baru hadap mss sehari, tinggalkan tak berusik berhari-hari, kadang berminggu-minggu. Lepas tu bila hadap balik aku dah lupa apa yang aku dah 'twist-brainstorm' kan sebelum ni. Dah aku kena fikir balik, ambil mood balik and the formula goes on and on tapi mss tak siap-siap jugak.

Nak tahu dah berapa banyak file yang aku simpan sebagai mss baru?  Dah enam. ENAM. Ubah itu, ubah ini tapi semuanya sekerat jalan. Penat ah, kekadang rasa macam nak give up sekejap, nak mulakan dengan cerita yang lain pulak, tapi.. rasa sayang pulak. Walaupun pada asalnya TMIH cuma sekadar enovel kosong seorang penulis amatur yang menulis tanpa apa-apa ilmu penulisan, tapi aku rasa macam aku ada hutang dengan Harraz's lovers sekalian yang aku perlu tunaikan.

Hutang itu adalah jadikan enovel Tuan Muda Iman Harraz sebagai novel. Agar semua orang yang follow cerita tu kat blog, boleh pegang dan baca lagi cerita tu dalam bentuk novel.

Sebelum aku mulakan dengan file yang ketujuh pulak, aku fikir yang tak settle tentang cerita tu adalah dia punya ending. Jadi apa yang aku perlu selesaikan adalah dia punya ENDING. Dah tu wahai mia Kaftiya yang comel-ker, apa kata kita mulakan semuanya sekali lagi, go through the story dan tamatkan ia dengan sebaik-baiknya?

Yes, itu yang aku perlu lakukan. 

Tamatkan ia. 










Sabtu, 20 Julai 2013

Neslo.


Kedai jahit tempat aku bekerja ni betul-betul bersebelahan dengan kedai makan. Kalau hari-hari biasa, dalam seminggu tu adalah dua tiga kali order milo ais petang-petang. Lama-lama bila dah bosan dengan milo, beralih pada Neslo pulak. 

Dugaan kecil dalam bulan Ramadhan ni, kadang pagi-pagi lagi dah cium bau harum semerbak, entah bau kacang dal ke, entah kari untuk roti canai ke aku pun tatau. Kadang tengahari dah cium bau ayam goreng. Perrhhh..

Nasib baik Neslo tu tak ada bau yang membolehkan ianya dihidu dari jarak yang kurang dari 10 langkah. Kalau taaaakkk...

hemm.




i'm gonna miss u Neslo. *muka-penuh-keazaman*



p/s : Saje update blog pendek-pendek sebab tak nak blog bersawang. Boleh camtuh? ; p

Rabu, 17 Julai 2013

Antologi orang berdosa


Gula-gula kapas tersenarai dalam salah satu cerita kat dalam ni. Bagi yang berpinau biji mata nak baca cerpen panjang-panjang kat laptop, nah.. sekarang mungkin dah tak ada alasan lagi untuk tidak cuba baca Gula-gula kapas dan cerita-cerita dari penulis lain melalui buku ini.

Kan?

Coming to your bookstore's this August! 



Tak sabar! Tak sabar! Tak sabar! >__< *Eksited*

K.  =__=

Isnin, 8 Julai 2013

Pot luck party last minute ;D

Assalamualaikum,

Last minute aku punya plan nak buat pot luck party kat kedai kak maria sebab dah lama sangat kitorang plan nak makan ramai-ramai kat luar tapi asyik tak jadi, tertangguh dan sebagainya. So, kalau tak boleh nak makan kat luar, apa kata kita bawak makanan ke kedai?

Yeah, sebab itu aku panggil Pot luck party. Setiap seorang kena bawa makanan dari rumah. Dalam kepala otak dah terfikir-fikir nak masak apa eh. Oly cakap nak buat Triffle sebab memang dah lama pun dia nak buat benda tu tapi tak terbuat-buat. Kak maria pulak tak tahu lagi nak masak apa, aku pula dalam kepala dah terfikir-fikir nak buat roti piza je tapi macam tak best ah bawak makanan yang 5 minit pun dah siap tuh. Tak thrill langsung nak hidang kat orang padahal diri sendiri yang suggest party tu. 

Pastu kak maria google resepi, sambil aku mintak dia suggest makanan yang aku patut bawak, "Kecuali Pavlova, korang nak makan ape?" aku tanya. Pikir punya pikir at last kak Maria cakap, buatlah Makaroni bakar, and so aku pun.. yeah, why not aku cuba buat benda tu kan sebab aku pun tak pernah makan benda tuh.

Jadi keputusan diambil, Ini lah rupa Makaroni bakar yang dibuat pada pagi yang kelam lagi kabut sebab nak siapkan kerja beading yang tak siap lagi sikit tu, lepas tu nak basuh pinggan, nak mandi kemudian baru kelam kabut nak masak, nak check resepi kat laptop lagi, nak kejar masa sebab nak pergi kerja lagi..  dah la first time nak buat benda ni.

pheww.. memang comot betul jadual kerja aku -__=' at last, bila makaroni dah masuk dalam oven aku terus tinggalkan dan pesan pada mak tolong tengokkan lepas tu pecut pergi kerja. Ho ho.. 
tengahari aku balik rumah kejap ambil bawak datang kedai.


Nasib baik rasa dia boleh diterima tekak walaupun presentation tak berapa bagus. Hoh hoh hoh ;p


Masa aku cakap nak buat 'Pot luck party' ni, konon-konon yang ada dalam kepala otak aku temanya adalah western food, tak payah buat makanan berat, bawak dessert je. Sebab bukan ramai pun yang nak makan pun kan? Kitorang berempat je termasuk kak Liza, lepas tu Qila dengan kak Su. Berenam.

At last, kak maria cakap mak dia nak masak nasik, mak Qila nak masak laksa, kak liza masih lagi pening memikirkan tentang western food 'ape benda yang nak dimasak?' Nahhh.. sekarang western entah kemana, jadi ala carte je penyudahnya.



Mak kak maria masak nasi dengan lauk pauk.






Mula-mula cakap dengan kak liza, party (ceh, party lah sangaaattt.. ;p) start pukul 3, tapi last minit cakap start pukul 1 lebih pulak, udah kak liza kelam kabut nak masak, hahaha.. sian die. Sibuk pikir pasal western food (si Mariyatul Kaftiyah punya idea tuh) end up dia sempat buat Samosa je, dengan sambal tumis bilis. Hi hi hi >___< *gelak serba salah*




"Triffle-strawbery-kelam-kabut-oly" namanya. Yang ini pun kelam kabut jugak Oly buat sebab dia baru balik dari cameron hari ahad tu sampai rumah pukul 3 pagi. Pagi-pagi dah kena masak benda ni sebab nak bawak pergi kerja pulak. 

Nampak tak aku punya plan last minute tu? Semua orang pun kelam kabut nak prepare makanan. Duh. Tapi yang paling penting, semua orang makan dengan gembira. Yeay!



 Kak Liza bawak satu family, 





dengan tetamu jemputan kak Ona dan kak Su yang lepas makan terus balik kerja. By plan enam orang terus jadi entah berapa orang entah. Dah jadi macam pot luck party dengan family pulak. Berkat agaknya tuh, hahaha ; D



Terus adik-adik kak maria dengan anak-anak kak Liza jadi kawan. Hah, kan ke dah mengeratkan silaturrahim tu? Esok-esok jadi biras pulak mak cik dengan kak Liza, oooppss...


Si mata sepet yang cuba membulatkan mata dan si mata bulat  O__O



Ohsem triffle! Makan sampai licin.




And ohsem Makaroni cheese baked. Ehem.



And ohsem... eh, kak liza tak ada dalam gambar.



Okeh, and ohsem beaders/tailors group members! yeah.. err.. kecuali mak cik kakchik. Hewhewhew..




Walaupun buat party last minute yang biasa-biasa je, tapi alhamdulillah, akhirnya matlamat tercapai yeay!. Lepas ni dah boleh arrange pot luck party ramadhan pulak erk? Ajak lagi ramai member erk? Bawak lagi banyak makanan erk? 


Wah, wah, wah... kena cari tempat yang lagi luaslah kalau macam tu. Atau pun kena sewa satu khemah. Hemm.. *usap dagu*