Rabu, 18 September 2013

D.I.Y Bunga dari kain perca

Assalamualaikum,

Memandangkan pagi tadi aku mcam kebetulan tengah jahit bunga yang dibuat dari kain so aku pun terus jelah ambil gambar dan buat tutorial kat blog untuk rujukan sesiapa yang google Tutorial Bunga Kain/DIY Bunga etc. Semoga entri yang aku tulis ini bermanfaat untuk orang yang memerlukan walaupun trend pakai bunga macam ni macam dah agak lapuk sikit kooott...?? 



Ah, tak kisahlah lapuk ke tidak yang penting, let start the DIY! *semangat*


Memula, you need kain perca. Apa? Tak ada kain perca? Tapi nak cuba buat juga? Takpe, takpe i have an idea, apa kata korang gunting je kain batik mak korang dah nampak macam dah bertahun-tahun mak korang guna tu, ataupun kalau mak korang tak rela kain batik diorang di'perca'kan, korang pergi je kat mana-mana kedai jahit cakap pada tokey kedai tu, nak mintak kain perca sikit. Confem dia bagi sebesar satu plastik sampah.



Okey lepas tu, kain perca tu dilukis bentuk bulat ikut acuan cawan ke, penutup botol ke apa benda jelah. Makin besar bentuk bulat tu maka makin besarlah bunga korang nanti.




lepas tu gunting sekeping-sekeping. Untuk satu kuntum bunga, kita perlukan lima bulatan yang mana satu bulatan mewakili satu kelopak.



Bulatan tadi dilipat dua macam kat atas ni, lepas tu..



Lipat lagi sekali supaya ia akan jadi seperti di atas.




Then ambik jarum dan benang kemudian jelujur kat bahagian yang ternganga tu. 



Ulang langkah yang sama sehingga dapat lima kelopak bunga.



Macam ni. Then temukan antara kedua-dua kelopak tu dan jahit, kemaskan kemudian baru simpulkan benang.



Hasilnya, Taaraaa... bunga comot dari si tukang jahit comel. wkwkwk ;p 



Aku tau korang si bijak pandai ni boleh buat lagi comel dan kemas dari bunga aku ni kan, so kalau nak biarkan macam ni pun dah ok sebenarnya tapi kalau nak tambah aksesori, bolehlah letak butang ke apa ke kat tengah-tengah tu.




Bila dah ada butang baru tertutup sikit kecacatan pada bunga ni. Ha lagi satu, kalau nak buat brooch, letaklah pin kat belakang bunga ni, tapi guna gam tembak biar dia lekat kuat sikit, tapi sebab aku bukan nak buat pin tudung so tak adalah tutorial camne nak letakkan pin tu pulak. 



Lepas tu letak kat atas kepala sendiri ambik gambar syok sendiri sebab teringin kan nak jadi macam Ana Lulu yang warna warni dengan bunga sana sini. ;-p



Selamat mencuba dan kemudiannya berniaga! >__- Till then, 



Xoxo,

8 ulasan:

Subashini VJ berkata...

Tank you for the tutorial! Really useful :) d flowers look really beautiful :)

Tanpa Nama berkata...

Thnx...so cute

Tanpa Nama berkata...

Thanks sbb bgi tunjuk ajar. Senang sgt, rsa mcm mau buat trs aja nie:)

Tanpa Nama berkata...

Wah, sgt menarik.. thnkz for sharing... :)

Ima berkata...

Woww kretif letak kt tudung. Blog kita pon ad buat bunga. Jom singgah http://imamimoth.blogspot.com

Tanpa Nama berkata...

Wahh. Tq for this tutorial sis. I've tried and menjadi! 😊

Cik Ash berkata...

Nk cuba buat gak la nanti

Tanpa Nama berkata...

knape sy buat x jdi ni...