Isnin, 28 Oktober 2013

Budak cengeng.

Assalamualaikum,

Ini kisah Dalisya, si budak rambut kerinting, pipi tembam, kulit putih flawless yang comel tapi comot dan cengeng (suka menangis), 

Dia...
suka makan, 
dulu-dulunya suka mandi tapi sekarang dah jadi penakut air lepas tu menangis bila kena mandi, 
suka bergaduh dengan abam Nizar lepas tu menangis sebab tak puas hati dia kalah, 
suka nak ikut uda naik kereta pastu menangis sebab uda tak nak bawak, 
suka mengendeng kat bilik bila uda tengah bersiap nak pergi kerja lepas tu menangis bila tau uda tak nak bawak dia, 
suka baby pastu perasan macam dia tu kakak. 
suka bergaya dengan beg tangan kak leng tudung syria uda, 
suka handbag,
 suka menyelongkar, 
suka cari mak bila mak tak ada depan mata lepas tu menangis bila mak tak jawab bila dia panggil, 
sayang ayah dia lebih sebab apa-apa hal pun mesti ayah yang beli, ayah yang masak, ayah dalam tv, ayah dalam majalah, v__v 
suka tengok upin ipin pastu menangis bila iklan,, 




Yang paling penting, dia baca buku kisah hati dengan mata terbeliak. haha. 

Kekadang rasa macam omey angat budak ni sampai rasa macam nak pipit-picit pipi dia tuh, nak tepuk-tepuk punggung dia, pastu nak sembang lama-lama dengan dia sambil dengar dia jawab soalan-soalan dalam nada pelat pastu diam bila tak faham soalan atau cakap "auu..." *tak tau, sambil jongket bahu* atau cakap "ha?" berulang-ulang kali sebab dia tak faham soalan, 

cth:

Icha, tengok cerita apa tu?
"Ha?"
"tengok cerita apa tu?"
"ha?"
"Icha.. tengok.. cerita, apa?"
"Ha?"
"Malaslah cakap dengan icha."

Tapi kekadang tu bila perangai cengeng dia datang rasa macam.. eeii, mengada-ngadalah icha ni, Tak nak kawan dengan Icha, nak duduk sebelah dia pun tak nak sebab nanti salah sikit dia nangis. Hoho.


eh, bukan tadi kau kata nak tulis Peplum?

Sabtu, 26 Oktober 2013

Kurung moden scallop

Assalamualaikum,

Ada satu hari yang dah tak ingat tarikh dan bulan berapa, ika ada kat kedai tempat aku menjahit dia buat apa entah dah tak ingat (sebab dah lama kan..) sambil menunggu waktu aku habis kelas menjahit, dia duduk-duduk sambil selak majalah Hijabista kak maria punya (keluaran berapa tak ingat tapi cover girl Mira Filzah) eh, entah mira apa entah yang berlakon kat astro drama apa entah yang Fanpage ILHAM selalu promote tu.. err..nevermind.

Pastu dia tunjuk kat aku gambar model pakai baju yang cantik pastu aku pun iya-kan aje lepas tu buat tak tahu sampai satu hari yang bila pulak entah, kitorang sembang-sembang pastu terbukak balik pasal gambar dalam majalah tu pastu dia cakap, 

"Ko cubalah buat."

pastu aku pun excited ar nak pergi kelas sebab nak tengok balik gambar tu sambil bersembang dengan kak maria pasal design tu dan beberapa bulan seterusnya membawa kepada aku mencari kain untuk buat design itu selepas aku punya dress dah siap jahit.

Aku jugak buat research di internet dan mula jatuh hati dengan design scallop ni. Tengok gambar kat google rasa macam nak nangis sebab comel sangat. Terus membuak-buak rasa nak buat jugak! Nak jugak!




memula aku ingat nak buat baju aku dulu, sebab kitorang share duit beli dua bidang kain berlainan warna sebab nak buat colour blocking la kekononnyaaaa.. pastu tetiba aku rasa macam, malas ah buat baju aku, baik buat baju dia dulu so kalau salah ke, tak cantik ke apa ke, baju dia, bukan baju aku. BAHAHAHA.. JAHATNYA KAUUUUU...

lepas tu dengan segala kesulitan yang aku alami semasa menjahit zip sorok dan ke-jelous-an melihat oly punya progress very the smooth (sebab dia pun jahit kurung moden gak) pastu dengan raya Aidiladha yang semakin hampir, aku macam hampir give up untuk siapkan baju ni. Tambah-tambah lagi bila ika cakap dia nak pakai time raya, Waaaa.. lagilah aku rasa macam preasure! 

Tapi selepas bermuhasabah diri, aku pun kuatkan semangat lalu menghabiskan apa yang aku telah mulakan itu, walaupun macam tak kemas tang 'scallop' tu tapi.... AKU PEDULI APA BUKAN BAJU AKU PUN KAN? HAHAHHAHA *gelak jahat* okey tak! Yang sebenarnya percubaan pertama memang selalu tak sempurna walaupun kau dah tetas-jahit-tetas-jahit banyak kali. Then sehari sebelum raya, aku berusaha gigih jugak nak siapkan dia punya kain pula. Nasib baik masa bulan ramadhan tu dah biasa jahit kain so dalam masa setengah hari pun dah boleh kejar potong kain dan jahit sampai siap.

Tapi... that annoying moment bila disaat hati kau rasa macam nafas tersangkut sebab stress, kepala dah asyik teringat ketupat dah masak ke belum? Laksa dah rendam ke? Rendang dah siap ke sambil menjahit baju "adik-kesayangan-la-sangat" tu, pastu bila balik dengan perasaan lega, tiba-tiba dia cakap..

"Aku lupa nak pesan suruh ko pendekkan sikit bawah ni"
"Kenapa belt ni kat pinggang?" (padahal sebelum ni dia yang mintak nak letak kat pinggang) "Atas lah sikit.." katanya.

Hoh. Tak kuasa betul aku nak melayan cusomer banyak songeh ni. Lepas tu on the raya day, dia cakap..

"Aku pakai baju ni pergi kelas lah.."
"Hah, pakailah.." *innocent punya kakak*
"Tak maksud aku, aku pakai pergi kelas jelah, tak pakai hari (raya) ni"


HOOOHHH.. that's really mean! (Dalam bahasa melayu) ITU SANGAT KEJAM!!

Tapi aku suruh jugak dia pakai sebab aku nak ambil gambar, so petang tu masa nak pergi beraya rumah kak liza dengan Intan, baru dia pakai. Oklah kan.. daripada tak pakai langsung. (-__-")


kitorang ada masalah nak pilih warna yang dua-dua pun suka dan nak guna polkadot cotton (because i love both polkadot and cotton) atau plain fabrics? At last kitorang pilih warna ni berdasarkan gambar kat atas tadi, cuma warna kain ni dark purple bukan navy blue macam dalam gambar.

Jadi kesimpulannya, untuk baju aku, sebab dah malas nak buat design yang sama sebab dia leceh sikit, aku buat baju kurung je. ;(  Memang aku beli kain mahal-mahal untuk buat baju kurung.. *sarcasm* tapi nak buat camne.. tukang jahit memang camni. 

Jangan terkejut pulak nanti aku kawin pun pakai kain cotton buat baju kurung je. Motip? Sebab dah bosan tengok beads dan sifon. Perh! Boleh camtu? Eh, tapi of courselah baju kurung dengan fabrik cotton berkualiti dan potongan yang mewah. Kau ingat aku tak ada impian perkahwinan sendiri? *sebak rambut ke belakang*

Ika cakap kawan-kawan dia pun nak tempah. Alhamdulillah.. untuk korang nanti akak buat cecantik meletop kebabom tak boleh blah punya. Tapi upahnya berbentuk wang tunai dan skirts ke, blaus ke, shawl halfmoon ke.. tau! tau! Bukan mata duitan, tapi ika yang ajar. Dia dah bagi palazo ungu sebagai upah. So korang pun kena ar bagi something. Boleh? *kedip mata mintak penampar*

Ihiks.. k tak! Gurau je. ;p


p/s : banyak betul aku kutuk ko dalam entri ni mak cik. haha

oh ya, sebelum terlupa. (padahal memang terlupa pun pastu edit balik entri ni) kain tu aku beli by online kat -COTTON PLAIN HOUSE-  like fb page diorang dan berbelanjalah dengan sakan kemudian hantar kat aku suruh jahitkan. Hewhew

K bye.

Rabu, 16 Oktober 2013

ma dress. Feeling awesome!


Assalamualaikum, 

maafkan aku kalau aku mungkin mengjengkelkan korang dengan tepek gambar sendiri besar-besar kat blog ni, tapi..   Eh, hei! Ini blog kite sukati kitelah nak tepek gambar sebesar mana pun kan? Kalau awak nak buat benda yang sama, awak letaklah kat blog awak sendiri. (Gituee kata Fatin Liyana) Hahaha..

Btw, aku cuma excited sebab first time pakai baju ni sejak dari hari dia siap dulu. Dan lagipun ini juga kali pertama aku pakai baju feeling-feeling Princess/Feminine/Keperempuanan macam ni sepanjang hidup aku. Iya, 
Kali-Pertama 

Sebab tu excited melampau. Lebih excited lagi sebab jahit sendiri. Dalam hati rasa macam, "Wah tak sangka aku jahit sendiri baju macam ni??" O__O



Adik aku cakap, "Kelakar baju ude, macam baju orang mengandung.. haha" 

Nasib baik yang bercakap tu budak darjah empat bangun pagi pukul tujuh, pergi sekolah tak mandi. So aku tak payah nak sentap sangatlah dengan statament "Baju-mengandung" dia tu. ;p 



Ini sisi gelap seorang budak comot. Pakai baju cantik-cantik, sarung syria mana dan pastu duduk atas lantai potong lemang. Bila bangun tengok kat kaki kain dah comot kena cebisan-cebisan kotoran di atas lantai. Spoil!

*Feeling annoyed*

Oh ya, selamat hari raya Aidiladha. Selamat tinggal Syawal dan Bulat anda terpilih untuk dikorbankan pada tahun ini. Dan Putih, walaupun belum cukup umur untuk dikorbankan, tapi nampaknya Allah lebih sayangkan dia. Merajuk eyh, abang-abang dah tak ada so dia pun nak ikut jejak langkah abang-abangnya. 

Bertabahlah wahai ibu Bujai. Nanti abah carikan laki baru untuk kamu beranakkan anak-anak yang lain..  

Till then,

Selasa, 15 Oktober 2013

DIY : Tote bag.


Assalamualaikum,

Hari tu aku sangat stress menjahit baju "kurung moden scallop" adik aku punya tu. Bukan susah nak buat tang scallop, tapi susah part zip sorok. Entah kenapa asyik salah, asyik tak jadi je aku jahit part zip tu sampai aku kena jahit-tetas-jahit-tetas berulang-ulang kali sampai aku dah tak terkira berapa banyaknya KALI itu.

Lepas tu aku jadi macam tak ada mood nak menjahit, kebetulan malam sebelum tu aku adalah google 'TOTE BAG' lepas tu terjumpa tutorial simple dan mudah diingat. Nak dijadikan cerita aku pun salin tutorial tu dalam buku nota dengan niat bila-bila ada kesempatan aku nak buatlah. Lepas tu,.. (berapa banyak lepas tu laaaahhh..) sebab stress hadap zip sorok tadi kan, aku pun terus potong kain, jahit beg aku dalam masa dua jam lebih camtu..

Hasilnya, taraaaa...


Haaaahhhh... terus datang balik semangat menjahit aku. Bila tengok beg tu rasa macam.. "Alahaiii.. comelnya awak.." Nampak tak that feeling when you sew your own bag?


Dua tiga hari lepas tu baru aku hadap balik beg ni, tambah beberapa perkara yang patut dan buat deco. Ya, aku buat love tu guna kain perca je. Hemm lepas tu lagi bertambah-tambah comellah beg aku ni jadinya kan? kan?  Hikhik..





Taaapiii.. masalahnya masa aku buat beg ni aku tak ada ambil gambar so aku tak dapat nak buat tutorial sendiri, jadi kalau korang rasa teringin nak jahit sendiri, boleh tengok kat link ini..


Sumpah senang gile nak buat. Kecuali korang tak ada mesin jahit. Eh, tapi kalau korang rajin nak jahit tangan pun apa salahnya? Hiks. >__<

Selamat mencubalah ya?

Till then, 

Bye!

Sabtu, 12 Oktober 2013

Novel Review : Halusinasi - Jessy Mojuru

Assalamualaikum,




Sebenarnya hari tu aku pergi kedai buku sebab nak cari Novel Suara Tengah Malam - Maria Kajiwa, tapi uncle tu cakap tak ada, lepas tu dia tunjuk kat aku novel-novel Buku Prima yang dia baru ambil, salah satunya adalah Halusinasi, that moment aku terus macam.. "Nak tengok yang tu.." sambil mintak novel Halusinasi tu lepas tu baca dia punya sinopsis, lepas tu.. Okey, novel yang dicari tak ada so tak apalah.

Tapi dari saat aku keluar dari kedai buku sampailah ke hari-hari seterusnya aku asyik teringatkan Halusinasi je. Rasa nak beli, tapi best ke cerita tu? Haaa... nampak tak dia punya aura tu? *angkat kening double jerk*
Nak dipendekkan cerita, ya akhirnya aku pun beli novel ni. 

Halusinasi mengisahkan seorang penulis novel mistik/seram yang bernama Maya yang mengalami peristiwa aneh semasa menulis sebuah manuskrip misteri tentang kemalangan tiga buah kereta dan dia dihantui oleh perempuan berkelubung, lelaki halimunan bernama Zak, lelaki gondok dan beberapa peristiwa aneh. 

Rupanya manuskrip yang dia tulis berkenaan kemalangan itu adalah kejadian yang benar-benar berlaku beberapa bulan lepas. Zak adalah roh salah seorang mangsa kemalangan itu yang terlantar koma. Dia telah 'tersesat' ke lembah ciptaan maya semasa maya mengarang manukrip itu dan secara tak langsung Zak dan Maya akhirnya berkawan dan bekerjasa untuk merungkaikan misteri di sebalik kemalangan itu. Yang mana disebalik kemalangan itu tersembunyi kes penculikan dan pembunuhan yang membabitkan beberapa watak lain lagi dalam manuskrip Maya.

1. Aku mengaku yang aku ni bukanlah berani sangat nak baca/tonton cerita seram tapi the best part baca novel seram adalah aku tak perlu terlalu menghayati latar dalam cerita tu jadi aku takkan rasa seram. hiks. Bagi aku penulis mempunyai tahap imaginasi yang sangat tinggi. Kalau kau hayati setiap patah perkataan dalam novel tu kau akan rasa yang kau turut berada dalam satu dimensi yang berbeza. Automatik kau akan jadi 'Maya' dan melalui apa yang Maya lalui dan rasai ketakutan yang Maya rasakan. *thumb up*

2. Aku kurang suka dengan kata ganti nama yang penulis gunakan,  Aku-Awak, Maya-Aku (mungkin sebab aku dah terbiasa dengan kata ganti nama aku-kau, saya-awak,)

3. Sebab novel ni tebal giler bagi aku, jadi aku sangat menghayati babak-babak dimana Maya dan Zak berusaha untuk membongkar misteri siapa sebenarnya Imelda, Dyanna, Amirul, dan lain-lain. Bagi aku penamat cerita ni adalah apabila misteri kemalangan itu berjaya dibongkarkan melalui mimpi-mimpi yang maya alami. Selepas daripada itu, aku dah mula kurang jelas apa sebenarnya visi cerita ni?.

4. Babak dimana watak-watak itu dapat jemputan ke kediaman saudagar kaya Syed Al-Bukhari, dan bagaimana penulis menggambarkan keadaan rumah itu, pertukaran siang dan malam seperti.. apa? pita filem? Bagi aku saaaangat real! Aku boleh bayangkan semuanya dalam kepala otak dengan sangat jelas! Keadaan bila diorang tersesat dalam bilik-bilik tertentu dan mengharungi malam yang panjang itu buat aku rasa kagum. Memang layak kalau diadaptasi ke drama/filem nih.

5. Yang sebenarnya point utama cerita ni bukanlah tentang kemalangan itu, misi dan visi cerita ni lebih kepada watak Zak dan maya tapi sebab terlalu banyak watak yang 'menyibuk' buat aku jadi keliru. Dan aku agak tak puas hati bila pengakhiran watak-watak tambahan tak ditamatkan dengan sejelas-jelasnya. Sejujurnya, aku tak jumpa kepuasan di akhir cerita walaupun cerita tu dah habis dengan penamat yang baik sebab bila aku dah baca perkataan tamat, aku masih rasa kosong. Rasa macam.. "lepas tu?"

Tapi keseluruhannya, novel ini sangat dicadangkan untuk mereka yang sukakan genre sebegini dan untuk mereka yang mahu mencari kelainan dalam bahan bacaan (macam aku) >__<



p/s : Selepas baca novel ni, aku ada alasan yang jelas untuk 'peram' lagi manuskrip Iman Harraz. >__o Ahhaks

Rabu, 2 Oktober 2013

The 'multi-tasker' is now write her 2nd e-novel


Assalamualaikum... 

Aku, seorang tukang jahit manik sekarang sedang menjahit manik pada baju pengantin warna mint green dengan highlight manik purple di atasnya.

Aku, seorang tukang jahit sedang 'mengusahakan' *wah! MENGUSAHAKAN saaanggattt.. ;p* ok maksud aku sedang dalam proses menjahit baju kurung moden scallop yang kite cerita kat awak dalam entri sebelum ni tu.. hikhik

Dan aku seorang penulis online... wah! Dah lama gile aku meyepikan diri dalam dunia aku yang ini kan? Ya, aku tau tak ada sesiapa pun perasan yang aku dah lama tak menulis cerita baru sebab memang tak ada sesiapa kisah pun kan? *#sentap* 

Tau tak sumpah aku rindu giler nak menulis tapi entah kenapa tak ada satu cerita pun yang berjaya aku siapkan? Bukan tak ada idea, bukan mengalami masalah 'writer's block', bukan sibuk sangat pegang mesin jahit sampai tak sempat pegang laptop, tapi tak tahu kenapa, memang stuck bila bukak microsoft word. Tau kenapa? Sebab dah banyak sangat idea yang tak dikembangkan, terus jadi keliru tak tahu nak mula tulis yang mana satu. End up dengan langsung tak tulis apa-apa. 
;-(

Tapi aku ada perancangan untuk siapkan manuskrip Iman Harraz by end of this year *tolong muntah dengar aku sebut ayat yang sama tapi benda tu tak siap2 jugak* Tapi sekarang dah masuk oktober lepas tu entah kenapa aku rasa macam malas nak fikir pasal 'mss Harraz' tapi aku rindu nak aktif menulis balik, lepas tu aku stuck jugak dengan #ProjekCrush tu, sama juga dengan #fail idea-idea-tak-berkembang lepas tu Allah ilhamkan aku untuk move on hidup ini dengan menulis enovel kedua.

Ya, Peplum. Kisah Delisya dan Izham. Kenapa aku pilih cerita ni untuk dijadikan enovel? 
Cerita kat entri lain nanti.

Jadi.. kalau nak baca dan ikut cerita ni bolehlah terjah ke blog kite yang satu lagi tu, Dah upload sinopsis, prolog dan bab 1. Dan oh.. jangan lupa tinggalkan komen! tehee.. t__T






"Ya Allah ya tuhanku, kau lapangkanlah dan terangkanlah hati Mariyatul Kaftiyah agar dia istiqamah dalam bidang penulisan ini dalam menyampaikan ilmu yang bermanfaat untuk pembacanya. Aminn.."

Alhamdulillah, ramai yang mendoakan kite --- feeling blessed