Khamis, 7 November 2013

Resepi kek coklat lembap

Assalamualaikum,

Mula-mula mini pavlova, lepas tu kek coklat pulak. Wah rajinnya Mariyatul Kaftiyah ni memasak kan? Tehee *sengih tayang gigi* Tak yang sebenarnya aku suka buat ikut mood. Sebab aku dah mulakan dengan mood memasak so aku nak kekalkan momentum 'mencuba-resepi-baru' itu sebelum ianya terbang dibawa angin monsun *tetibe*

Ok tak, yang sebenarnya tetiba aku rasa macam teringin sangat nak makan kek coklat dengan buah kiwi sebab dulu pernah buat sekali, rasa dia perh sedap gile! Sampai terbayang-bayang macam ada coklat cake dalam mulut. CRAVING SANGAT..  v__v

Tapi aku tak reti buat coklat moist cake, so aku request kat mak teh sebab dia memang selalu buat kek coklat moist, tapi unfortunetly, mak teh cakap dia tak ada barang, so dia suruh aku beli barang then dia boleh tolong buatkan.  

Lepas tu.. wah panjangnya kau punya cerita. Oklah pendekan cerita lepas tu end up, aku sendiri yang buat dengan bantuan mak teh melalui facebook. Kejap2 tanya mak teh, telur tu nak pukul sampai kembang yang camne?
Butter tu kalau sukat guna cawan banyak mana?
Nak buat topping macamamna?

Pastu bila mak teh tetiba offline dah gelabah macam cacing kerawit, cepat-cepat cari option lain nak mintak tolong. here there, those and that, lepas tu dah siap?

PPERRHHH... Siapa cakap nak buat kek coklat tu susah? O__o

So sebab dia senang sangat, aku pun nak letak resepi kat sinilah sebab nanti kalau aku nak buat lagi aku dah tak payah gelabah cari mak teh nak tanya itu ini, rujuk kat blog sendiri je kan senang? Kan? Kan?

Jadi here we go,

Bahan-bahan

Butter
3 biji telur
1 cawan tepung kek
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1/2 cawan gula castor
1 sudu esen vanila
1 cawan serbuk koko

Cara-cara

Cairkan butter, susu pekat, susu cair, gula castor dan serbuk koko dalam periuk dengan api yang perlahan. Kacau sampai pekat dan sebati pastu tutup api, ketepikan.

Pukul telur dan esen vanila sampai kembang. (Kembang yang berbuih tu dah cukup)

Then masukkan adunan coklat dari dalam periuk tadi, kacau-kacau pastu masukkan tepung kek, kacau-kacau. Then dah siap! 

Kan? Dah kata tadi senang gila kan?

Eh, lepas tu kukus dulu dalam 40minit, pastu dah siap! 


untuk topping
cairkan butter, susu pekat dan serbuk koko dalam periuk dengan api perlahan sampai sebati. 
(Part ni aku rasa kena buat bila kek dah masak sebab kalau buat awal-awal nanti topping tu jadi beku macam aku punya. Ke aku punya cara yang tak betul ke tak taulah pulak.)


Lepas tu hias ikut kretiviti sebab kau kata kau punya passion is art kan.


dah siap kek coklat moist dengan strawberi and kiwi depan mata lepas tu pandang je. Makan sepotong dah hilang rasa teringin. 


Perangai orang yang memasak memang macamni eeyyhh??? *kerut kening*

Selasa, 5 November 2013

Mini Pavlova

Assalamualaikum,

Seingat aku (dan kalau tak silap aku punya kiraan) sebelum ni dah empat kali aku buat pavlova sendiri lepas tu tak puas hati sebab sentiasa ada benda yang tak jadi then aku dah serik nak buat dah. Tapi sebab aku adalah Pavlova's lover jadi aku selalu diam-diam telan liur bila tengok gambar pavlova atau bila tengok orang lain post gambar pavlova yang diorang buat. hu hu hu pathetic sangat ittew kan?

Tapi pada satu tengahari yang panas di kelas menjahit, mak teh mesej aku nak bagitau yang dia ada buat mini pavlova pastu nak bagi pavlova's lover ni makanlah. Wah, masa tu rasa macam bulan jatuh ke riba. Macam tau-tau aje kite dah lama teringin nak makan kaaannn...


dari saat itulah yang aku punya rasa serik itu mula fade away. Seminggu kemudian, aku pulak buat aku punya mini pavlova. Juga untuk tunaikan permintaan Oli (terutamanya) yang teringin nak makan pavlova tapi nak suruh aku buat. Sebab kali terakhir aku buat sebelum aku jadi serik tu dia tak sempat nak rasa.

Sebelum ni pun aku dah pernah letak resepi pavlova, tapi tak pelah aku letak lagi resepi untuk ex[erimen yang baru ini.

Bahan-bahan

4 biji putih telur
1 cawan gula castor
1 sudu tepung jagung
1 sudu cuka makan
1 sudu esen vanila

Hiasan

Whipping cream (aku guna jenama 'Value')
Buah-buahan

Caranya

pukul putih telur sampai berbuih
masukkan gula sedikit demi sedikit sambil dipukul sampai adunan tu jadi bertanduk/ sampai bila kita terbalikkan bekas tu, adunan tu takkan jatuh
masukkan esen vanila, tepung jagung dan cuka makan sambil dikaupbalikkan guna spatula/senduk
bakar atas dulang pembakar yang dilapik dengan baking paper / masukkan je dalam cup. Lagi senang!

kalau guna cup, bakar pada suhu 170 dalam masa 15 minit. Kalau bakar camtu je tambah masa ke 1 jam 15 minit camtulah. dah siap masak, jangan terus keluarkan dari oven. Biar dia sejuk sendiri dalam oven dengan pintu oven dibuka sikit.



Lepas tu bolehlah pukul whipping cream sampai jadi cream. Then letak atas pavlova yang dah sejuk.





Kemudian hiaskan dengan buah-buahan pilihan. Dah siap untuk dihidangkan pada keluarga! Oh kalau simpan dalam peti sejuk sekejap lagi sedap sebab rasa macam makan aiskrim. ;)



Dan tak lupa tapau bawak pergi kerja untuk kawan-kawan tersayang *tangan di bahu*




Tetiba jadi potluck pulak kat kedai sebab masing-masing bawak breakfast.


Yeay! Mission accomplised. Janji sudah 'dicapati'. Lepas ni nak tuntut Bakso dari kak Liza, Chicken cop dari kak Maria, Brownies dari Oli pastu roti kembung dari Adek. Boleh tak? Boleh tak?

Kite sudah tunaikan janji, anda.. bila lagi? Harharhar.