Rabu, 31 Disember 2014

2014 was..

Assalamualaikum,


it's 15 minutes before midnight and here is my 2014 summary! Better write laju-laju sebelum bunga api memercik!. 

Eh, memercik? *kerut kening*

ok, go!


Menjahit dengan lebih gigih.

Tahun ini aku belajar ambil tempahan dan tak main-main lagi dalam kelas jahitan ;p dengan beraninya ambil tempahan kurung moden scallop padahal nak buat scallop tu bukannya senang! Susah habaq hang. 




Went to Langkawi on mac.

T'was last minute plan and kebetulan duit brim masuk waktu yang sama, soo... *ehem-ehem*. Tapi kalau boleh diringkaskan apa yang aku paling ingat tentang 2014? It's LANGKAWI!  Belum tentu lagi aku dapat peluang nak jalan-jalan dengan girlfriends macam ni lagi (walaupun aku cuma 'penyibuk' dalam percutian itu) tehee..


kiri : I'M ALIVEEE..

Kanan : That's not me. That's my alter ego



Berjaya tulis Blind date! Yeay!

Blind date tercetus selepas tengok 'music n lyric - yoon gun n shin hye' kat utube lepas tu idea tu macam stuck kat situ tak berkembang for years dengan 10 fail ms word dengan jalan cerita yang berbeza-beza, sehinggalah aku berjaya menulis dan menamatkan cerpen blind date walaupun jalan ceritanya sangat pendek dan santai. FYI, sebelum tulis, aku banyak buat research dan combine dengan apa yang aku mahu 'kongsi' kat dalam cerita itu, sebelum seseorang membaca dan meninggalkan komen lalu mengatakan aku ciplak idea blind date dari somewhere. #Sentap. ;[



Crush!

ada crush dengan seseorang dan berjaya jugak men- cerpen-kan 'perasaan' itu sebab nak kongsi dengan orang lain that feeling when you had a crush with someone that has no clue your exist. ( Tapi aku dah nak tobat tak mahu ada crush lagi, sebab crush itu tak baik. Zeriously! let stop all the crush things.)



alamak, fireworks dah meletop. K happy new year, tapi entri ni belum habis lagi. teruskan membaca..


Jahit baju budak.

that was baju icha. (anak cikgu yang mak jaga) lepas tu terus dapat job jahit baju budak, lagi dan lagi. coming soon nak jahit baju syaza dengan ayra pulak tapi you know, ur mak ude selalu buzy dengan kerja lain. *talk to their mama.* ;p


copy gambar dari cust. Yeaaa.. aku jahit baju untuk twin!



Terjebak dengan instagram.

Seriously, aku memang tak suka instagram (walaupun aku suka stalk ig artis) sebab aku rasa macam orang yang ada instagram adalah orang yang gila selfie dan aku bukanlah sebahagian daripada mereka wkwkw. sampailah satu hari.. aku terrr sign in dan lepas tu barulah aku tahu ig bukan setakat selfie, ig is more than that. IG is Magic. Aku cari buku nota dan aku jumpa banyak Hashtag yang boleh custommade cover buku. Aku cari tote bag, aku jumpa banyak yang boleh buat custommade design. It is soooo greaaattt... *kagum*



Makan kat hotel.

Makan kat hotel bukanlah perkara paling besar dan paling kagum yang aku pernah alami, tapi ia adalah kali pertama. Ingat tak perasaan kali pertama itu sangat awesome? kecuali duduk dalam hall yang sejuk tahap membeku dan naik ke pentas terima sijil dan mc salah sebut nama belakang aku dan masa atas pentas aku cuma membayangkan tandas. Tapi makan kat hotel yang aku fikir ayam masak kunyit itu adalah menu paling mewah, rupanya aku tak tahu selepas itu muncul udang besar-besar (cuma aku tak suka udang masak rempah?), ikan stim, salad, blueberry cake, omg.. *mata bersinar-sinar*

aku teringat-ingat selama tiga hari segala kesedapan makanan itu. padahal sebab kau lapar kan?


sir, can you please stop talking because i'm freezing in here.


kesimpulannya, nothing-gempak-things-happen. Paling GEMPAK pun, wishlist tahun lepas yang nak pergi langkawi tu tercapai pada tahun ini. Phew..  dan wishlist sejak berumur 16 tahun iaitu untuk menjadi penulis (secara official iaitu terbit novel sendiri) belum lagi tercapai. ;p sekian.


Happy new year! *bunga apa memercik*


Isnin, 29 Disember 2014

idea vs plagiat


Assalamualaikum,

Pernah tak bila kau tengok satu-satu cerita kat tv lepas tu kau rasa macam.. 

"eh, cerita ni macam nak sama je dengan cerita yang dari negara lain tu? Dia tiru cerita yang negara orang tu la tu, cuma dia ubah sesikit jeee.."

ataupun, kau baca novel ni, atau cerpen ni, lepas tu kau rasa idea novel/cerpen tu sama dengan novel yang lain, terus kau fikir, mesti novel yang-baru-kau-baca ni tiru idea novel yang kau dah baca sebelum ni. 

lepas tu tanpa usul periksa kau pun buat kesimpulan dan cemuhan, 

"Kalau nak buat cerita pun be creative lah, takkan itu pun nak plagiat cerita orang lain pastu ubah nama, ubah watak, ubah itu ini? Oh pleaseeee..."

(unless, itu memang novel plagiat)





Dulu masa aku baru-baru lagi masuk bidang penulisan ni, aku pernah jugak macam dikejar bayang-bayang sendiri. Aku sentiasa takut  macammana kalau idea yang aku tengah tulis ni, orang lain dah tulis dulu? What if, nama watak yang aku dah pilih ni, orang lain dah guna dan novel diorang dah published? what if this.. what if thaaaat..  lepas tu risau sengsorang. Aku sangat takut kalau orang tuduh aku plagiat idea orang lain.

Tapi semakin lama, semakin matang, semakin faham dan hasil borak-borak pendek dengan penulis senior, barulah aku faham yang idea itu boleh jadi klise walaupun kita tak plagiat sebab idea boleh datang dalam pelbagai bentuk dan situasi. 

Boleh jadi kita dapat idea lepas baca novel ini kemudian kita create satu lagi cerita dengan idea yang tercetus dari bacaan novel itu tadi. boleh jadi jugak, kita create satu cerita dan kebetulan jalan cerita hampir sama dengan cerita yang lain sedangkan kita tak pernah baca/lihat cerita yang lain tu.

kenapa?

Sebab ilham itu datangnya dari Allah. Tak ada sesiapa boleh declare secara mutlak dan hak yang idea ini adalah datangnya dari kepala otak aku sendiri dan aku adalah penerima idea ini yang pertama sebelum orang lain ambil idea itu dan create jalan cerita yang lain. 

jangan assume bila ada persamaan jalan cerita itu maksudnya  seorang daripada penulis cerita itu meniru pihak yang lain, (Again. kecuali dia memang melakukannya) 





contohnya iklan sabun basuh pinggan kat tv. Kenapa idea dia seakan sama tapi berbeza penyampaian visual dan jalan cerita? Jenama pencuci pinggan yang mana yang ciplak idea ni?

Sabtu, 20 Disember 2014

susur galur keturunan

Assalamualaikum,

Do you miss meeee???

No?

K. -__-



Wah dah lama tak update blog yang pembuka kata bermula dengan dialog macam bercakap dengan silent readers padahal rasa macam bercakap dengan diri sendiri je. ;p i tak rindu my blog pun tapi i update jugak sebab i takut kalau ada orang rindu nak baca blog i. Wah! *ayat perasan* lepas tu asyik bukak blog i hari-hari dan berharap i update something kat sini?? O__o

k. cukup dengan ayat pemedih mata tu.


btw, ahad minggu lepas ada family gathering, memang buat family day setiap tahun pada bulan 12, tapi ini cuma untuk keturunan Ban + Hendun je (Atok opah). Kalau untuk keturunan Bisah + Lebai salleh (nenek moyang) buat setiap dua tahun sekali, dan aku tak pernah update tentang family day tu kat blog pun.

Family day tahun ni meriah dengan ramainya orang sebab ada jemputan untuk saudara-saudara jauh jugak yang aku tau aku dengan cia sedara, tapi tak tau sedara yang cemana, aku pun tau yang aku dengan ida ada kena mengena, tapi tak tau kena mengena celah mana, jadi bila diorang dijemput untuk family day tahun ni, barulah aku tau sikit-sikit susur galur keturunan ida dengan cia (kawan masa sekolah) dan aku tu berkait belah mana. Tapi ida dengan cia tak ada masa tu, parent korang je datang weh, why you no come?

Itulah yang bagusnya dengan hari keluarga! *thumbs up pada pengasasnya. You know who you are*


Tapi dalam ramainya orang masih rasa sunyi sebab.. sebab.. ada cousins yang tak balik. I tak ada geng! Nak mandi sungai pun tak ada mood, nak ambil gambar pun tak ada motip, dah tu duduk diam-diam dan enjoy tak enjoy jelah.

#Nota : Gambar tak ikut turutan dan kredit photos to syafiq dan my sony.



kebasahan lepas terjun sungai. sharp 4.30 petang bila majlis dah selesai, hujan pun turun renyai-renyai.. oh ya, event take place kat dusun.



aku suka suasana bila semuaaaa orang balik, lalu kampung ini jadi penuh dengan manusia dan.. kereta! Lepas tu bila semua orang pun pulang semula ke rumah masing-masing kampung jadi sunyi balik. ;(




bbq + sup tulang time!.


me, wearing seluar batik. nanti kalau aku buat bisness seluar batik, ada orang nak beli tak? Serius ni! 





i love candid photo, but the 'problemo' with me aku pantang nampak kamera. Muka nurul bukti candid yang sebenar. Ekekeke..


Okey, lagi sekali. Peace!




Generasi ban hendun (mak bapak abah)


K, tu je nak cerita. Dah lepas rindu dah? Ekekek.. ;p

Jumaat, 12 Disember 2014

Novel review : Puja by Maria Kajiwa

Assalamualaikum




Don't judge a book by it's cover. By it's title juga, sebab PUJA bukan novel seram. Yaaa.. oklah, masih ada elemen seram tapi tak setanding novel Halusinasi atau novel seram lain yang betul-betul highlight tentang entiti halus.

Puja mengisahkan jimmy yang pulang semula ke kampung Salak Tua selepas 15 tahun meninggalkan kampung itu dan kepulangan dia itu telah 'memaksanya' untuk menghapuskan amalan puja yang dah diamalkan penduduk kampung itu sejak beratus tahun lalu, iaitu sejak pembukaan kampung itu oleh nenek moyang mereka. 


400 tahun lalu, tujuh orang lelaki telah melarikan diri dari Pagar Ruyung ke tanah besar untuk memulakan penghidupan baharu. Satu kesilapan menjerumuskan mereka semua ke dalam satu perjanjian yang perlu diwariskan kepada keturunan mereka seterusnya. sejak itu setiap kali ketua kampung berganti, tiga nyawa perlu dikorbankan kepada puaka sebuah batu.


Sewaktu kepulangan Jimmy, ketua kampung yang baru akan dilantik dan tanpa pengetahuan sesiapa, ibu dan adik-adik jimmy akan dijadikan korban untuk puaka batu itu. Dari situ konflik pun bermula...


Macam biasa, aku suka bila kak Maria (kak maria kajiwa maksud saya, bukan kak maria the tailor, kihkih) tulis cerita yang berlatar belakangkan era zaman dahulu kala, macam Datang Pada Waktunya, terasa-rasa keindahan kampung, keenakan masakan, rasa... real! Bab-bab prolong pun dah buat kita 'terikat'. Tapi babak-babak jimmy dengan kawan-kawan dia kat bandar kita banyak skip. Mungkin mindset kita yang cakap kak mk tak sesuai tulis cerita dengan latar zaman sekarang, kihkihkih.. sebab tu Seteguh Ilalang payah sangat kita nak habiskan baca selain sebab novelnya yang tebal, 


Aku paling terkesan waktu jimmy pergi ke pondok.. haji apa ya? lupa dah namanya, babak kat pondok tu sangat.. menyentuh jiwa! Lagi satu part Jimmy nak solat asar kar rumah pak salleh tak silap, Jimmy si gengster yang dah lama tinggalkan agama, waktu tu bila pak salleh suruh solat dulu, dalam hati dia kata dia  memang mahu solat, "betul-betul mahu!" masa tu tiba-tiba aku terasa macam.. terkena renjatan elektrik. Pernah tak bila kita leka dengan kerja lepas tu baru tersedar jam dah lewat tapi belum solat, masa tu baru kita rasa macam, betul-betul mahu kejar waktu solat!. Pernah rasa tak? 


Kekuatan cerita ini adalah jimmy, apa yang dia perlu buat dan bagaimana caranya untuk dia hapuskan puaka batu itu bersama pak salleh. Kita memang takkan dapat agak sebab ini bukan cerita cliche, sebab tu kalau dah baca, nak baca sampai habis. 


Bagi yang takut nak baca novel seram, boleh cuba baca novel ni. Percayalah, Erti cinta lebih seram dari ini. Mihmih.


Selasa, 2 Disember 2014

Novel review : Aku keliru!


Tote bag custom-made by @yourowndesign (IG)



Aku tau yang aku tak suka sekuel apabila cerita yang baru akan "menghapuskan" semua kesudahan yang indah pada pengakhiran cerita sebelum ini, (as if, sebelum sekuel itu bermula) tapi aku akui yang bukan semua sekuel itu tak best, some of 'em is worth to read. 

Macam aku keliru!.

Tapi dalam aku keliru, aku mengaku yang kisah roul yang berambut merah dan novelist terulung bernama safiah suhaimi iu tak lagi jadi bahan utama yang aku mahu baca, (aku even baca laju-laju bila babak tentang diorang, teheee t__t becoz i dont't like sekuel, remember?) Aku lebih excited tentang ZANIEL-BANGSAR-MOST-ELIGIBLE-BACHELOR-YANG-SENYUM-MACAM-LELAKI-BUDIMAN ituuu.. (baca sini kalau dah lupa/tak tau siapa zaniel) yang kisah cintanya dengan balkis putus di tengah jalan dalam Plain Jane, kini punya kisah baru dengan Masni, yang rupa-rupanyaaaa... okey, kena baca sendiri! Ihiks.

Situasi itu macam, bila aku basuh pinggan, aku 'ter'bermonolog sendiri tentang sabun pinggan yang berbau wangi dan betapa membasuh pinggan itu adalah seni sebab pinggan yang banyak harus disusun.. okey! aku tau kenapa aku bermonolog macam tu, sebab Zaniel! 

Bila nak potong kain dan termenung seketika sambil tunggu 'cikgu' sebab nak tanya soalan, aku rasa macam ada sesuatu yang tak kena, rasa macam kosong. Kemudian aku faham kenapa, sebab aku rindu zaniel kat rumah

Sebenarnya ini bukan semua tentang zaniel, ia juga tentang masni. Aku kesian dengan masni dan bagaimana dia berhadapan dengan badariah yang talam dua muka, encik salleh yang baik dengannya dan rakan sekerjanya yang lain. aku memang kesian dan rasa macam aku juga berada di tempat masni.

Tapi aku juga puas hati bila cara masni berhadapan dengan semua masalah itu dan 'menyelesaikan' semua politik di pejabatnya dengan hasil usaha dia sendiri! Aku faham bila penulis cuba sampaikan sesuatu dengan 'character development'. Kite nampak kak, kita nampak effort masni tu (tetibe monolog dengan penulis) >___<

Aku juga setuju bila Safi cakap pada zaniel yang perempuan golongan pertengahan rasa tak selesa keluar dengan lelaki kaya dan makan popia dengan harga RM12, pergi golf club etc. aku setuju! 

aku benci baca moment iza dan safi berbaik semula masa kat kampung arwah fakhri dan jelaskan semua salah faham diorang sebelum ni sebab.. sebab.. itu cuma buat aku lebih rindu pada Oly yang went far away pastu tak reti nak reply mesej atau angkat call. pfft.

memang kita perlukan kawan baik kita bila kita ada masalah macam kalau kita cerita masalah kita pada 10 orang pun, ia takkan sama macam kita ceria pada 'bestfreng' yang tahu the whole story from the start. Benci safi dan iza dan keakraban mereka! *tetibe*

Kesimpulannya, aku keliru adalah naskah biasa yang bertemakan konflik dalam perhubungan, persahabatan, politik pejabat dan  sesuatu yang ringan yang lari dari angan-angan dan khayalan gitueww..



Ahad, 9 November 2014

#20 facts about oly and kak maria


Assalamualaikum,


memula macam nak buat another 20 facts about me, padahal dah buat dah sebelum ni (klik sini), nampak sangat macam obses pada diri sendiri kan LOL, macamlah ada orang peduli tentang kau tu. Kalau adapun orang yang teruja dengan #anotherfactsaboutmiakaftiya, orang itu adalah aku punya secret admire yang bukak blog aku hari-hari sebab nak cari klu tentang aku ;p

. OMG mia kaftiya ada secret admire kew?? *angkat sebelah kening*

Tau, memang tak ada. *muka pasrah*

jadi daripada tulis tentang diri sendiri, apa kata kita senaraikan 20 fakta tentang kawan baik anda? That's it, oly dan kak maria! sebab aku banyak habiskan banyak masa dengan diorang, ini adalah apa yang aku senaraikan dari kaca mata aku. kalau ada yang tersalah ke apa jangan marah k, just for fun!


Amaran : kak maria dan oly tidak digalakkan untuk membaca entri ini. 


#20 facts about oly and kak maria


1. Oly suka bubur kacang hijau. Pure bubur kacang hijau tanpa tambahan durian atau benda lain ke dalamnya. (she told me)


2. kak maria ada bakat bercerita. Kalau dia nak cerita sesuatu semua orang pun macam nak duduk diam-diam dan dengar dia punya cerita padahal bukan apa sangat pun, cerita biasa-biasa je pun.. =__='


3. Oly ada mata yang besar dan bulat dan dia suka pandang orang (walaupun dia kata dia pegun, memandang tapi tak sedar yang dia sedang pandang orang itu) and that make people doesn't feel good. 


4. kak maria suka gelak kuat-kuat.


5. kak maria suka minum air manis kat kedai sebelah pastu cakap nak tobat tak mau minum manis + berais lagi! Seminggu lepas tu... "Teh ais satu. Kaww ehh.." ;p


6. Oly suka kumpul keychain phone.


7. Kak maria suka minyak wangi.


8. Oly suka baca/kumpul komik. Kak maria tak suka membaca at all.


9. Oly si bongsu yang take care about others in their family in her own way. kak maria si sulung yang take care of adik-adik (even adik-adik lain mak lain bapak macam kami ni) in her good way, (i always feel like i'm her adik ;) )


10. Oly suka tengok naruto.


11. kak maria bila dia bercakap sambil pegang tab, situasi itu macam.. mendengar radio rosak, kejap berbunyi, kejap senyap. ;p krik..krikk.. *bunyi cengkerik*


12. Oly akan jatuh sakit bila dia stress, tak cukup tidur, dan.. pms.


13. kak maria takut cicak!


14. Oly takut binatang berbulu. 


15. Selain menjadi tukang jahit, kak maria jugak adalah part time mak andam.


16. Oly tak ada social network. Secret admire oly tak payahlah nak google pasal dia, sebab kau hanya akan jumpa link blog aku yang kerap mention nama dia. ;p


17. kak maria sangat ramah dan pandai hormat orang lebih tua. *wink* 


18. Oly seorang yang cermat.


19. Kak maria seorang yang cerewet! (dalam bidang jahitanlah, bidang lain aku tak tahu)


20. Both oly and kak maria are a nice person in their own way. ;D




ngee.. 

till then. 

XOXO,
mk!


Ahad, 2 November 2014

Novel review : Katarak - Fitri Hussin


Assalamualaikum.


"Aku mula suka dengan penulisan penulis lelaki!"


Wah, statement! Tak menyempat. Dulu-dulu, masa aku mula-mula addicted dengan novel (sekarang mash baca, tapi tak ketagih macam dulu dah) aku memang takkan beli novel dari penulis lelaki sebab bagi aku penulisan lelaki sangat bosan dan 'keras'. Tak menusuk jiwa dan tak ada part  romantik macam yang semua perempuan suka.

tapi, sejak aku mula menukar genre buku yang aku mahu baca dan berjinak-jinak dengan buku fixi, aku punya point of view tentang penulisan lelaki mula berubah sikit demi sikit. Memang diorang tak tulis babak romantik dengan banyak, tapi yang sikit itulah yang terasa 'sweet' dia, yang sikit itulah yang terasa real, yang sikit itulah buat kita sedar dan faham, lelaki di alam realiti di malaysia ini, bukan semuanya romantik. Mihmihmih..



Macam katarak, yang dah ada dalam bilik tidur aku berbulan-bulan (adik aku yang beli sebab dia kata novel ni nampak lain daripada novel cinta biasa), tak disentuh dan cuma dipandang sepi, langsung tak tertarik untuk dibaca, dibelek apatah lagi, tapi sebab aku tengah ketagih (ya, ketagihan aku untuk membaca datang pada waktu-waktu tertentu saja sekarang ni) aku pun try lah baca dari mukasurat yang aku pernah tinggalkan dulu. Lepas tu terus tak boleh letak. terus masuk dalam cerita tu...

Katarak mengisahkan 5 sekawan yang belajar di universiti yang sama. 'aku' (Zamri) bekas pelajar henry gurney. Azrul si penggodam yang hebat. Wadi si genius yang suka tidur, Anas pengarah filem pendek dan Fadhil seorang bakal peguam.

Cerita berjalan dengan pengenalan watak 'aku' yang mendaftar di blogger dan mempunyai blog sendiri atas nama Rumah Telus.  Kemudian pengenalan watak azrul yang jatuh cinta pada aireen dan bagaimana 5 sekawan in cuba bantu azrul untuk memenangi cinta aireen, Babak ni memang best sebab azrul perlu bersaing dengan watak-watak lain yang juga cuba nak memikat aireen dengan cara mereka sendiri.


Selesai satu masalah dengan watak itu, muncul pula masalah yang lain untuk watak yang lain. kemudian settle masalah itu, muncul pula watak lain dengan masalah yang lain. tapi setap perkara yang berlaku dalam lima sekawan ini mempunyai kaitan dengan sesuatu yang mereka tak tahu. Masalah mereka bukan sekadar berkaitan dengan politik kampus, tapi melibatkan campur tangan organisasi luar yang seakan-akan kongsi gelap.


dalam cerita ni tak banyak dialog tapi jalan cerita berjalan dengan penceritaan watak zamri (yang menggunakan sudut penceritaan 'aku') Banyak persoalan yang dibangktkan buat aku rasa mahu terus baca dan baca sehngga ke penamat, kecuali pada babak-babak yang melibatkan politik kampus dan penerangan tentang GBS? BBS? juga ritual penerimaan ahli baru M1011? Aku susah nak ingat semuanya sebab aku baca sekali lalu. 


Walaupun aku kata aku MULA SUKA penulisan penulis lelaki, masih ada beberapa perkara yang aku susah nak hadam dalam cerita ni. Tapi keseluruhannya, cerita ini memang menarik bagi mereka yang mahukan sesuatu yang lain darpada konflik cerita biasa. Walaupun latar cerita cuma di universiti, tapi.. memang wujudkah politik kampus yang sebegitu wahai penuntut-penuntut 'universitas' sekalian?



Ahad, 19 Oktober 2014

resepi : Nasi goreng cara uda.


Assalamualaikum

Aku memang tak pandai masak nasi goreng. Katalah apa pun, nasi goreng senang giler, pakai campak-campak je, masuk nasi dalam kuali goreng jelah whatsoever aku memang tak pandai kau faham tak? aku sangat 'hairan' macammana mak boleh masak nasi goreng guna ikan bilis campur bawang tumbuk-tumbuk pastu nasi goreng dia siap, sedap pulak tu. Cuba kalau aku yang buat, mesti tak sedap...

;'(

sampailah satu hari, masa kak maria bawa bekal nasi goreng untuk aku dan oly (yang kuat makan) masa tu baru aku macam terbukak minda bahawasanya, masak nasi goreng tak semestinya kena guna ikan bilis, tumbk-tumbuk dengan bawang je, konsep main campak-campak pun boleh diguna pakai laaaahhh... ^o^


lepas tu aku pulak nak try buat kat rumah. bila mak cakap, isi itu, isi ini aku pun cakap "biar ude masak.."  sambil berkata, dengan perlahan..  "Ikut cara ude, mihmih >__<" *dan tersenyum malu*


jadi bahan-bahan nasi goreng ikut cara ude adalahhhh... *bunyi tromphet*


bawang putih/merah/halia
Isi ayam/telur/udang (option. pilih salah satu pun boleh)
sayuran (carrot/kacang panjang/ kobis/kacang kelisa pun best, konsepnya apa yang ada dalam peti ais)
cili padi (sebab aku suka pedas)
Bunga kantan (aku suka aroma bunga kantan, sangat wangi dan sedap!)
daun limau purut, pun boleh kot??
garam
kunyit.
dan nasi!

memula tumis bawanglah, pastu masuk ayam, pastu masuk nasik, pastu masuk sayuran sebab nak bagi dia segar dan krupkrap bila makan, kemudian garam dan kunyit. Motif letak kunyit? sebab nasi goreng yang kak maria bawak tu warna kuning, sangat berbeza dengan nasi goreng yang selalu mak buat warna merah, atau kekadang warna kelabu, atau hitam. jadi aku pun taruklah kunyit nak bagi berwarna. habis kalau letak kicap atau sos karang tak sedap pulak jadinya.


dan taraaaa.... *mulut ternganga*




nasi goreng cara ude dah siap! >___<


Jumaat, 17 Oktober 2014

meggi tumis


Assalamualaikum,

korang biasa makan meggi cemana? Rebus pastu isi dia punya rencah tu je kan? pastu pecah telur kalau dia punya perasa kari, ye dak? Ke korang lagi advance dan lagi up-to-date dari aku yang baru tak baru belajar cara terbaru masak meggi adalah dengan menumisnya! *belajar dari oly sebab dia suka masak camgitu*




bahan-bahannya adalah mee segera dan campak-apa-saja-yang-ada-dalam-peti-sejuk. Kalau Maghiyatul Kaptiyooh yang masak, memang gitulah konsepnya. Lepas tu dari sebungkus mee segera yang kalau masak mesti nak makan sorok-sorok sebab nanti mesti ada orang lain nak nyibuk mintak sikit pastu rasa tak cukup makan, sekarang dah jadi sebungkus mee maggi campur sayur, udang, ayam segala bagai sampai jadi banyak pastu tak lalu nak habiskan sengsorang jadi haruslah berkongsi dengan orang lain.

ngeee... >_____<


Rabu, 8 Oktober 2014

#20FactsAboutMia



1. Ada lesung pipit kat pipi kanan.


2. Tak suka warna pink, tapi entah kenapa banyak barang-barang yang aku beli berunsurkan warna pink. Name it, selimut, kotak-simpan-novel, cadar, botol air etc. t__t


3. tak suka sawi sebab dia rasa kelat tapi suka kailan, padahal kailan tu pahit kot??


4. Suka buku. Tahap suka tu sampai suka pergi kedai buku tengok tajuk, belek-belek pastu blah tak beli apa pun sebab memang tak plan nak beli. Aku rasa duduk dalam kedai buku macam satu terapi, 


5. Aku ada banyak buku nota, lebih dari sepuluh tapi hanya ada sebatang je pen yang aku bawak kemana-mana. Sesiapa yang pinjam pen aku bermakna dia perlu deal dengan aku punya, "Mana pen kita?" "Dah guna pulangkan balik tauuuuu..." sampai orang yang pinjam tu rasa macam menyesal gila aku pinjam pen budak nieh. >__< 

"A writer without pen?"  is aneh.


6. Pernah ada crush pada seseorang selama 11 ke 12 tahun (tak pasti) tapi tak pernah bermimpi nak memiliki dia. Aku tulis blind date pun sebab dia.


7. Suka tengok lelaki pakai kemeja/baju putih. Cair weh! p/s : Tertakluk kepada lelaki-lelaki yang 'istimewa' dalam hidup aku je. tidak kepada semuaaaaa lelaki di dunia ini. ;p


8. Pernah fobia dengan laut. Masa kecik-kecik dulu ada satu cerita omputih kat tv yang kitorang adik beradik suka tengok. Bila cerita tu habis dia tayang gambar dalam laut sambil siarkan nama-nama di belakang tabir, pastu akak dengan along kot suka takutkan aku dengan jaws. Sejak tu nak mandi laut/tengok laut/ hatta tengok kolah kat bilik air pun takut sebab terbayang-bayang macam ada jaws.
Grrr...


9. Kalau pergi zoo, jangan bawak aku pergi dua tempat ni :- kandang buaya dengan rumah ular. I WILL NEVER STEP IN THERE! jangan bagi aku tengok/sentuh dia punya mainan sekalipun kalau tak nak tengok aku histeria. *pengsan*



10. Tak pernah bercinta. Eh! Tapi ramai crush.... kahkahkah (p/s : cerpen crush game aku tulis based on pengalaman sendiri, mihmih)


11. aku suka colour blocking. Sebab koleksi tudung aku tak banyak mana, jadi aku main sarung je mana-mana tudung yang boleh masuk dengan warna t-shirt aku. 



12. Dulu aku pendiam. Gila. Tapi sejak aku kenal kak maria yang talkative aku pun dah lupa macammana nak jadi pendiam. Bila aku diam diorang tanya aku 'kenapa diam jeee...?' jadi aku tak boleh duduk diam sebab tak nak diorang tanya aku soalan tu sebab... kite memang pendiam pun dah tu kenapa?



13. Muka aku nampak masam/monyok bila tak senyum. Tapi bila senyum... Nampak. Comel. KAHKAHKAHAKHHH..



14. Aku tak suka budak-budak yang mengada-ngada. Tapi dah jadi habit bila nampak budak suka tegur, suka layan, pastu bila budak tu jadi mengada-ngada, aku menyampah pulak. Haishhh...



15. Aku tak suka memandu jauh. Aku jenis yang duduk-rumah-sepanjang-hari-no-social-life. Tapi sebab kat dalam rumah ni aku sorang je yang boleh bawa kereta, aku selalu 'terpaksa' jadi driver pergi sana sini. Tapi dalam kebanyakan masa, aku redhoo.. t__t



16. Tak suka tengok wayang sebab rasa membazir masa dua jam duduk dalam panggung yang gelap dan tonton cerita yang membosankan. Aku lebih rela duduk dalam kedai buku atau jalan-jalan satu mall tu untuk habiskan masa dua jam.



17. Aku tak boleh tidur dengan hanya satu bantal. Aku perlukan 'monyet', 'baby kiko', 'love' untuk jadi peneman tidur aku kiri dan kanan. ;P



18. suka pakai skirt atau seluar tracks berbanding jeans. Jeans kalau nak pergi jalan jauh je, kalau setakat ulang-alik kedai-rumah-kerja tak payah nak 'berjin' sangatlah. Rimas weeehhh..



19.  Aku ada 10 beradik dan aku anak ke 4.



20. Orang selalu ingat adik aku ika tu kakak aku sebab walaupun badan dia kecik, tapi muka dia matured.  Lepas tu aku pun fefeeling remaja-masih-student-lagi lah kan.. hikhikhik ^__^




Aku buat 20facts ni sebab kat instagram ramai jugak ar yang buat lepas tu rasa macam best pulak kan, macam teringin nak buat, dan yang paling penting, nak bagitau yang aku dah ada instagraaammm... *jerit* 

Aneh. Punyalah aku tak mahu terjebak dalam kelompok manusia yang suka selfie kemudian upload di IG, tetiba aku pulak pergi daftar diri nak jadi sebahagian dari mereka? Itulah orang kata, jangan terlalu membenci, esok-esok jatuh cinta. Memang betullah tu. ;p




visit my ig (kata kauu)  http://instagram.com/miakaftiya


Ahad, 5 Oktober 2014

Say no to plastic bag


Assalamualaikum,

Tahukah anda beg plastik memerlukan 100 hingga 500 tahun untuk lupus jika ditanam tapi jika dibakar ia akan memberi impak yang lebih besar kepada alam sekitar?

Dan tahukah anda, secara purata di malaysia, seorang individu menggunakan lapan beg plastik seminggu dan membuangnya selepas sekali penggunaan?  

Tahukah anda, beg plastik mengandungi satu bahan kimia yang mampu merosakkan DNA sperma manusia yang dikenali sebagai sebatian Bis (2 ethylhexyl) phthalate atau dikenali sebagai DEHP  dalam tempoh yang panjang?

-sumber google-


"Aku bukan wanita sempurnaaa.. aku masihlah ada kurangnyaaa.." *background muzik lagu ning baizura*  diatas kesedaran bahawa beg plastik adalah bahan yang paling susah untuk dilupuskan, aku berasa serba salah untuk menggunakan beg plastik secara berlebihan terutama pada waktu-waktu yang kita boleh cakap TIDAK pada beg plastik.

contohnya beli sebotol air mineral yang boleh disimpan terus dalam beg tangan. Beli 30sen gula-gula yang boleh disimpan terus dalam poket seluar. Beli roti gardenia sebuku yang mahu terus dimakan waktu sarapan. Beli waffle yang mahu terus dimakan kat kedai. Dan lain-lain lagi yang boleh difikirkan sendiri kewajaran untuk berkata tidak kepada beg plastik.

Tapi sebab minda manusia dah biasa dengan pemikiran tipikal beli-barang-bungkus-beg-plastik-untuk-take-away jadi bila kita cakap, 'tak payah beg plastik' orang mesti akan macam.. kerut-kerut kening pandang pelik sambil tanya, 'tak payah plastik?'  then masa tu kau haruslah jawab dengan yakin. Jimaaaatttt...then si penjual tu pun mesti akan senyum dan oh, jimat beg plastik aku.

Kat situ kau dah pun mengurangkan penggunaan beg plastik sedangkan di luar sana beribu-ribu beg plastik sedang dibazirkan dan dunia sedang tercemar kerananya. Kalau ada satu orang yang mengamalkan amalan pengurangan-penggunaan-beg-plastik dan menyebarkan virus itu kepada orang sekeliling, cuba bayangkan berapa banyak jumlah pencemaran yang disebabkan oleh pembuangan plastik dapat dikurangkan?

Oleh itu, bawalah beg-mesra-alam bila nak pergi shopping agar penggunaan beg plastik dapat dikurangkan. Ataupunnnn.. bawak beg plastik sendiri pergi kedai bila nak beli barang.

Lepas tu kan, kan, kakak tu pun kata. "Bawa beg plastik macam kat kedai tak ada plastik pula."

Kau jangan sentap, balas je balik dengan yakin. "Jimat kak." then kakak tu pun berharap kalaulah semua pelanggan dia macam si mariyatul kaftiyah tu. ;p 




tote bag pun boleh jadi beg-shopping-mesra-alam whaaattt?? *Angkat kening*



Khamis, 25 September 2014

That feeling when you Jahit baju budak

Assalamualaikum,

Dalam buku nota aku ada senarai wishlist/to-do-list baju-baju yang aku perlu/mahu jahit dan salah satunya adalah jahit baju budak. Tapi sebab aku belajar jahit baju orang besar so bagi aku nak mulakan jahit baju budak-budak ni macam payah sikitlah, nak ukur macammana? kena buat pola jugak ke? bla.. bla. bla..lepas tu nak buat baju untuk siapa? Walaupun ada dua orang anak buah perempuan dengan jaga sorang budak demok (kihkih) aku masih tak tahu nak jahit baju untuk siapa?

Sampailah satu hari (sebenarnya dah banyak hari dan dah lama aku perhatikan baju-baju icha) icha pakai baju macam maxi, tapi selalu dia pakai nampak macam baju tidur, tapi satu hari tu dia pakai baju macam maxi tapi belah kat tepi kaki, mak dia jahit okeeeeeyyyy.. tercabar ude melihatnya! (tercabar sebab dah lama teringin nak buat mihmih)

Bila ada free time, aku ambik baju tu ambik ukuran siap-siap, dalam hati niat bila-bila ada masa baru aku buat. Memula ingat nak main potong bodoh-bodoh je, tapi ish.. macam payah pulak. Walaupun baju budak je kena juga buat pola, baru kemas.

Aku tak beli kain baru pun nak jahit baju ni, guna kain perca yang ada tu je.



Untuk badan, guna lebihan kain yang adik aku pakai tuh. Untuk Icha pun cukup-cukup je untuk pola badan dia, kekonon nak letak zip sorok kat belakang baju sebab takut tak muat, tapi tak cukup kain dah untuk buat basi zip. Nasib baik muat icha pakai.. (nota : Warna kain berubah disebabkan faktor cahaya dan kite pakai 360 laaaaahhh..)



Sebab untuk buat baju pun cukup-cukup je jadi terpaksalah pakai lebihan kain andak lagi untuk buat icha punya tangan. Perhhh.. nasib baik ude memang simpan lebihan kain-kain perca, kalau tak baju icha tak berlenganlah jawabnya.

Bila dah siap baju, kak Maria cakap tambahlah bunga, sebab baju tu nampak kosong kan. Alahaiiii.. malasnyelah ude nak ngadap bunga lah bagai, baju lain ada yang sedang menanti menuntut perhatian tuh, pastu suruh kak Oly tolong buatkan bunga, siap suruh jahitkan sekali tambah daun bagai sebab nak bagi berseri sikit baju icha ni kannnn.. (eh, tetibe rasa macam tengah bercerita dengan icha pulak ni, hikhik)




kemudian icha pakai dengan gumbira. Ude bertambah-tambahlah gumbira sebab wishlist tercapai. Tengok dia pakai sambil main dengan 'abang ejai' dia tuh turun naik tangga dengan skirt labuh tu rasa macam... aaa.. rasa.. BEST! 

Sebenarnya ia bukan setakat rasa best, dia rasa lebih dari itu yang aku sendiri je faham. Lepas tu dah ketagih nak buat baju budak lagi sampai rasa macam nak buat bisness jahit pakaian budak. Boleh gitu?

Selasa, 16 September 2014

Me being a tailor

Assalamualaikum,


Bersempena dengan bulan september 2014 ni genaplah dua tahun aku 'terjebak' dalam dunia jahitan, jadi nak post entri khas lah kat sini supaya aku tak lupa lagi bape tahun dah aku dah jadi tukang jahit, kahkah..


Bagaimana terjebak?

Aku baru lepas berhenti kerja, jadi penganggur dalam sebulan lebih dan tak ada plan untuk cari kerja lain lagi sebab biasanya kerja yang cari aku bukan aku yang cari kerja, nampak tak konsepnya disitu? Kihkih ;p 

sepanjang bulan puasa taklah jadi penganggur sangat pun sebab aku buat job jahit manik, nak dijadikan cerita, masa pergi beraya rumah Oly, tiba-tiba dia ajak aku belajar menjahit dah tu aku pun ok kan aje. Padahal bukannya minat menjahit pun, tapi daripada duduk rumah jadi penganggur semata-mata ada baiknya aku buat sesuatu yang berfaedah sikit,

Sebenarnya dulu masa zaman sekolah aku tak pernah rapat dengan Oly pun, kitorang terpisah dengan dunia masing-masing yang berbeza, kalau nak recall balik zaman-zaman sekolah dulu muka oly sangat payah untuk muncul balik dalam ingatan aku, tapi muka aku je yang kekadang muncul dalam kotak-fikiran-Oly (hamboii.. kau ingat kau tengah mengarang novel sekarang?)

Pastu kitorang mula berkawan balik pun sebab aku rapat dengan kak su, kakak Oly. Persoalan "kenapalah kita tak rapat dulu, Oly?" selalu bermain-main di bibir kami *imbaskembali* lalu jawab Oly, "mungkin sebab bertemu selepas zaman sekolah itu lebih baik kot.." Yaa... mungkin Allah has a better plans, kami dipertemukan dalam bidang ini. 

So, terjebaklah petang-petang pergi kelas menjahit bersama-sama. Bermula dari 0 tak tahu apa-apa, tak ada matlamat, tak ada misi dan visi, yang tahunya mengeluh bila dah jahit kena tetas, cakap 'ottuke' (tak reti eja lah bahasa korea tu) setiap kali tersalah buat, lepas tu keluar jalan-jalan bila stress.

wa dah kata, wa tak minat menjahit pun. 


Dah tak minat, kenapa teruskan?


Sebab malas nak fikir masa depan. Lagipun sambil belajar menjahit, kitorang (asalnya cuma aku, tapi aku 'tarik' Oly sekali buat beading) jahit manik juga, dari situ kitorang cari duit poket, dalam tempoh setahun tu sebenarnya kitorang lebih banyak jahit manik dan main-main belajar menjahit. Sebab tu kena perli dengan students baru, "kata dah belajar setahun tapi macam tak tau apa-apa", gituewlahh..


Sejak bila mula serius?

Sejak aku teringin nak beli dress kat Instashop tapi tak terbeli-beli pastu terfikir untuk jahit sendiri walaupun sebenarnya tak lah yakin sangat, tapi pakai redah aje. Lepas tu terus rasa 'Wah seronok rupanya jadi tukang jahit ni.' then sejak tu terus moving forward, dan belajar betul-betul balik.

(Entri berkaitan :  Cabaran-jahit-dress-successfull).



Dan sekarang dah step forward dengan ambil tempahan pulak. Memang tak expert sangat tapi semua perkara pun bermula dari tak tahu apa-apa ye dak, jadi kalu nak tempah cepatlah datang jumpa. Kalau duduk jauh boleh kot hantar baju contoh..?? hikhik >__<\


Seronok ke menjahit?

Ramai orang tanya aku soalan ni. Seronok itu pilihan, aku pilih untuk suka dengan apa yang aku buat, jadi seronoklah. Lagipun my-passion-is-art, excited bila sebidang kain boleh jadi sehelai baju! Berseni sangat..




Beg pink ni dah dua tahun berkhidmat untuk aku sampai zip dia pun dah tak bleh berfungsi dah. Warna pun dah lusuh. Sayang beg ni sebab jahit sendiri guna tangan (nampak tak dia punya 'passion' tuh? mihmih) masa jahit beg ni belum masuk kelas menjahit pun lagi, guna mesin jahit pun tak pandai kot.. suka-suka jahit sebab bosan kat tempat kerja lama, 

untuk years onward, kite dapat beg baru yang akan meneruskan khidmat menyimpan barang-barang jahit.. huhuhu..


Khamis, 11 September 2014

Happiness is..


Assalamualaikum,

*nyanyi*

Because i'm happy clap along
if you know WHAT happiness 
 is to you..


Happiness is..



Mulberry

Petik buah mulberi kat tepi rumah. Kadang-kadang rasa macam satu terapi. Walaupun tak pandai menanam, tapi suka petik buah. Cita-cita nak petik buah epal dengan anggur. Wooaaaahhh...




Makan aiskrim.

Lagi-lagi wall's selection sampai buat 'tabung-makanan' dengan oly semata-mata nak cukupkan duit untuk beli eskrem ni. Mihmih.. ;)



Roti

Beli roti fresh dari kilang. Dulu cita-cita nak bukak kedai bakery, tapi tiba-tiba 'terjadi' tukang jahit, kihkih. 



Babysitter

Babysitted anak dara dua orang ni. Kiri Icha Jazlin, kanan Zaza Aina. Sesukahati je ude memendekkan nama diorang, kihkih Oklah, Dalisya Jazlin (kalau tak salah) dengan Syaza Raihana. Jaga Icha dah memang tiap-tiap harilah kan kecuali cuti, jaga Syaza kadang-kadang je bila mak ayah dia ada hal, jadi that moment Icha dengan Syaza ada kat rumah berdua tu yang selalu buat aku tertunggu-tunggu. Suka tengok gelagat diorang berdua. Comell.. tapi kekadang tu menguji kesabaran juga wehh..



Breakfast

 Ada pepatah mengatakan, 'breakfast like a king'. Sometimes, i do breakfast like a king. 'sometime' sebab kadang-kadang je waktu pagi ada banyak makanan. Kadang waktu pagi aku punya nafsu makan tu lain macam sikit, dah beli roti canai boleh lagi dia teringin nak makan maggi yang ditumis dengan ayam, cendawan, campur kubis bla.. bla..bla.. atau nak roti yang dibakar dengan cheese pastu tabur sosej, bla.. bla.. bla.. Suka tengok banyak makanan atas meja, tapi makannya sikit-sikit je. Kekadang tu tak ada langsung makanan atau ada satu jenis je atau bila tak ada nafsu makan, minum air pun dah kenyang. Pfft.. 




My one shop

Pergi kedai aksesori, tengok koleksi beg. Double happy bila datang untuk membeli. Yeay! Beg baruuuu.. tapi selalunya pergi tak beli apa-apa pun, pusing-pusing tengok barang pastu aim barang apa nak dibeli 'nanti' pastu dua tiga minggu kemudian datang balik..

"Eh, beg yang kite nak tu dah tak ada??"

Begitulah..




Family day

Best part tentang family adalah 'selfie'. Sellfish memasing nak masukkan muka dalam skrin. puuff.. *tiup hujung tudung*



Bercuti

Percutian berkumpulan adalah sesuatu yang sangat menyeronokkan. Kalau ada peluang, aku mahu pergi bercuti lagiiiii... *jerit*


what HAPPINESS to you?

Jumaat, 5 September 2014

strawBERRY


Assalamualaikum,



aku suka makan strawberi, memang suka makan sejak kecik sebab "strawberi adalah buah yang sangat 'rare' sebab ia HANYA boleh dimakan bila ada sesiapa pergi ke cameron". itu ideologi seorang budak yang tak tahu cameron itu letaknya di negeri mana. 

Tapi lepas aku menjadi penggemar pavlova yang tegar, barulah aku tau yang strawberi boleh dibeli di pasaraya besar. K fine. -__- lalu sejak itu aku menjadi penggemar strawberi yang lebih tegar. Tapi kalau makan strawberi macam tu je macam bosan kan? Dah la rasa masam, kekadang tawar pun ada, dah tu mahal pulak, sangat membazir kalau dihabiskan macam tu je... *ideologi perempuan yang jarang pergi pasaraya besar*. Jadi selain ditabur atas pavlova, aku suka makan dengan aiskrim vanilla, atau buat smootie, atau blend macam tu je jadi jus. Then simpan dalam peti sejuk, pastu.. *jeling sekeliling* minum sengsorang *bisik*

Ada satu hari tu aku tengah sembelit. Memang aku ada masalah dengan proses pembuangan ;p then lepas blend dua tiga biji strawberi aku terus minum dengan rakus, dua tiga jam lepas tu aku 'Berry-berry' dengan mudahnya! .. 

Wow!.

Lepas tu aku cerita kat mak, *selekeh gila pasal tu pun nak cerita kat mak??* mak tanya strawberi memang bagus untuk itu ke? Aku pun tak tahu sebenarnya, tapi beberapa hari lepas aku ada terbaca artikel kat surat khabar, katanya strawberi adalah agen pembuangan... Agen-pembuangan?? Ah, lantaklah, aku tak tau apa ayat yang paling sesuai untuk memberitahu yang ia adalah  buah yang baik untuk melawaskan sembelit. Biasa kalau sembelit orang mesti suruh makan pisang atau betik, tapi bila kau memang tengah sembelit time tu, makanlah pisang setandan, betik sebiji pun bukannya time tu jugak dia mahu 'melawaskan', masih ambil masa berhari-hari. 

Dan lagipun, kadang sebab dah hari-hari tengok pokok betik kat tepi rumah,  nak makan buah betik pun dah tak berselera kan? Lagi-lagi bila tujuan betik itu dimakan untuk  'perubatan' lagilah rasa macam, alahaiii.. betik? *terus hilang selera*

Jadi selitkan strawberi dalam setiap hidangan supaya anda dapat 'Berry' dengan mudah. Gituew katanyaaaa...



caption : gadis over excited pertama kali jumpa pokok strawberi.

Selasa, 2 September 2014

Novel Review : Suspek


Assalamualaikum,

Novel Fixi lagi?? Yaaaa... novel pinjam lagi. Selalu dulu kalau tengok novel-novel kat kedai buku hati jadi excited, tapi sekarang bila nampak novel-novel indie, mata bersinar-sinar macam nampak gunung emas gituee..




So here, Suspek mengisahkan Annaredza yang secara tak sengaja menjadi saksi kepada satu pembunuhan bersiri pada satu malam. Sejak kejadian malam itu, dia terikat dengan Ghaz Arman, penyiasat persendirian bermulut celupar, Bernard Alfredo ketua unit khas yang komited dan Daus Anaqi, kawan baik Ana yang misteri. Dan Ana ada satu kelebihan dimana dia boleh membaca fikiran orang lain melalui sentuhan dan kelebihan yang satu itulah dia gunakan untuk menjejaki si phantom killer.

Bila aku tengok nama penulisnya Inawza yusof, aku macam tergerak hati nak google sebab aku rasa macam aku familiar dengan nama tu walaupun hakikatnya aku memang tak kenal dia. Hasil carian, barulah aku tau dia juga penulis novel One day you'll be mine.. (tak, aku tak pernah baca novel tu, tapi aku suka baca tajuk novel-novel lain)  Aku rasa macam nama Inawza yusof macam sangat 'serasi' dengan fixi, lagi-lagi bila cerita yang dia tulis berkisarkan penyiasatan dan pembunuhan. 

Aku suka dengan watak Ghaz Arman dan mulut celuparnya. Rasa macam sangat cool dan terbayang-bayang kat mata macammana dia punya perangai bila dengan Ana. 

Part Aloy mabuk dan cuba rogol ana, masa tu aku rasa macam Daus adalah phantom killer, tapi masih ragu-ragu. Part Aloy kena bedah hidup-hidup dan 'si lelaki' tu katanya pertama kali buat kerja bedah-orang ni, aku agak dia bukan phantom killer yang bunuh 4 mangsa sebelum ni, aku syak phantom killer adalah orang lain dan 'si lelaki' ini tadi mungkin Daus yang nak balas dendam untuk ana or something. Tapi cambiase, belum ada bukti yang boleh mengukuhkan andaian aku tu tadi. But seriously, aku tak sanggup nak baca proses bedah tu sebab ianya sangat mengerikan!

Bila ana pergi siasat tentang ramsen dan berjumpa dengan perempuan tu, apa namanya? Azora apa entah, aku dah boleh agak siapa sebenarnya anak kedua Ramsen dan tekaan aku tepat. Yeay!

Aku kalau baca novel atau tengok tv, aku memang mudah sangat nak 'baca' dia punya jalan cerita, kalau cerita tu dipusing macammana pun, aku mesti macam boleh agak apa kemuncaknya, atau siapa dalangnya, yada yada, tapi novel ni, aku memang sangat tak boleh nak main teka siapa phantom killer yang sebenarnya. Sangat pandai dia bersembunyi di sebalik identiti dia tu eh, aku hampir-hampir syak orang lain, tapi rupanya dia? DIA si phantom killer yang sebenarnya?? O__O

Kalau nak tau siapa 'dia' kenalah baca. kesimpulannya, cerita ni best bagi aku. Lagi-lagi kalau nak lari dari tema cinta, peratusan CINTA dalam novel ni adalah dalam 1% gitu. Walaupun berkisar pembunuhan dan penyiasatan tapi jalan cerita tak membosankan, juga tak berat kepala nak baca dan hadam, malah tak perlu mengalir air mata pun. 

Macam tak sangka, daripada tulis novel cinta boleh beralih kepada genre begini, thumbs up lah inawza yusof!  i loikeee.. :)


p/s : Thanks fixi kerana berjaya buat aku 'ingin' menjadi penulis semula. >__<