Isnin, 13 Januari 2014

Tudung's evolution

Assalamualaikum,

Wah tudung pun ada evolusi eh? Of course ada! Sekarang tudung dah jadi sebahagian daripada fesyen walaupun  fungsi utama dia adalah untuk menutup aurat. Whatever it is, i'm not wearing tudung for fesyen, but i just wear it to cover my aurat and menggunakan elemen fesyen itu secara sederhana. In sha allah

Dari dulu aku memang tak pandai pakai tudung bawal, sangat adore pada orang-orang yang pakai bawal, cantik dan kemas je aku tengok. Paling adore pada tasha manshahar sebab dia pakai bawal dengan cun dan kemas. *love*

Lepas tu masa tudung awning mula famous amos, aku yang memula malu nak pakai sebab orang kata macam orang indonesia, lama-lama terus terpengaruh bila mak rajin beli. Berlambak-lambak mak beli sebab nak bagi adik-adik perempuan aku yang baru nak membesar tu belajar pakai tudung.

Pastu lama-lama aku pun bosan dengan tudung awning mula mencari tudung lain pula yang serasi dengan jiwa aku (kononnya) Lepas tu aku sajalah nak try tudung syria pula. Tapi masa tu evolusi tudung syria dah berlalu, ya aku memang out of date. Nak cari balik tudung-tudung tu pun dah payah, tapi yang bestnya sebab boleh dapat murah. tehee..

Disaat orang lain mula berebut-rebut mencari tudung 3 layer, Fareeda, Ariani, bawal Norjuma and all that, aku selesa dengan syria yang out of date waktu raya dan majlis-majlis istimewa! Pity me.. ;'( tsk..tsk.. 

One fine day, my indonesian friend, Ria, the one who belajar menjahit sama-sama kat kedai jahit kak Maria tiba-tiba come up dengan bisness tudung syria bling-bling! Sebagai seorang pemakai tudung syria dan sebagai tanda menyokong bisness kawan, aku pun belilah satu, dan lepas tu tudung tu terus jadi my favourite tudung ever after!

kemana-mana pun kalau tengok balik gambar memang most of the time aku akan pakai tudung yang sama.. O__O  *baru sedar*



Event kat sekolah Nizar



Pergi beraya ke rumah kawan-kawan adik aku



Pergi kelas menjahit.



1st potluck party day



2nd potluck party



Majlis pertunangan

Dan lepas tu barulah aku beli lagi tudung yang lain dari Ria.



Dengan gaya yang ringkas tapi nampak mewah boleh bawak  pergi ke majlis perkahwinan kawan.



or even cuma berphotoshot baju nikah kak Maria dalam kedai yang bersepah. ;p

Aku suka sesuatu yang mudah,  ringkas dan sesuai dalam apa keadaan sekalipun macam tudung ni. Kalau kemana-mana orang mesti akan tanya, jahit sendiri ke manik tu? Because i am a 'tukang jahit manik' dan sebab tudung ni nampak rare tetiba ada manik kat atas kepala, of course orang akan tanya.

Yang lagi best, pernah ada aunty cina ni tanya kat aku 
"itu you jahit a??" 
so aku tanya kat dia balik, "kenapa?  Minat ke?"  
dia jawab "Bukan.. tengok orang lain pakai tak ada macam tu pun.."

So if you ever wonder mana nak beli tudung ni? Bolehlah beli kat Rhia.






jatuh cinta

Assalamualaikum,

Aku memang dari kecik memang alergik dengan sayur. Kalau makan tu, tak ada sayur tak apa, jangan tak ada lauk, memang tak boleh. bawa sampai ke besar pun aku makan sayur pilih-pilih. sawi tak makan, taugeh tak mahu, sayur berdaun tengok jenis dan cara masakan, ulam-ulam makan yang memang dah biasa makan je. Orang-orang yang rapat dengan aku je tau cara aku makan camne. kalau makan dengan oly, aku letak sawi ke tepi, dia tukang kutip, buang taugeh, dia tegur. 

So masa kenduri nikah kak maria aritu, makan lah tengahari, ada sayur kubis tumis dengan udang besar-besar. Huuummm.. memang aku kutip sungguh-sungguh la, kat rumah bukan selalu dapat makan udang besar-besar, pastu kubis pun ambik jugak sikit. Kubis ni macam sayur yang separuh-separuh, macam apa eh.. kalau rasa nak makan, baru makan, kalau tetiba tak nak makan, letak tepi. So masa tu aku memang rasa macam nak makan sayurlah tu.

Bila makan rasa macam sedap pulak. Macam crunchy gitu sebab dia masak ala kadar. Kalau mak aku yang masak sayur memang kau tak payah kunyah banyak kali, dua kali kunyah dah boleh telan. Sebab dah lembut betul. (p/s : eh, kite bukan nak kutuk mak kite, nak bagitau jeee...) tapi yang ni.. manis  pulak rasa kubis ni.

Lepas tu terus teringat-ingat. haahh... ini permulaan untuk jatuh cinta lah ni.

Dua tiga hari lepas tu, makan tengahari dengan Oly sambil sembang balik pasal sayur-kubis-nikah-kak- maria, kebetulan pulak masa tu oly bawak sayur kubis tumis, pastu dia bagi aku rasa. Aaarrhhhhh... sedapnyaaa.... *diawang-awangan*

Okey, lepas tu terus jatuh cinta.

Bila rasa malas nak makan / tak ada selera nak makan, senang je, bayangkan sayur kubis tumis ragup-rangup, terus berlari ke peti ais cari kubis kemudian tumis segera. 

lepas tu bila nampak mak beli kubis balik dari pasar, mata tu macam bersinar-sinar je. Terus terbayang kubis tumis rangup.

Omnomnomnom... *telan liur*





Ohemgee kubis, suddenly i'm in love with you! *Love* 

*Mata bersinar-sinar*


Selasa, 7 Januari 2014

Jahit dress/jubah lagi.

Assalamualaikum.

Hei, kakak/bos/cikgu/member kita yang si Mariaaa tuuu.. dah kahwin weh. Tapi tak nak cerita pasal wedding dia kat sini, tu cerita kendian na.. sekarang nak cerita pasal baju yang kita jahit untuk pergi wedding dia.

Baju untuk pergi akad nikah adalah ini.



Beli kain ni dah lama tapi tak ada masa nak buat sebab sibuk siapkan baju mak dengan kak leng dulu, lepas tu bila wedding kak Maria dah dekat lagi dua tiga minggu camtu, terus aku decide nak ketepika dulu baju-baju lain dan jahit baju ni untuk pakai masa nikah nanti. Siap pakat dengan Oly lagi tu, nanti pakai jubah hijau tau..

Kemahen nak sedondon ;p


Apa yang aku bayangkan tentang baju ini ia akan jadi dress/jubah biasa-biasa jew, tapi sebab kain ni bidang 45 degan tiga tone warna, tambah lagi 'berkaki' (ada corak kat bawah kain) jadinya tak boleh sembereno memotong, nak tak nak kena putuskan kat bahagian pinggang sebab tu kalau  diperhatikan kat bawah pinggang tu tetiba ada warna hijau terang (Salahkan tone warna!)



Nampak tak tuuu??

That's why bila dah siap sambung bahagian atas dengan skirt bawah, aku terfikir untuk letak 'belt' hitam kat pinggang supaya orang takkan perasan perbezaan warna kat pinggang tu. Sepatutnya nak letak keliling pinggang, tapi sebab aku malas nak tetas balik kat bahagian zip belakang so aku letak belt kat bahagian depan je. Lepas tu kak ona pun tegur kenapa tone warna kat belakang tu macam something wrong?

Terus aku rasa menyesal sebab tak nak letak belt kat belakang jugak. =__='



Baju untuk sanding.

Kali kedua jahit ciffon tapi kali ni cabaran dia lain macam sikit. Aku tak ambik masa yang terlalu lama untuk jahit baju ni sebab dalam masa seminggu sebelum wedding je aku dah boleh siapkan berbanding dress pinkNude yang sebelum ni, tapi ada masalah waktu potong kain. Aku dah kata yang aku memang menyampah nak potong kain ciffon. Pasal tu masa potong aku main hentam je, penyudahnya effect masa nak jahit baju nanti.

Dah la dalam seminggu tu kak maria memang tak masuk kedai langsung. Dua tiga kali aku repair sebab ada je yang tak kena. Nasib baik Qila tolong jahitkan zip belakang sebab jahit zip sorok adalah kelemahan aku, tambah-tambah lagi nak jahit baju yang berlapis camni, Pheww.. mau ambik masa dua minggu kalau aku yang jahit zip tu. 

Tapi Alhamdulillah, hasilnya sangat memuaskan! Happy ittew. Bila dah pakai tu rasa macam tak nak tanggal. Kihkih, rasa macam princess sangat.. ;p

Ohemgeeee.... comelnya awak, baju!

Mula-mula nak letak lace kat tangan pastu tambah manik sikit-sikit udah la, tapi rasa macam tak cantik pulak, dah tu buat crumble je lah kat hujung tangan. Kekonon nak jahit manik kat ketiak jugak, tapi dah malam, baju pun tak basuh lagi, esok pagi nak pakai, sudah la, lain kali jelah jahit. Tu pasal kosong je baju tu. Tapi kosong pun cantik pew?



P/s : Selendang halfmoon tu aku tempah khas dari sorang kakak ni, memang aku request nak warna navy blue. Sama warna dengan inner baju aku. Hei, kita dah tau camne nak jahit halfmoon, lepas ni bolehlah kita open for order untuk halfmoon lover's kihkih. >__<


Isnin, 6 Januari 2014

Fancy cookies for any event's

Assalamualaikum,

Fancy cookies? APA TUUUHHH? *dengan dahi berkerut mulut muncung dalam kepala ada tanda soal ? besar*

Fancy cookies tu adalah biskut yang dihasilkan dalam macam-macam jenis bentuk. Memang sesuai untuk buat doorgif, hadiah hari jadi, malah hadiah terbaik untuk pujuk tunang/isteri yang merajuk sebab perempuan confirm akan jatuh cinta tengok biskut-biskut comel macam nieh.. 









Gila tak menangis kau tengok biskut boleh jadi wedding gown camgitu? Nak makan pun tak lalu..


Now what? Teruja tak tengok biskut comel-comel sampai nak makan pun tak sanggup tapi geram gila sampai rasa macam nak beli pastu nak bagi kat orang supaya mereka berkongsi rasa geram yang sama?




Add Ara Sharrina kat FACEBOOK (klik sini) dan bolehlah request fancy cookies dari dia. Oh, dia juga adalah seorang penulis novel!  >__<

till then.