Ahad, 9 Februari 2014

Resepi Macaroni & cheese

Assalamualaikum,

Aku terjumpa resepi ni kat facebook selepas scroll down timeline tanpa henti dan membaca resepi macaroni cheese itu sekali lalu pastu rasa senang pastu rasa teringin pastu rasa rugi betul kalau tak buat. BECAUSE I LOVE CHEEESEEE... *bila cakap cheese sambil senyum, bijik mata pun tak nampak.

>_____<

bahan-bahannya adalah...

Macaroni
Sosej
3 sudu butter
2 1/2 cawan keju cheddar (diparut)
1 tin susu cair
1 sudu besar tepung jagung
serbuk paprika secukupnya (kalau ada)
Secubit serbuk buah pala (kalau ada)
garam dan lada hitam

cara-cara:

1. Rebus macaroni didalam air mendidih yang telah dibubuh garam. Rebus jangan sampai masak. Setakat 'al dente'
2. Toskan macaroni & gaulkan dengan butter. Ketepikan dahulu.
3. Di periuk berasingan satukan keju, tepung jagung, susu cair & macaroni. Kacau rata diatas api sederhana hingga mendidih.
4. Masuk kan hot dog, garam, lada hitam serbuk paprika & serbuk buah pala. Kacau rata hingga pekat. 
5. Matikan api & sedia untuk dihidang.

** al dente - hampir masak & masih ada rasa keras sedikit jika kita picit ditangan


resepi kat atas ni sebiji-sebiji aku copy dari facebook Buku Resepi, tapi sebab formula memasak adalah kita yang buat dia bukan dia yang buat kita jadi aku rebus macaroni tu sampai masak sebab kalau nak bagi mak makan, jangan nak al dente sangatlah nanti mak cakap benda tu tak masak lagi, ;p

Pastu aku tak jumpa keju cheddar parut, jadi aku guna keju cheddar keping-keping yang orang guna makan dengan roti sandwish tu sebungkus. Sebelum buat aku tak terfikir pulak gabungan susu dan keju tu bukan boleh buat tekak jadi muak ke? *gelabah* pastu aku pun gelabah la tumbuk lada hitam banyak-banyak pastu isi garam dua tiga sudu sebab tak rasa masin, *tak nak rasa muak punya pasal* pastu tak puas hati lagi aku selongkar laci cari serbuk kari. Huahuahua... 

Eh! kita yang buat dia kan?

Sambil kacau-kacau adunan dalam periuk sempat berdoa, "Ya Allah, kalau tak sedap tak apa, asalkan diorang makan sampai habis. Amin.."

Siap, bila makan.. Okey. NOT THAT BADDDD.. 



Aku fikir kalau diorang tak makan sampai habis aku nak masukkan dalam oven, bakar dia supaya jadi macaroni keju bakar. ^__^

Tapi aku rasa kan sebenarnya resepi ini asas untuk buat macaroni cheese bake yang cheezy (sebab macaroni bakar ada macam-macam versi) dan sos Carbonara. Cuma adjust sikit tambah buang apa yang patut je kot??  Oklah, lain kali boleh cuba adjust. Kalau jadi aku share, kalau tak jadi pun aku share jugak.


Till then, selamat mencuba.

1 ulasan:

Mayang ABDUL RAZAK berkata...

all time feveret ni..