Isnin, 17 Mac 2014

Langkawi : Day 2


Assalamualaikum,

Selepas ber'sunburn' di atas puncak gunung menaiki cable car, sampai muka obviously jadi hitam, ke pantai chenang tengok sunset dan makan ikan masak stim yang pedas berapi tapi menyelerakan kemudian tidur nyenyak sebab kepenatan dan kesejukan sebab tak biasa tidur dalam aircond, 

sekarang hari kedua di pulau langkawi untuk diterokai!



Tempat pertama kitorang pergi 'Langkawi Harbour Park'.

Tempat dia di laluan yang sama untuk pergi ke cable car cuma dia sebelum sampai cable car kalau tak silap aku. Eh, yeke? Ke ada masuk simpang lain? Oh, maafkan saya selepas seminggu meninggalkan Langkawi, ingatan tentang jalan di sana sudah semakin pudar. Huahuahuaaaa.. ;p

Sebenarnya tak ada apa sangat pun kat sini kecuali kau nak tengok kapal-kapal persendirian milik mat-mat salleh berlabuh di situ, atau berphotoshoot macam yang these girls kat bawah ni buat,


Ehem. ;-p

Lepas tu cari kedai makan untuk 'Brunch' (breakfast + Lunch) Dari awal-awal lagi aku macam dah perasan, kalau pergi mana-mana kedai memula mesti macam ada dua tiga orang je, lepas kami masuk, tak lama lepas tu mula ramai orang datang. Ya, aku tau mungkin itu kebetulan, tapi aku pernah dengar tentang 'daya penarik' jadi aku percaya salah seorang daripada diorang, (kecuali aku) ada daya penarik. Cuma aku tak tahu siapa... hemmm.. *usap dagu*

Then terus pergi ke Beras Terbakar. Mula-mula tu macam, mana beras terbakarnya? kenapa banyak kedai orang meniaga pulak nieh? Tapi tak pelah.. terus je jalan sambil pandang kiri dan kanan tanpa nafsu untuk membeli sampailah kat pintu gerbang ni, ada sebuah rumah cantik kat situ lepas tu ada satu kawasan berpagar yang menunjukkan tapak dimana beras itu terbakar/dibakar.



Pintu gerbang yang tiba-tiba muncul selepas melewati deretan gerai-gerai.


ada sekangkang kera kawasan berpagar dengan penanda aras, kawasan beras terbakar, dan..


Inilah beras terbakarnya! Teruja tak? teruja tak? Kihkih, ada sorang pakcik tu yang juga seorang pelawat macam kami sempat cakap, "Beras dia dah tinggal sepinggan." (maafkan saya kalau dialog tidak seperti dialog yang sebenar sebab tak rakam apa yang pak cik tu cakap. ;p)


Nah, sempat bergambar kat tangga rumah tu. Ingatkan rumah ni ada kena mengena dengan beras terbakar tu tapi rupaya ini rumah persendirian milik penghulu. Cumanya kawasan rumah terbak.. Eh, kawasan BERAS terbakar tu kat kawasan rumah ni.

Pedek kata, kalau pergi ke beras terbakar, bolehlah shopping kain batik, kain pelekat, baju dll sebab kat situ memang kawasan untuk shopping. Because i didn't come to langkawi to shop, jadi i didn't buy so much things kat situ. In fact, kalau ika tak cakap yang dia nak belikan kain batik dengan kain pelikat untuk our parent kat situ, aku mungkin takkan beli apa-apa langsung. 

Masa pilih-pilih kain batik, (sebenarnya aku tak pandai pilih kain batik, aku memang tak pandai menghargai batik pendek cerita.) Aku berkenan dengan corak batik yang bunga terabur warna coklat tu, sebab selalu batik dia mesti ada 'kepala', 'kaki', warna dua tiga tone bagai kan, so bila tengok corak yag rare sikit, aku teruslah berkenan pastu mintak kat adik yang layan kitorang tu.

"Dik, nak yang ni." sambil tunjuk kain yang bergantung tu.
"Yang tu RM___ (tak ingat harga) kak, kain batik lepas." Jelas dia.
"Corak lain ada tak? Nak tengok."
Lepas tu dia pun bawak ke tempat kain yang berlipat tu.
"Ini kain batik lepas kak, selalu orang guna nak tutup mayat."
GULP. *terus telan liur.*
"Boleh buat kain ke?" Tanya aku.
"Boleh, biasa orang buat kebaya."
Because mariyatul kaftiyah is a girl yang full of curiousity, dia pun tanya lagi. "Kebaya yang macammana?"
"Tak taulah kak, *saya bukan tailor* (#SENTAP), yang saya tau kebaya. Tapi ini selalu orang guna nak tutup mayat tu.."
"Akak taulah dik, tak payahlah sebut mayat tu.." sebab dah sentap kan, aku pun balas ar balik sambil tersenyum, sebab dia asyik ulang BUAT TUTUP MAYAT, TUTUP MAYAT! Haish, terus kita nak beli pun  takut awak. Takut dah beli sekali tak boleh nak buat kain pulak. 

Haish, haish, haish!

Peyudahnya memang tak beli. Itulah lain kali jangan mention KAIN BATIK LEPAS, UNTUK TUTUP MAYAT, terus hakak tak jadi beli dik.. ;p

Next is Makam Mahsuri


dalam kawasan muzium tu dia ada rumah-rumah traditional (eh tetiba aku tak reti eja tradi..sional? Tradisonal? Eh, eh. )

walaupun aku memang duduk kat rumah papan separuh batu, tapi lepas masuk rumah ni aku terus rasa nak duduk kat rumah yang 100 % kayu. Kalau aku kawin dengan arkitek konfem aku suruh laki aku buatkan rumah khas macam ni. 

Tapi kalau aku kawin dengan arkiteklah... ;p





Bergambar kat depan rumah minangkabau. Bergambar jew. Aku tak tahu kenapa kitorang tak masuk. =__='



Destinasi kedua terakhir adalah borong coklat kat Kompleks Haji Ismail.


"Akak beli coklat banyak-banyak nanti macammana nak bawak balik?" tanya diorang.

aku dah tak fikir dah semua tu, aku cuma ingat coklat yang kawan-kawan kirim dengan untuk diri sendiri je. SEBAB KITA TAK PERGI LANGKAWI SETIAP HARI ;p Hahahaha


Tempat terakhir untuk dilawati pada hari tu adalah Dataran Helang. Walaupun badan dah letih, kaki dah sakit, badan dah berpeluh bagai, tapi sebab kita tak pergi langkawi setiap hari kan, jadi kenalah gagahkan diri jugak menapak ke dataran helang sebab nak ambil gambar.




Naik feri terakhir pukul 7 malam dan berakhirlah sudah percutian singkat ke Langkawi. Pergi 2 hari 1 malam je, tapi bila dah sampai jeti aku rasa dah berhari-hari. 

Dearest Farah, Ina, Sida, Kak Noni dan sister, ika thank u for having me while i was there, while i was a guest kat uum tu, thank you, thank you, thank you! Hahaha.. Farah, nanti akak nak pergi sabah be my tourist guide please? mehmehmeh ;p

XOXO,

Selasa, 4 Mac 2014

Langkawi : Day 1.

Assalamualaikum,

Last week sempat pergi short vacation ke Langkawi! Alhamdulillah. Since last year kot pasang niat nak pergi langkawi, Akhirnya Allah izinkan juga pergi, alhamdulillah... 

Hari khamis aku dah gerak naik bas pergi ke kedah sesorang. Hanya Allah je yang tau perasaan 'kali-pertama' travel ke kedah sengsorang phew. Sebenarnya yang buat aku takut sikit tu sebab da lama tak kuar merantau, selama ni asyik duduk bawah ketiak mak abah je lepas habis belajar, lepas tu aku tak biasa ke utara, kalau suruh pergi KL inshaallah beranilah jugak sikit-sikit sebab dah biasa.

Menambahkan rasa takut tu bila mak abah punya pesanan tu, "Jangan itu, jangan ini, sampai mana-mana call/mesej, Don't talk to a stranger, bla..bla.. bla.. haish, lagilah kite cuak awak!

Pastu dah sampai alor star dengan selamat campur lega, tunggu ika ambik untuk 'check-in' kat UUM sintok dulu sebab adik aku study kat situ, Ekcelly UUM tak ada hotel pun. tapi aku masuk secara haram ke situ. Sebenarnya takut gak, sukahati jew nak tumpang tido tanpa bayaran kan, pastu tumpang mandi dan guna wifi secara percuma pulak tuh, tapi sebab ika cakap "kat sini tak ada sesiapa yang tahu kau tu orang luar atau bukan sebab nobody know anybody here." Memula aku pun macam pelik sikitlah kehidupan di kampus ni, apakah? Tak kenal sesiapa? Tapi selepas sehari duduk di situ, baru aku faham..

Oh, kehidupan budak U dengan budak Institut tak sama. Jadi jangan samakan kehidupan di 'penjara biru' @ ILP Kuala Langat dulu dengan UUM Sintok. It's two different world. WORLD.. *Cakap macam mawi*

 So esoknya, (jumaat) kitorang gerak ke Langkawi pulok.

Pergi berenam, dengan ika dan kawan-kawannya. Kira aku macam 'menumpang' di situ. Semua benda diorang yang settle, aku cuma datang sana, bayar duit dan enjoy the moment.

Tapi setakat yang aku tahu jelah kan.

Setiap seorang kena bayar RM150 (x 6)
jadi duit itu akan digunakan untuk bayar,

Kereta sewa - RM150 -2 hari.
Hotel satu malam - RM80
Cable car - RM15 (tunjuk ic)
Feri pergi balik - RM36
Muzium Mahsuri - RM... (lupa nak tanya harga)
Makan malam - RM... (Lupa lagi nak tanya)

Masih ada baki RM9 kot?



Dalam feri. Aku banyak dengar cerita orang je, naik feri nanti peninglah, mabuk lautlah, apelah. So aku cuak sikit takut aku alami apa yang orang lain cerita tu, tapi yang sebenarnya ok je kot. Tak ada apalah.. pening tak, muntah tak, ilek je siap boleh tidur lagi. ;p

Kitorang naik feri dari Perlis. Sampai kat Jeti dalam pukul 8.30 tapi Feri yang ada pukul 10.30, pastu kena tunggu lagi sampai pukul 11 baru feri sampai pastu, pukul 11 lebih baru gerak. Banyak buang masa kat situ. Jadinya lain kali kalau nak pergi make sure dah ada kat jeti sebelum subuh! Huh. Lebih baik kalau dah ada kat kedah sehari sebelum hari untuk ke langkawi untuk memanfaatkan masa. 

*Take note!

Sampai kat langkawi dalam 12 lebih. Farah yag incharge kereta dah siap-siap inform abang yang sewakan kereta tu, jadinya by the time kitorang berlabuh di langkawi, kereta pun dah ada. *Take note 2* Jadi tak buang masa kat situ dah, boleh terus heading ke lokasi yang igin dituju.

Oh, masa ni kitorang (ehem.. i mean diorang) tak ambil ejen, so drive sendiri. Terus heading ke cable car. *take note 3* boleh ambik maps kat kaunter khidmat pelanggan atau gunakan jelah smart phone, google map. ;)

 

Yang ini pun aku takut nak naik juga sebenarya. Alkisah sebab dengar cerita orang yang dah pernah pergi plus research kat google tentang cable car. Diorang cakap gayatlah apalah. Faham-faham jelah aku ni apa yang aku berani? Nak menjahit guna mesin elektrik pun aku terjerit-jerit masa first time dulu, inikan pulak nak naik CABLE CAR? YANG CERUN TU? YANG MACAM GAYAT TU?

Tapi ramai cakap dah sampai langkawi tak naik benda ni memang rugilah wei. Rugi tahap kuasa 110%!  Jadi aku pun buat-buat selamber jelah, 


Arghh.. betul ke kite dah naik cable car ni?? *Tak percaya* 

Yang lain-lain selamba gila terjerit-jerit pastu ambil gambar bagai, siap berdiri lagi kat dalam tu. Aku dah macam.. Hoi, korang tak gayat ke?
"Dirilah kak mia, dirilah.." kata diorang.
And i was like O__O Nevermind. 

Tapi jelesnya tengok diorang bergambar. Aku nak jugak, even takut, hikhik.. Pastu aku ingat ika suruh aku diri, then dia cakap, cuba pandang belakang. Bila aku toleh je, 

WOWWWWW... ;O 



Nampak tak kat belakang tu??



Terus hilang gayat.
 Lagipun sebab diorang huha-huha kat dalam ni, jadi ianya mempengaruhi rasa takut dan gayat aku tu.



Seriously, aku terlupa yang dulu aku pernah gayat masa naik replika kapal kat melaka dulu, tapi bila dah duduk kat puncak gunung ni, aku tak ingat apa dah. Perh! Nampak tak penangan dia?


Okey, dah penat bergambar, panjat tangga bagai, Lepas tu dah boleh turun bawah. 

Lepas tu pergi check in kat hotel pulak. Part hotel, ika yang incharge, dia cakap dia google je, pastu dapat 'Teressa... hotel.' Ala, tak ingat apa namanya, ingat nama depan je. Sewa satu bilik, ada dua single bed yang satu katil boleh share dua orang. Tapi sebab kami berenam jadi mintak satu extra katil, kena charge berapa entah, RM20 kot.. eyh ikah?

Tapi oklah, ada aircod, tv, bilik air dan tandas asing-asing, juga wifi! Cuma kawasan sekitar je yang tak strategik. Tapi nak tumpang tidur je pun kan, kira oklah tu..

 Lepas rehat, solat asar, pukul 6 macam tu, keluar balik pergi pantai chenang. Tak jauh pun dari hotel kitorang. Landmark nak pergi kat tempat ni, betul-betul belakang Underwater world tu. Ada satu simpang kat underwater tu, ha.. jalan je terus ke belakang. 



Eh, Langkawi?
Ahhh.. dah sampai langkawi rupanya.. *tampo pipi* 



A happy girl yang dah lama tak keluar dari small town called sungkai. tsk..tsk.. sedih je bunyi. ;p



Ini sesi membalas dendam secara tak sengaja namanya ni. Kikiki. 



Yeay! Finally langkawi aku datangggg... 



Aku jarang pergi pantai jadinya bila sampai kat sini macam perak (baca : Pee-rhak = jakun) sebab pasir dia putih dan halus. Selalu pergi teluk batik pasir dia warna coklat. Kikiki.. sian ittew erk. 



Duduk main laut sampai sunset. Bukan selalu dapat merasa suasana macam ni.



Lepas tu baru gerak balik ke hotel semula. 

Bye-bye pantai chenang. Kalau aku tau pantai dia cantik, konfem aku dah ajak diorang keluar lebih awal, sebab tak puas duduk kat situ dalam masa sejam setengah je. huhu ;(

Malam tu, lepas Isyak baru keluar balik cari makanan. Masa ni duit makan dibayar guna duit yang diorang kutip tu. 

Menu : Siakap stim, tomyam campur, kerang bakar dan kailan.

Habis makan lepak mcD pulok memanfaatkan wifi percuma di situ. Hikhik. Kat rumah tak boleh buat macam tu. Sekali sekala buat tak apa kot..

Pukul 11 malam pulang ke hotel, dan tidur keletihan.

Sumpah letih!  


Till then,
next entry day 2 pulak ye.