Khamis, 25 September 2014

That feeling when you Jahit baju budak

Assalamualaikum,

Dalam buku nota aku ada senarai wishlist/to-do-list baju-baju yang aku perlu/mahu jahit dan salah satunya adalah jahit baju budak. Tapi sebab aku belajar jahit baju orang besar so bagi aku nak mulakan jahit baju budak-budak ni macam payah sikitlah, nak ukur macammana? kena buat pola jugak ke? bla.. bla. bla..lepas tu nak buat baju untuk siapa? Walaupun ada dua orang anak buah perempuan dengan jaga sorang budak demok (kihkih) aku masih tak tahu nak jahit baju untuk siapa?

Sampailah satu hari (sebenarnya dah banyak hari dan dah lama aku perhatikan baju-baju icha) icha pakai baju macam maxi, tapi selalu dia pakai nampak macam baju tidur, tapi satu hari tu dia pakai baju macam maxi tapi belah kat tepi kaki, mak dia jahit okeeeeeyyyy.. tercabar ude melihatnya! (tercabar sebab dah lama teringin nak buat mihmih)

Bila ada free time, aku ambik baju tu ambik ukuran siap-siap, dalam hati niat bila-bila ada masa baru aku buat. Memula ingat nak main potong bodoh-bodoh je, tapi ish.. macam payah pulak. Walaupun baju budak je kena juga buat pola, baru kemas.

Aku tak beli kain baru pun nak jahit baju ni, guna kain perca yang ada tu je.



Untuk badan, guna lebihan kain yang adik aku pakai tuh. Untuk Icha pun cukup-cukup je untuk pola badan dia, kekonon nak letak zip sorok kat belakang baju sebab takut tak muat, tapi tak cukup kain dah untuk buat basi zip. Nasib baik muat icha pakai.. (nota : Warna kain berubah disebabkan faktor cahaya dan kite pakai 360 laaaaahhh..)



Sebab untuk buat baju pun cukup-cukup je jadi terpaksalah pakai lebihan kain andak lagi untuk buat icha punya tangan. Perhhh.. nasib baik ude memang simpan lebihan kain-kain perca, kalau tak baju icha tak berlenganlah jawabnya.

Bila dah siap baju, kak Maria cakap tambahlah bunga, sebab baju tu nampak kosong kan. Alahaiiii.. malasnyelah ude nak ngadap bunga lah bagai, baju lain ada yang sedang menanti menuntut perhatian tuh, pastu suruh kak Oly tolong buatkan bunga, siap suruh jahitkan sekali tambah daun bagai sebab nak bagi berseri sikit baju icha ni kannnn.. (eh, tetibe rasa macam tengah bercerita dengan icha pulak ni, hikhik)




kemudian icha pakai dengan gumbira. Ude bertambah-tambahlah gumbira sebab wishlist tercapai. Tengok dia pakai sambil main dengan 'abang ejai' dia tuh turun naik tangga dengan skirt labuh tu rasa macam... aaa.. rasa.. BEST! 

Sebenarnya ia bukan setakat rasa best, dia rasa lebih dari itu yang aku sendiri je faham. Lepas tu dah ketagih nak buat baju budak lagi sampai rasa macam nak buat bisness jahit pakaian budak. Boleh gitu?

Selasa, 16 September 2014

Me being a tailor

Assalamualaikum,


Bersempena dengan bulan september 2014 ni genaplah dua tahun aku 'terjebak' dalam dunia jahitan, jadi nak post entri khas lah kat sini supaya aku tak lupa lagi bape tahun dah aku dah jadi tukang jahit, kahkah..


Bagaimana terjebak?

Aku baru lepas berhenti kerja, jadi penganggur dalam sebulan lebih dan tak ada plan untuk cari kerja lain lagi sebab biasanya kerja yang cari aku bukan aku yang cari kerja, nampak tak konsepnya disitu? Kihkih ;p 

sepanjang bulan puasa taklah jadi penganggur sangat pun sebab aku buat job jahit manik, nak dijadikan cerita, masa pergi beraya rumah Oly, tiba-tiba dia ajak aku belajar menjahit dah tu aku pun ok kan aje. Padahal bukannya minat menjahit pun, tapi daripada duduk rumah jadi penganggur semata-mata ada baiknya aku buat sesuatu yang berfaedah sikit,

Sebenarnya dulu masa zaman sekolah aku tak pernah rapat dengan Oly pun, kitorang terpisah dengan dunia masing-masing yang berbeza, kalau nak recall balik zaman-zaman sekolah dulu muka oly sangat payah untuk muncul balik dalam ingatan aku, tapi muka aku je yang kekadang muncul dalam kotak-fikiran-Oly (hamboii.. kau ingat kau tengah mengarang novel sekarang?)

Pastu kitorang mula berkawan balik pun sebab aku rapat dengan kak su, kakak Oly. Persoalan "kenapalah kita tak rapat dulu, Oly?" selalu bermain-main di bibir kami *imbaskembali* lalu jawab Oly, "mungkin sebab bertemu selepas zaman sekolah itu lebih baik kot.." Yaa... mungkin Allah has a better plans, kami dipertemukan dalam bidang ini. 

So, terjebaklah petang-petang pergi kelas menjahit bersama-sama. Bermula dari 0 tak tahu apa-apa, tak ada matlamat, tak ada misi dan visi, yang tahunya mengeluh bila dah jahit kena tetas, cakap 'ottuke' (tak reti eja lah bahasa korea tu) setiap kali tersalah buat, lepas tu keluar jalan-jalan bila stress.

wa dah kata, wa tak minat menjahit pun. 


Dah tak minat, kenapa teruskan?


Sebab malas nak fikir masa depan. Lagipun sambil belajar menjahit, kitorang (asalnya cuma aku, tapi aku 'tarik' Oly sekali buat beading) jahit manik juga, dari situ kitorang cari duit poket, dalam tempoh setahun tu sebenarnya kitorang lebih banyak jahit manik dan main-main belajar menjahit. Sebab tu kena perli dengan students baru, "kata dah belajar setahun tapi macam tak tau apa-apa", gituewlahh..


Sejak bila mula serius?

Sejak aku teringin nak beli dress kat Instashop tapi tak terbeli-beli pastu terfikir untuk jahit sendiri walaupun sebenarnya tak lah yakin sangat, tapi pakai redah aje. Lepas tu terus rasa 'Wah seronok rupanya jadi tukang jahit ni.' then sejak tu terus moving forward, dan belajar betul-betul balik.

(Entri berkaitan :  Cabaran-jahit-dress-successfull).



Dan sekarang dah step forward dengan ambil tempahan pulak. Memang tak expert sangat tapi semua perkara pun bermula dari tak tahu apa-apa ye dak, jadi kalu nak tempah cepatlah datang jumpa. Kalau duduk jauh boleh kot hantar baju contoh..?? hikhik >__<\


Seronok ke menjahit?

Ramai orang tanya aku soalan ni. Seronok itu pilihan, aku pilih untuk suka dengan apa yang aku buat, jadi seronoklah. Lagipun my-passion-is-art, excited bila sebidang kain boleh jadi sehelai baju! Berseni sangat..




Beg pink ni dah dua tahun berkhidmat untuk aku sampai zip dia pun dah tak bleh berfungsi dah. Warna pun dah lusuh. Sayang beg ni sebab jahit sendiri guna tangan (nampak tak dia punya 'passion' tuh? mihmih) masa jahit beg ni belum masuk kelas menjahit pun lagi, guna mesin jahit pun tak pandai kot.. suka-suka jahit sebab bosan kat tempat kerja lama, 

untuk years onward, kite dapat beg baru yang akan meneruskan khidmat menyimpan barang-barang jahit.. huhuhu..


Khamis, 11 September 2014

Happiness is..


Assalamualaikum,

*nyanyi*

Because i'm happy clap along
if you know WHAT happiness 
 is to you..


Happiness is..



Mulberry

Petik buah mulberi kat tepi rumah. Kadang-kadang rasa macam satu terapi. Walaupun tak pandai menanam, tapi suka petik buah. Cita-cita nak petik buah epal dengan anggur. Wooaaaahhh...




Makan aiskrim.

Lagi-lagi wall's selection sampai buat 'tabung-makanan' dengan oly semata-mata nak cukupkan duit untuk beli eskrem ni. Mihmih.. ;)



Roti

Beli roti fresh dari kilang. Dulu cita-cita nak bukak kedai bakery, tapi tiba-tiba 'terjadi' tukang jahit, kihkih. 



Babysitter

Babysitted anak dara dua orang ni. Kiri Icha Jazlin, kanan Zaza Aina. Sesukahati je ude memendekkan nama diorang, kihkih Oklah, Dalisya Jazlin (kalau tak salah) dengan Syaza Raihana. Jaga Icha dah memang tiap-tiap harilah kan kecuali cuti, jaga Syaza kadang-kadang je bila mak ayah dia ada hal, jadi that moment Icha dengan Syaza ada kat rumah berdua tu yang selalu buat aku tertunggu-tunggu. Suka tengok gelagat diorang berdua. Comell.. tapi kekadang tu menguji kesabaran juga wehh..



Breakfast

 Ada pepatah mengatakan, 'breakfast like a king'. Sometimes, i do breakfast like a king. 'sometime' sebab kadang-kadang je waktu pagi ada banyak makanan. Kadang waktu pagi aku punya nafsu makan tu lain macam sikit, dah beli roti canai boleh lagi dia teringin nak makan maggi yang ditumis dengan ayam, cendawan, campur kubis bla.. bla..bla.. atau nak roti yang dibakar dengan cheese pastu tabur sosej, bla.. bla.. bla.. Suka tengok banyak makanan atas meja, tapi makannya sikit-sikit je. Kekadang tu tak ada langsung makanan atau ada satu jenis je atau bila tak ada nafsu makan, minum air pun dah kenyang. Pfft.. 




My one shop

Pergi kedai aksesori, tengok koleksi beg. Double happy bila datang untuk membeli. Yeay! Beg baruuuu.. tapi selalunya pergi tak beli apa-apa pun, pusing-pusing tengok barang pastu aim barang apa nak dibeli 'nanti' pastu dua tiga minggu kemudian datang balik..

"Eh, beg yang kite nak tu dah tak ada??"

Begitulah..




Family day

Best part tentang family adalah 'selfie'. Sellfish memasing nak masukkan muka dalam skrin. puuff.. *tiup hujung tudung*



Bercuti

Percutian berkumpulan adalah sesuatu yang sangat menyeronokkan. Kalau ada peluang, aku mahu pergi bercuti lagiiiii... *jerit*


what HAPPINESS to you?

Jumaat, 5 September 2014

strawBERRY


Assalamualaikum,



aku suka makan strawberi, memang suka makan sejak kecik sebab "strawberi adalah buah yang sangat 'rare' sebab ia HANYA boleh dimakan bila ada sesiapa pergi ke cameron". itu ideologi seorang budak yang tak tahu cameron itu letaknya di negeri mana. 

Tapi lepas aku menjadi penggemar pavlova yang tegar, barulah aku tau yang strawberi boleh dibeli di pasaraya besar. K fine. -__- lalu sejak itu aku menjadi penggemar strawberi yang lebih tegar. Tapi kalau makan strawberi macam tu je macam bosan kan? Dah la rasa masam, kekadang tawar pun ada, dah tu mahal pulak, sangat membazir kalau dihabiskan macam tu je... *ideologi perempuan yang jarang pergi pasaraya besar*. Jadi selain ditabur atas pavlova, aku suka makan dengan aiskrim vanilla, atau buat smootie, atau blend macam tu je jadi jus. Then simpan dalam peti sejuk, pastu.. *jeling sekeliling* minum sengsorang *bisik*

Ada satu hari tu aku tengah sembelit. Memang aku ada masalah dengan proses pembuangan ;p then lepas blend dua tiga biji strawberi aku terus minum dengan rakus, dua tiga jam lepas tu aku 'Berry-berry' dengan mudahnya! .. 

Wow!.

Lepas tu aku cerita kat mak, *selekeh gila pasal tu pun nak cerita kat mak??* mak tanya strawberi memang bagus untuk itu ke? Aku pun tak tahu sebenarnya, tapi beberapa hari lepas aku ada terbaca artikel kat surat khabar, katanya strawberi adalah agen pembuangan... Agen-pembuangan?? Ah, lantaklah, aku tak tau apa ayat yang paling sesuai untuk memberitahu yang ia adalah  buah yang baik untuk melawaskan sembelit. Biasa kalau sembelit orang mesti suruh makan pisang atau betik, tapi bila kau memang tengah sembelit time tu, makanlah pisang setandan, betik sebiji pun bukannya time tu jugak dia mahu 'melawaskan', masih ambil masa berhari-hari. 

Dan lagipun, kadang sebab dah hari-hari tengok pokok betik kat tepi rumah,  nak makan buah betik pun dah tak berselera kan? Lagi-lagi bila tujuan betik itu dimakan untuk  'perubatan' lagilah rasa macam, alahaiii.. betik? *terus hilang selera*

Jadi selitkan strawberi dalam setiap hidangan supaya anda dapat 'Berry' dengan mudah. Gituew katanyaaaa...



caption : gadis over excited pertama kali jumpa pokok strawberi.

Selasa, 2 September 2014

Novel Review : Suspek


Assalamualaikum,

Novel Fixi lagi?? Yaaaa... novel pinjam lagi. Selalu dulu kalau tengok novel-novel kat kedai buku hati jadi excited, tapi sekarang bila nampak novel-novel indie, mata bersinar-sinar macam nampak gunung emas gituee..




So here, Suspek mengisahkan Annaredza yang secara tak sengaja menjadi saksi kepada satu pembunuhan bersiri pada satu malam. Sejak kejadian malam itu, dia terikat dengan Ghaz Arman, penyiasat persendirian bermulut celupar, Bernard Alfredo ketua unit khas yang komited dan Daus Anaqi, kawan baik Ana yang misteri. Dan Ana ada satu kelebihan dimana dia boleh membaca fikiran orang lain melalui sentuhan dan kelebihan yang satu itulah dia gunakan untuk menjejaki si phantom killer.

Bila aku tengok nama penulisnya Inawza yusof, aku macam tergerak hati nak google sebab aku rasa macam aku familiar dengan nama tu walaupun hakikatnya aku memang tak kenal dia. Hasil carian, barulah aku tau dia juga penulis novel One day you'll be mine.. (tak, aku tak pernah baca novel tu, tapi aku suka baca tajuk novel-novel lain)  Aku rasa macam nama Inawza yusof macam sangat 'serasi' dengan fixi, lagi-lagi bila cerita yang dia tulis berkisarkan penyiasatan dan pembunuhan. 

Aku suka dengan watak Ghaz Arman dan mulut celuparnya. Rasa macam sangat cool dan terbayang-bayang kat mata macammana dia punya perangai bila dengan Ana. 

Part Aloy mabuk dan cuba rogol ana, masa tu aku rasa macam Daus adalah phantom killer, tapi masih ragu-ragu. Part Aloy kena bedah hidup-hidup dan 'si lelaki' tu katanya pertama kali buat kerja bedah-orang ni, aku agak dia bukan phantom killer yang bunuh 4 mangsa sebelum ni, aku syak phantom killer adalah orang lain dan 'si lelaki' ini tadi mungkin Daus yang nak balas dendam untuk ana or something. Tapi cambiase, belum ada bukti yang boleh mengukuhkan andaian aku tu tadi. But seriously, aku tak sanggup nak baca proses bedah tu sebab ianya sangat mengerikan!

Bila ana pergi siasat tentang ramsen dan berjumpa dengan perempuan tu, apa namanya? Azora apa entah, aku dah boleh agak siapa sebenarnya anak kedua Ramsen dan tekaan aku tepat. Yeay!

Aku kalau baca novel atau tengok tv, aku memang mudah sangat nak 'baca' dia punya jalan cerita, kalau cerita tu dipusing macammana pun, aku mesti macam boleh agak apa kemuncaknya, atau siapa dalangnya, yada yada, tapi novel ni, aku memang sangat tak boleh nak main teka siapa phantom killer yang sebenarnya. Sangat pandai dia bersembunyi di sebalik identiti dia tu eh, aku hampir-hampir syak orang lain, tapi rupanya dia? DIA si phantom killer yang sebenarnya?? O__O

Kalau nak tau siapa 'dia' kenalah baca. kesimpulannya, cerita ni best bagi aku. Lagi-lagi kalau nak lari dari tema cinta, peratusan CINTA dalam novel ni adalah dalam 1% gitu. Walaupun berkisar pembunuhan dan penyiasatan tapi jalan cerita tak membosankan, juga tak berat kepala nak baca dan hadam, malah tak perlu mengalir air mata pun. 

Macam tak sangka, daripada tulis novel cinta boleh beralih kepada genre begini, thumbs up lah inawza yusof!  i loikeee.. :)


p/s : Thanks fixi kerana berjaya buat aku 'ingin' menjadi penulis semula. >__<