Ahad, 19 Oktober 2014

resepi : Nasi goreng cara uda.


Assalamualaikum

Aku memang tak pandai masak nasi goreng. Katalah apa pun, nasi goreng senang giler, pakai campak-campak je, masuk nasi dalam kuali goreng jelah whatsoever aku memang tak pandai kau faham tak? aku sangat 'hairan' macammana mak boleh masak nasi goreng guna ikan bilis campur bawang tumbuk-tumbuk pastu nasi goreng dia siap, sedap pulak tu. Cuba kalau aku yang buat, mesti tak sedap...

;'(

sampailah satu hari, masa kak maria bawa bekal nasi goreng untuk aku dan oly (yang kuat makan) masa tu baru aku macam terbukak minda bahawasanya, masak nasi goreng tak semestinya kena guna ikan bilis, tumbk-tumbuk dengan bawang je, konsep main campak-campak pun boleh diguna pakai laaaahhh... ^o^


lepas tu aku pulak nak try buat kat rumah. bila mak cakap, isi itu, isi ini aku pun cakap "biar ude masak.."  sambil berkata, dengan perlahan..  "Ikut cara ude, mihmih >__<" *dan tersenyum malu*


jadi bahan-bahan nasi goreng ikut cara ude adalahhhh... *bunyi tromphet*


bawang putih/merah/halia
Isi ayam/telur/udang (option. pilih salah satu pun boleh)
sayuran (carrot/kacang panjang/ kobis/kacang kelisa pun best, konsepnya apa yang ada dalam peti ais)
cili padi (sebab aku suka pedas)
Bunga kantan (aku suka aroma bunga kantan, sangat wangi dan sedap!)
daun limau purut, pun boleh kot??
garam
kunyit.
dan nasi!

memula tumis bawanglah, pastu masuk ayam, pastu masuk nasik, pastu masuk sayuran sebab nak bagi dia segar dan krupkrap bila makan, kemudian garam dan kunyit. Motif letak kunyit? sebab nasi goreng yang kak maria bawak tu warna kuning, sangat berbeza dengan nasi goreng yang selalu mak buat warna merah, atau kekadang warna kelabu, atau hitam. jadi aku pun taruklah kunyit nak bagi berwarna. habis kalau letak kicap atau sos karang tak sedap pulak jadinya.


dan taraaaa.... *mulut ternganga*




nasi goreng cara ude dah siap! >___<


Jumaat, 17 Oktober 2014

meggi tumis


Assalamualaikum,

korang biasa makan meggi cemana? Rebus pastu isi dia punya rencah tu je kan? pastu pecah telur kalau dia punya perasa kari, ye dak? Ke korang lagi advance dan lagi up-to-date dari aku yang baru tak baru belajar cara terbaru masak meggi adalah dengan menumisnya! *belajar dari oly sebab dia suka masak camgitu*




bahan-bahannya adalah mee segera dan campak-apa-saja-yang-ada-dalam-peti-sejuk. Kalau Maghiyatul Kaptiyooh yang masak, memang gitulah konsepnya. Lepas tu dari sebungkus mee segera yang kalau masak mesti nak makan sorok-sorok sebab nanti mesti ada orang lain nak nyibuk mintak sikit pastu rasa tak cukup makan, sekarang dah jadi sebungkus mee maggi campur sayur, udang, ayam segala bagai sampai jadi banyak pastu tak lalu nak habiskan sengsorang jadi haruslah berkongsi dengan orang lain.

ngeee... >_____<


Rabu, 8 Oktober 2014

#20FactsAboutMia



1. Ada lesung pipit kat pipi kanan.


2. Tak suka warna pink, tapi entah kenapa banyak barang-barang yang aku beli berunsurkan warna pink. Name it, selimut, kotak-simpan-novel, cadar, botol air etc. t__t


3. tak suka sawi sebab dia rasa kelat tapi suka kailan, padahal kailan tu pahit kot??


4. Suka buku. Tahap suka tu sampai suka pergi kedai buku tengok tajuk, belek-belek pastu blah tak beli apa pun sebab memang tak plan nak beli. Aku rasa duduk dalam kedai buku macam satu terapi, 


5. Aku ada banyak buku nota, lebih dari sepuluh tapi hanya ada sebatang je pen yang aku bawak kemana-mana. Sesiapa yang pinjam pen aku bermakna dia perlu deal dengan aku punya, "Mana pen kita?" "Dah guna pulangkan balik tauuuuu..." sampai orang yang pinjam tu rasa macam menyesal gila aku pinjam pen budak nieh. >__< 

"A writer without pen?"  is aneh.


6. Pernah ada crush pada seseorang selama 11 ke 12 tahun (tak pasti) tapi tak pernah bermimpi nak memiliki dia. Aku tulis blind date pun sebab dia.


7. Suka tengok lelaki pakai kemeja/baju putih. Cair weh! p/s : Tertakluk kepada lelaki-lelaki yang 'istimewa' dalam hidup aku je. tidak kepada semuaaaaa lelaki di dunia ini. ;p


8. Pernah fobia dengan laut. Masa kecik-kecik dulu ada satu cerita omputih kat tv yang kitorang adik beradik suka tengok. Bila cerita tu habis dia tayang gambar dalam laut sambil siarkan nama-nama di belakang tabir, pastu akak dengan along kot suka takutkan aku dengan jaws. Sejak tu nak mandi laut/tengok laut/ hatta tengok kolah kat bilik air pun takut sebab terbayang-bayang macam ada jaws.
Grrr...


9. Kalau pergi zoo, jangan bawak aku pergi dua tempat ni :- kandang buaya dengan rumah ular. I WILL NEVER STEP IN THERE! jangan bagi aku tengok/sentuh dia punya mainan sekalipun kalau tak nak tengok aku histeria. *pengsan*



10. Tak pernah bercinta. Eh! Tapi ramai crush.... kahkahkah (p/s : cerpen crush game aku tulis based on pengalaman sendiri, mihmih)


11. aku suka colour blocking. Sebab koleksi tudung aku tak banyak mana, jadi aku main sarung je mana-mana tudung yang boleh masuk dengan warna t-shirt aku. 



12. Dulu aku pendiam. Gila. Tapi sejak aku kenal kak maria yang talkative aku pun dah lupa macammana nak jadi pendiam. Bila aku diam diorang tanya aku 'kenapa diam jeee...?' jadi aku tak boleh duduk diam sebab tak nak diorang tanya aku soalan tu sebab... kite memang pendiam pun dah tu kenapa?



13. Muka aku nampak masam/monyok bila tak senyum. Tapi bila senyum... Nampak. Comel. KAHKAHKAHAKHHH..



14. Aku tak suka budak-budak yang mengada-ngada. Tapi dah jadi habit bila nampak budak suka tegur, suka layan, pastu bila budak tu jadi mengada-ngada, aku menyampah pulak. Haishhh...



15. Aku tak suka memandu jauh. Aku jenis yang duduk-rumah-sepanjang-hari-no-social-life. Tapi sebab kat dalam rumah ni aku sorang je yang boleh bawa kereta, aku selalu 'terpaksa' jadi driver pergi sana sini. Tapi dalam kebanyakan masa, aku redhoo.. t__t



16. Tak suka tengok wayang sebab rasa membazir masa dua jam duduk dalam panggung yang gelap dan tonton cerita yang membosankan. Aku lebih rela duduk dalam kedai buku atau jalan-jalan satu mall tu untuk habiskan masa dua jam.



17. Aku tak boleh tidur dengan hanya satu bantal. Aku perlukan 'monyet', 'baby kiko', 'love' untuk jadi peneman tidur aku kiri dan kanan. ;P



18. suka pakai skirt atau seluar tracks berbanding jeans. Jeans kalau nak pergi jalan jauh je, kalau setakat ulang-alik kedai-rumah-kerja tak payah nak 'berjin' sangatlah. Rimas weeehhh..



19.  Aku ada 10 beradik dan aku anak ke 4.



20. Orang selalu ingat adik aku ika tu kakak aku sebab walaupun badan dia kecik, tapi muka dia matured.  Lepas tu aku pun fefeeling remaja-masih-student-lagi lah kan.. hikhikhik ^__^




Aku buat 20facts ni sebab kat instagram ramai jugak ar yang buat lepas tu rasa macam best pulak kan, macam teringin nak buat, dan yang paling penting, nak bagitau yang aku dah ada instagraaammm... *jerit* 

Aneh. Punyalah aku tak mahu terjebak dalam kelompok manusia yang suka selfie kemudian upload di IG, tetiba aku pulak pergi daftar diri nak jadi sebahagian dari mereka? Itulah orang kata, jangan terlalu membenci, esok-esok jatuh cinta. Memang betullah tu. ;p




visit my ig (kata kauu)  http://instagram.com/miakaftiya


Ahad, 5 Oktober 2014

Say no to plastic bag


Assalamualaikum,

Tahukah anda beg plastik memerlukan 100 hingga 500 tahun untuk lupus jika ditanam tapi jika dibakar ia akan memberi impak yang lebih besar kepada alam sekitar?

Dan tahukah anda, secara purata di malaysia, seorang individu menggunakan lapan beg plastik seminggu dan membuangnya selepas sekali penggunaan?  

Tahukah anda, beg plastik mengandungi satu bahan kimia yang mampu merosakkan DNA sperma manusia yang dikenali sebagai sebatian Bis (2 ethylhexyl) phthalate atau dikenali sebagai DEHP  dalam tempoh yang panjang?

-sumber google-


"Aku bukan wanita sempurnaaa.. aku masihlah ada kurangnyaaa.." *background muzik lagu ning baizura*  diatas kesedaran bahawa beg plastik adalah bahan yang paling susah untuk dilupuskan, aku berasa serba salah untuk menggunakan beg plastik secara berlebihan terutama pada waktu-waktu yang kita boleh cakap TIDAK pada beg plastik.

contohnya beli sebotol air mineral yang boleh disimpan terus dalam beg tangan. Beli 30sen gula-gula yang boleh disimpan terus dalam poket seluar. Beli roti gardenia sebuku yang mahu terus dimakan waktu sarapan. Beli waffle yang mahu terus dimakan kat kedai. Dan lain-lain lagi yang boleh difikirkan sendiri kewajaran untuk berkata tidak kepada beg plastik.

Tapi sebab minda manusia dah biasa dengan pemikiran tipikal beli-barang-bungkus-beg-plastik-untuk-take-away jadi bila kita cakap, 'tak payah beg plastik' orang mesti akan macam.. kerut-kerut kening pandang pelik sambil tanya, 'tak payah plastik?'  then masa tu kau haruslah jawab dengan yakin. Jimaaaatttt...then si penjual tu pun mesti akan senyum dan oh, jimat beg plastik aku.

Kat situ kau dah pun mengurangkan penggunaan beg plastik sedangkan di luar sana beribu-ribu beg plastik sedang dibazirkan dan dunia sedang tercemar kerananya. Kalau ada satu orang yang mengamalkan amalan pengurangan-penggunaan-beg-plastik dan menyebarkan virus itu kepada orang sekeliling, cuba bayangkan berapa banyak jumlah pencemaran yang disebabkan oleh pembuangan plastik dapat dikurangkan?

Oleh itu, bawalah beg-mesra-alam bila nak pergi shopping agar penggunaan beg plastik dapat dikurangkan. Ataupunnnn.. bawak beg plastik sendiri pergi kedai bila nak beli barang.

Lepas tu kan, kan, kakak tu pun kata. "Bawa beg plastik macam kat kedai tak ada plastik pula."

Kau jangan sentap, balas je balik dengan yakin. "Jimat kak." then kakak tu pun berharap kalaulah semua pelanggan dia macam si mariyatul kaftiyah tu. ;p 




tote bag pun boleh jadi beg-shopping-mesra-alam whaaattt?? *Angkat kening*