Ahad, 9 November 2014

#20 facts about oly and kak maria


Assalamualaikum,


memula macam nak buat another 20 facts about me, padahal dah buat dah sebelum ni (klik sini), nampak sangat macam obses pada diri sendiri kan LOL, macamlah ada orang peduli tentang kau tu. Kalau adapun orang yang teruja dengan #anotherfactsaboutmiakaftiya, orang itu adalah aku punya secret admire yang bukak blog aku hari-hari sebab nak cari klu tentang aku ;p

. OMG mia kaftiya ada secret admire kew?? *angkat sebelah kening*

Tau, memang tak ada. *muka pasrah*

jadi daripada tulis tentang diri sendiri, apa kata kita senaraikan 20 fakta tentang kawan baik anda? That's it, oly dan kak maria! sebab aku banyak habiskan banyak masa dengan diorang, ini adalah apa yang aku senaraikan dari kaca mata aku. kalau ada yang tersalah ke apa jangan marah k, just for fun!


Amaran : kak maria dan oly tidak digalakkan untuk membaca entri ini. 


#20 facts about oly and kak maria


1. Oly suka bubur kacang hijau. Pure bubur kacang hijau tanpa tambahan durian atau benda lain ke dalamnya. (she told me)


2. kak maria ada bakat bercerita. Kalau dia nak cerita sesuatu semua orang pun macam nak duduk diam-diam dan dengar dia punya cerita padahal bukan apa sangat pun, cerita biasa-biasa je pun.. =__='


3. Oly ada mata yang besar dan bulat dan dia suka pandang orang (walaupun dia kata dia pegun, memandang tapi tak sedar yang dia sedang pandang orang itu) and that make people doesn't feel good. 


4. kak maria suka gelak kuat-kuat.


5. kak maria suka minum air manis kat kedai sebelah pastu cakap nak tobat tak mau minum manis + berais lagi! Seminggu lepas tu... "Teh ais satu. Kaww ehh.." ;p


6. Oly suka kumpul keychain phone.


7. Kak maria suka minyak wangi.


8. Oly suka baca/kumpul komik. Kak maria tak suka membaca at all.


9. Oly si bongsu yang take care about others in their family in her own way. kak maria si sulung yang take care of adik-adik (even adik-adik lain mak lain bapak macam kami ni) in her good way, (i always feel like i'm her adik ;) )


10. Oly suka tengok naruto.


11. kak maria bila dia bercakap sambil pegang tab, situasi itu macam.. mendengar radio rosak, kejap berbunyi, kejap senyap. ;p krik..krikk.. *bunyi cengkerik*


12. Oly akan jatuh sakit bila dia stress, tak cukup tidur, dan.. pms.


13. kak maria takut cicak!


14. Oly takut binatang berbulu. 


15. Selain menjadi tukang jahit, kak maria jugak adalah part time mak andam.


16. Oly tak ada social network. Secret admire oly tak payahlah nak google pasal dia, sebab kau hanya akan jumpa link blog aku yang kerap mention nama dia. ;p


17. kak maria sangat ramah dan pandai hormat orang lebih tua. *wink* 


18. Oly seorang yang cermat.


19. Kak maria seorang yang cerewet! (dalam bidang jahitanlah, bidang lain aku tak tahu)


20. Both oly and kak maria are a nice person in their own way. ;D




ngee.. 

till then. 

XOXO,
mk!


Ahad, 2 November 2014

Novel review : Katarak - Fitri Hussin


Assalamualaikum.


"Aku mula suka dengan penulisan penulis lelaki!"


Wah, statement! Tak menyempat. Dulu-dulu, masa aku mula-mula addicted dengan novel (sekarang mash baca, tapi tak ketagih macam dulu dah) aku memang takkan beli novel dari penulis lelaki sebab bagi aku penulisan lelaki sangat bosan dan 'keras'. Tak menusuk jiwa dan tak ada part  romantik macam yang semua perempuan suka.

tapi, sejak aku mula menukar genre buku yang aku mahu baca dan berjinak-jinak dengan buku fixi, aku punya point of view tentang penulisan lelaki mula berubah sikit demi sikit. Memang diorang tak tulis babak romantik dengan banyak, tapi yang sikit itulah yang terasa 'sweet' dia, yang sikit itulah yang terasa real, yang sikit itulah buat kita sedar dan faham, lelaki di alam realiti di malaysia ini, bukan semuanya romantik. Mihmihmih..



Macam katarak, yang dah ada dalam bilik tidur aku berbulan-bulan (adik aku yang beli sebab dia kata novel ni nampak lain daripada novel cinta biasa), tak disentuh dan cuma dipandang sepi, langsung tak tertarik untuk dibaca, dibelek apatah lagi, tapi sebab aku tengah ketagih (ya, ketagihan aku untuk membaca datang pada waktu-waktu tertentu saja sekarang ni) aku pun try lah baca dari mukasurat yang aku pernah tinggalkan dulu. Lepas tu terus tak boleh letak. terus masuk dalam cerita tu...

Katarak mengisahkan 5 sekawan yang belajar di universiti yang sama. 'aku' (Zamri) bekas pelajar henry gurney. Azrul si penggodam yang hebat. Wadi si genius yang suka tidur, Anas pengarah filem pendek dan Fadhil seorang bakal peguam.

Cerita berjalan dengan pengenalan watak 'aku' yang mendaftar di blogger dan mempunyai blog sendiri atas nama Rumah Telus.  Kemudian pengenalan watak azrul yang jatuh cinta pada aireen dan bagaimana 5 sekawan in cuba bantu azrul untuk memenangi cinta aireen, Babak ni memang best sebab azrul perlu bersaing dengan watak-watak lain yang juga cuba nak memikat aireen dengan cara mereka sendiri.


Selesai satu masalah dengan watak itu, muncul pula masalah yang lain untuk watak yang lain. kemudian settle masalah itu, muncul pula watak lain dengan masalah yang lain. tapi setap perkara yang berlaku dalam lima sekawan ini mempunyai kaitan dengan sesuatu yang mereka tak tahu. Masalah mereka bukan sekadar berkaitan dengan politik kampus, tapi melibatkan campur tangan organisasi luar yang seakan-akan kongsi gelap.


dalam cerita ni tak banyak dialog tapi jalan cerita berjalan dengan penceritaan watak zamri (yang menggunakan sudut penceritaan 'aku') Banyak persoalan yang dibangktkan buat aku rasa mahu terus baca dan baca sehngga ke penamat, kecuali pada babak-babak yang melibatkan politik kampus dan penerangan tentang GBS? BBS? juga ritual penerimaan ahli baru M1011? Aku susah nak ingat semuanya sebab aku baca sekali lalu. 


Walaupun aku kata aku MULA SUKA penulisan penulis lelaki, masih ada beberapa perkara yang aku susah nak hadam dalam cerita ni. Tapi keseluruhannya, cerita ini memang menarik bagi mereka yang mahukan sesuatu yang lain darpada konflik cerita biasa. Walaupun latar cerita cuma di universiti, tapi.. memang wujudkah politik kampus yang sebegitu wahai penuntut-penuntut 'universitas' sekalian?