Isnin, 7 Disember 2015

Novel review : Meremang


Assalamualaikum.



Lamaaaaa gilaaaa nak habiskan baca buku ni. Dia macam... nak baca novel ah, lepas tu pegang phone terus ralit sampai terlupa nak baca, atau dah baca satu dua mukasurat, lepas tu tertidur. 


Tak. Novel ni tak boring. Dia cuma kurang daya tarikan atau tak ada 'key' yang boleh buat orang untuk terus baca tanpa henti. Ya, dia cuma tak ada benda tu.  Keseluruhannya, bagi aku novel ini agak / terlalu tebal untuk konflik yang ringan, suspen yang tak begitu terasa, banyak lewah like no point, genre seram yang tak seram. dan ending yang tak sampai ke tahap yang 'WOW'. 


Untuk novel tebal yang jawapan untuk semua clue cerita diletak pada ending, ending cerita ini agak menghampakan. terlalu tergesa-gesa!. Pendapat aku, bahagian konflik, clue dan back story tentang banglo biru perlu diperkukuhan lagi. Dan babak-babak Imriz kat office dengan kawan sepejabatnya sembang pasal Zamia macam tak perlu kot. Tak begitu menyumbang kepada pengembangan cerita.


Pendapat aku lagi, kalau novel ni ditulis dalam ketebalan biasa dan fokus hanya pada zamia dan yang related dengan banglo biru serta dibuang lewah yang tak perlu, cerita ini akan jadi lebih menarik. Dan lebih padu.


Tapi bukan senang nak tulis novel seram, untuk first try, penulis kira hebat jugaklah. *tepukan gemuruh*





Ahad, 25 Oktober 2015

Kenyang


Assalamualaikum,





Nizar, lepas makan tak boleh tidur.

Kenapa?

Sebab perut tengah bekerja.

Eh, perut boleh kerja ke?

*Selingan masuk nasi dalam mulut* sebab dia nak proses nasi yang kita makan. 

*kunyah*

Pukul satu baru boleh tidur. *pandang jam yang dah nak menginjak ke pukul 11 malam*

*Nizar diam*

Pak cik dengan ude tak boleh tidur?  (pak cik adalah nama manja dia, btw)

*angguk*




***Few minutes after late dinner***




Ude, kalo baring boleh?

*senyum sinis* Nanti tertidur..

Mana ada. *terus berbaring sambil tengok tv.*


few minutes later, dia dah tidur depan tv dah. 




selang 10 minit lepas tu, ude pulak tido. Seriouslyyyyy.. takkan ude nak stay awake sengsorang sampai pukul satu pagi?? 


*ude kan penakut...*

Khamis, 22 Oktober 2015

#zinejerebu


Assalamualaikum




Jerebu datang lagi! 


Aku tak reti nak tulis panjang-panjang hari ini, mood aku ke laut sungguh, Nak baca 'karkas' kat whatsapp group pun aku tak larat *sigh* padahal 'karangan ringkas' je pun. Cuma nak kongsi #zinejerebu yang ditulis oleh sebilangan kecil rakyat marhaen yang mengexpresikan tentang jerebu dalam gaya dan tulisan mereka tersendiri,


Ada puisi, cerpen, catatan dan sebagainya 


Dan yang paling penting zine ini adalah PERCUMA dan datang dalam bentuk PDF. Korang boleh download dan baca terus dari lappy/phone atau print dan kongsi dengan kawan-kawan yang korang suka asalkan korang tak jual. 


Aku ada sumbangkan satu karya kat dalam ni, Tulisan dari hati. Nak baca kena download sendiri. 'Tulisan' tu aku tak mau upload kat blog, biar dia kekal exclusive dalam #zinejerebu. Achegitue... ;-p










p/s : cerpen Hilang dibawa jerebu - mia kaftiya, m/s 88




Aku cadang nak print, biar jadi koleksi yang boleh diulang baca berulang kali dan dikongsi dengan kawan-kawan yang kita suka.

Rabu, 14 Oktober 2015

skincare routine


Assalamualaikum,


Dulu aku sejenis yang tak peduli tentang "beauty". Aku adore tengok manusia-manusia cantik ni, tapi langsung tak ada inspirasi untuk jadi cantik macam diorang jugak. Dulu aku hidup dengan pemikiran manusia cantik itu memang dilahirkan cantik, dan manusia yang tak berapa nak cantik ni *tunjuk jari ke muka sendiri* selamanya akan jadi tak cantik. Begitulahhhh...


Satu lagi dulu aku ingat kalau nak cantik kena pakai krim muka, so that krim tu akan putihkan kulit muka kita jadi kita akan kelihatan cantik. Betul kan?? *muka polos*


Naaahhhh... sekarang bila dah besar, dah surrounded by beautiful friends, barulah aku tahu yang nak jadi cantik kena mula dari dalam, dari penjagaan kulit itu dulu.


Ini my skincare rutin, mungkin tak sama dengan cara orang lain, tapi as time goes by, aku mungkin akan tambah lagi step-step sampingan bergantung pada keperluan semasa.



1. CLEANSER

orang kata 'treat your skin like a baby' so, masa cuci muka pakailah jari kelingking. Paham tak? Jari-kelingking. Penat kan, nak tonyoh muka pakai jari kelingking, bila nak habis cuci satu muka macam tu? Jadinya, option lain gunakanlah jari hantu atau jari manis anda


2. SCRUB / PORE STRIPS

At least seminggu sekali, aku akan scrub muka sebab kadang-kadang muka akan nampak kusam atau whitehead dah mula nampak bersepah-sepah kat muka kan, rasa gatal macam ada hama je kat muka, So alang-alang dah dah scrub tu terus jelah pakai nose pore strips kat hidung (kekadang kat pipi juga) untuk buang whitehead. Selalunya lepas tanggal nose pore strips tu, muka akan jadi gatal merenyam semacam, so aku cuci muka balik tapi ala kadar je, bagi hilang rasa gatal tu.


3. TONER

Bila kita dah scrub muka, liang-liang roma akan terbuka, jadi untuk menutupnya balik kena tuam muka dengan ais batu, atau kalau tak silap aku, dengan toner. (correct me if i'm wrong) however, toner tetap step yang penting.


4. MOISTURIZER

you know what pelembap are for, right?


maaflah, aku tak reti nak explain lebih-lebih fungsi setiap benda tu apa, tapi itu basic skincare, so kalau kau nak tau lebih mendalam lagi, go google / youtube yourself lahhhh...





my target nak kulit jadi bersih dan flawless macam dalam gambar, padahal kamera yang menipu lalu menutup semua cela dan jerawat di muka. LOL

Sabtu, 12 September 2015

i write to express


Assalamuaikum,


Ada satu hari tu terjumpa cikgu lama kat pasar ahad, pastu die tegur, (walaupun dia tak ingat nama aku dah) "kamu tulis novel kan?" (sebab dia nampak kat facebook)


Teringat dulu-dulu masa mood menulis novel aku tengah rancak naik, macam berlumba-lumba dengan e novel writers yang lain menulis enovel sendiri, bila ada few enovel-writers yang dah debut diorang punya novel, rasa macam... Aaaaaa.. jelesnya. Okey kena rajin menulis lagi sampai siap manuskrip.


Atau bila jumpa sesiapa yang tau kita menulis then diorang tegur soalan yang sama 'awak menulis novel eyh?', lepas tu mulalah blushing dan kembang-kembang dalam hati padahal manuskrip pun tak siap apa lagi, publish kat blog je pun. Atau bila ada new readers yang add kat facebook pastu dok puji-puji cerita kite best, suruh sambung tulis cepat-cepat, atau yang pm dan tanya 'KENAPA IMAN HARRAZ BELUM JADIK NOVEL?' masa tu rasa serba salah sangat sebab buat Harraz's lovers (panggilan untuk mereka yang follow enovel Tuan Muda Iman Harraz) tertunggu-tunggu sebab aku terlalu cerewet dalam menulis cerita itu sampai sekarang aku masih tak siapkan.


Jadi berbalik kepada jumpa cikgu lama dan soalan kamu tulis novel kan?


Masa tu aku dah tak rasa apa dah. Tak rasa blushing, tak ada rama-rama berkepak dalam perut, tak ada rasa serba salah sebab dah sebulan tak menulis, tak rasa bangga sebab cikgu-lama-kite-tahu-kite-menulis-weh! Tak. Ada.


Kenapa?


Dah penat.


Mungkin dulu aku terlalu kejar title, miakaftiya-the-writer. Readers go after me, signing session at pbakl atau mana-mana pesta buku, Oh sooo "glamour" life wannabe. =__='


Seiring masa berlalu, my passion still writing tapi bukan tulis untuk puaskan hati orang lain, tapi lebih kepada tulis untuk kepuasan diri sendiri. Siapa kata aku tak rindu semua zaman kegemilangan itu semua? Aku rindu, tapi penatlah nak kejar sesuatu yang.. yang... entah. Penatlah nak tulis novel tapi tak reti, tapi tak cukup semangat, tapi selalu lost jalan cerita, tapi selalu fikir apa yang 'haters' akan kata, tapi-selalu... yang buat aku langsung tak buat.


Aku bersyukur Allah temukan aku dengan geng-geng KarKas, sebab mereka, aku masih lagi menulis. (Walaupun kadang-kadang) ^__^



Khamis, 27 Ogos 2015

Tip tulis : Gaya penulisan


Assalamualaikum


Maaflah, ini bukan tips sangat pun, ini cuma perkongsian. ;)


Ada seorang kawan aku pernah kata, "Mudah je nak agak orang tu suka baca buku apa, melalui penulisan dia."


Maksud dia kat situ, kalau kau suka baca novel cinta yang ringan dan mudah dihadam, kau mungkin akan terikut-ikut menulis dengan cara begitu. Kalau kau suka baca buku-buku berat yang penuh ilmiah, kau juga akan menulis sebegitu, kalau kau suka baca novel-novel sastera, tulisan kau juga akan jadi begitu. 


Your writings is what you read.

Aku dah puas dah tulis dalam gaya santai yang mudah dihadam (Aku tak sedar pun itu gaya aku menulis sehingga diberitahu oleh kawan-kawan) sehinggalah aku baca tulisan-tulisan yang lebih berat daripada yang aku biasa baca. Masa tu aku baru sedar, aku dah terlalu selesa dengan 'gaya' aku sampaikan nak ubah kepada gaya lain sangat susah. Dan untuk melakukan itu aku perlu mengubah bahan-bahan bacaan aku. Pheww! *kesat peluh kat dahi* 


Tauuuu... it takes time. Tapi tak pe, perlahan-lahan cuba. Jadi aku nak nasihatkan korang yang baru-baru nak belajar menulis tu kena pandai pilih bahan bacaan, lebih baik baca semua jenis genre buku dari semua jenis penulis. Barulah sel-sel otak akan berhubung! 


Kalau korang nak baca variety style of writings, korang boleh baca kat Ohkarkas.blogspot.com. Sesungguhnya, kalau korang dah biasa baca satu bahan bacaan dari satu sumber sahaja, korang mungkin akan alami sedikit culture shock (seperti aku) selepas korang baca cerita-cerita kat OhKarkas.


Selain itu, pergilah daftar kat wattpad sebab aku dah jumpa banyak awesome writer dengan awesome stories yang aku memang tak akan pernah jumpa kat penulisan2u. Tetibe kakak rasa sel-sel otak kakak dah berkembang! *mata bersinar-sinar*


Kat Ohkarkas, aku punya favourite -- Abul Junosid, pok pok Kuzawa, Ben Syamil, Bob Zeross. Sebenarnya semua best-best, tapi korang kena find out sendirilah! Each of them ada 'trademark' writing yang tersendiri.

Find your own, writers.



Selasa, 25 Ogos 2015

pukul 9 pagi


Assalamualaikum.


Selalunya aku pergi kerja pukul 10, 11 pagi tapi bila waktu-waktu tertentu bila ada kerja urgent aku akan cuba jugak masuk kerja awal and sooo ya, something happen pastu aku dengan Oly decided nak pergi kerja awal esoknya, seawal 9 pagi.


9 PAGI. *tanamkan dalam minda*


Jadi selalunya punca yang buat aku masuk kerja lambat adalah hantar mak pergi pasar, basuh pinggan, lipat kain etc sebab tu malamnya aku dah prepare siapkan apa yang patut dan pastikan samada mak nak pergi pasar atau tak, semuanya sebab nak pergi kerja pukul 9 pagi.


Lalu jadual pagi itu bermula begini...


6.30 pagi : Bangun  (Terfikir-fikir nak bermalas-malasan lagi dalam bilik lepas tu teringat '9 pagi' terus keluar bilik)

7.15 pagi : Basuh pinggan.

7.30 pagi : Kemas apa yang patut

7.45 pagi : Settle. lepas tu dah tak tau nak buat apa, capai phone.

*Duduk diam-diam dalam bilik sampai pukul 8.20 pagi* 

8.25 pagi : Mandi. 

8.35 pagi : Baru tergagau-gagau mencari nak masak apa untuk breakfast sambil mata kerling jam kat dinding.

8.45 pagi : Selesai goreng lepek *lempeng tepung* dan roti telur.  Lalu makan dengan tergesa-gesa sambil mengerling jam lagi. Tetiba aku rasa macam jarum jam tu bergerak terlalu pantas.

9. 00 pagi : Aku masih di rumah dan tergesa-gesa nak pakai tudung, Oly dah siap dah kat rumah dia padahal pukul 8.40 masa dia call, dia baru nak pergi mandi. 

9. 10 pagi : *Start enjin kereta*  LAMBAT!




Jadi selama ini masa yang terlalu banyak di rumah sampai lambat pergi kerja itu terbazir kerana CAPAI PHONE. Mujur je hari ni memang berkeras nak pergi awal, cuba hari-hari lain, "Ah jap lagi arr.." main phone lagi.


Tak taulah nak salahkan phone ke atau nak salahkan diri sendiri yang biarkan diri leka dengan telefon?


Jumaat, 21 Ogos 2015

Bila dah ada instagram


Assalamualaikum.



Ahhh... how i miss my blog sooo much!"Fuh, fuh" *tiup habuk*

Sejak ada instagram macam tak tau nak tulis apa dah kat blog. Dia macam satu gambar dah cukup untuk ceritakan semua benda. Dia macam nak tulis lepas tu lupa nak tulis apa. dia macam ah, biarkan blog itu berhabuk sampai ada yang rindu. Eh?


Dia sebenarnya macam tak mau kongsi terlalu banyak kisah peribadi kat sini tapi sebab dah rindu tulis jugaklah kat sini.


Eh, untuk kawan-kawan yang nak tanya tentang my tailoring services tapi tak ada no telefon/tak jadi friend kat facebook (mungkin sebab tak tau kita guna nama apa kat facebook) dan sewaktu dengannya, awak boleh follow instagram kita 



https://instagram.com/kafteeya/ 

itu official tailoring ig, bukan personal IG. Soooo... buat masa ni tak banyak update sangat sebab dia sejenis yang malas nak jahit baju-ambil gambar-post kat instagram, Teheee.. >____< jadi kalau ada sesiapa yang pernah guna khidmat aku, ada instagram, bolehlah selfie dengan baju memasing dan tag kat aku, nanti boleh update terus. PLEASE DO!


PLEASE NOTE :  Aku masih amatur tailor, masih belajar, masih banyak yang perlu diperbaiki, masih banyak yang belum diterokai, mungkin ada sesetengah permintaan yang aku tak dapat nak tunaikan, tapi jangan risau kita boleh sembang-sembang  sebelum korang buat tempahan. kalau awak sudi tempah then aku cuma boleh cakap, 


# thank you sudi tempah dengan amatur tailor ini.




p/s :  kalau awak baik hati, tolong "panjangkan" pesanan ini pada kawan-kawan yang awak suka. Terima kasih. ;-[)




Jumaat, 24 Julai 2015

Novel review : Patung - Muhammad Fatrim


Assalamualaikum.


Novel Patung adalah novel yang sangat aku tunggu sebab aku dah baca Asrama dan bagi aku Asrama best giler! Tapi sebab novel Asrama tu pinjam orang punya, aku dah tak berapa nak ingat jalan cerita dia ;(


Patung ada jalan cerita yang menarik, agak seram (mungkin sebab aku memang penakut) dan twist yang agak memeningkan kepala (kalau tak baca dengan teliti) dan agak kurang pada cara penyampaian yang tak berapa kemas. Ayat kurang padu dan peletakan perkataan yang kurang sesuai buat aku kurang rasa 'impak' yang sepatutnya aku rasa. 


Pada babak-babak yang Orked jumpa hantu kat wad, ada sesetengahnya yang buat aku keliru, itu hantu atau apa? Ada juga babak-babak tergantung yang suruh readers 'faham-faham sendiri' aku tak faham pun. Ayat tu jadi tergantung begitu saja.


Tapi permulaan cerita sangat menarik bahagian puan bougan dan upacara pada malam tahun baru tu je tapi selepas itu, impaknya dah tak sampai.


Agak terganggu dengan perkataan 'Eh!' (macam yang awak selalu letak dalam status di facebook?) Sound effect bunyi pintu-bunyi bonet kereta-bunyi accident masuk gaung. Kata ganti diri yang tidak konsisten, kejap aku, kejap saya?


Bahagian imbas kembali bagaimana orked boleh jadi melur, melur sebenarnya Sarah, aku tak berapa faham. Mungkin sebab aku tak baca  dengan teliti dan tak sabar-sabar nak habiskan baca, tapi keseluruhannya, jalan cerita sangat menarik cuma aku tak enjoy dengan gaya penceritaan. ;(


Saya percaya yang awak boleh tulis lebih baik dari ini ayim, walaupun dah tak berapa nak ingat jalan cerita Asrama, tapi saya percaya Asrama lebih ringkas dan deep, tak perlu terlalu banyak watak yang mengelirukan dan twist yang terlalu 'mencuba'. 


Pendapat 20 sen kite je awak, peace!




#misibacabukupbakl
#buku3

Selasa, 23 Jun 2015

Tidur.


Assalamualaikum,


Ada orang tegur pipi aku makin naik. aku tak sedar yang pipi aku makin naik, yang aku sedar saiz kelebaran peha aku makin bertambah. Aku tahu apa puncanya.


Tidur.


Pada puasa yang pertama aku berbuka dengan nasi berwarna kuning mak masak (aku agak itu nasi minyak versi mak) dengan ayam masak kurma, bukan favourite aku pun tapi aku makan sampai tiga pinggan. Lepas aku niat nak cuba diet atkin (yang sekerat jalan tu) aku mana penah makan nasi lebih dari sesenduk. Eh, ada.... tapi jarang-jarang, Lepas makan nasi tiga kali tambah, aku tertidur pula semasa orang lain bersiap-siap nak pergi terawih.


Malam tadi lepas maghrib aku tertidur lagi. Padahal aku rasa aku makan ala kadar je kot? Aku pesan kat adik-adik suruh gerak aku solat Isyak, tapi aku tersedar balik bila whatsapp group berbunyi pukul 2 pagi. Terkebil-kebil aku dalam gelap, Lost. Apa aku buat malam tadi? Kenapa aku tidur? Aku dah solat Isyak ke belum? 


*Whatsapp group berbunyi lagi. Mell dengan Pok ni tak reti tidur ke?* aku matikan wifi dan sambung tidur. 


Bangun pagi aku teringat yang 'pipi aku dah naik' aku kena buat sesuatu untuk kempiskan balik pipi aku. Aku tak faham macammana aku boleh tidur awal padahal sebagai seorang tukang jahit, bulan ini adalah bulan yang aku tak boleh duduk relax sebab kalau aku relax sekarang, aku akan dikejar dateline dan panggilan customer bila dah nak dekat raya nanti.


*Tepuk pipi*


Lepas ni tak mau tidur banyak dah. Siang malam kena bekerja!




Juga nak kurangkan bercakap, sebab silent is golden. 



Selamat berpuasaaaa... baju raya dah siap? Jangan call tailor dan tanya macam tu tau, nanti tailor semua stress, chillex la, baru minggu pertama ramadan kot.. *wink*


Sabtu, 30 Mei 2015

Novel review : Pakar - Nadia Khan


Assalamualaikum.





Pakar adalah sebuah novel yang mempunyai dua novella di dalamnya. Agensi curi jodoh dan Pakar sakit hati.


AGENSI CURI JODOH : Tentang Rouk yang membuka agensi 'cari' jodoh (baca : curi) dan menguruskan kes si gadis (Liya) yang menyimpan perasaan pada bosnya (Khairy) sendiri tetapi malangnya bosnya itu sudah ada awek. Rouk, sebagai seorang bos menyerahkan tugas itu kepada pekerja terbaiknya, Ben dan Erin. Dalam masa yang sama, Erin menyimpan perasaan terhadap Ben dalam diam dan Ben secara tak sengaja telah jatuh hati pada Julia (kekasih Khairy) dalam misi untuk menyatukan Liya dan Khairy.


Aku suka baca kisah diorang. SUKA SANGAT! SANGAT! SANGAT!  Masa baca aku terus teringatkan satu filem korea ni tajuknya.... (galimemori) ah, lupe! Love ke apa ke. Pasal sekumpulan orang yang menawarkan khidmat untuk orang yang ada masalah cinta, yang mahu.... eh, aku bukan nak cerita tentang drama korea tu kat sini. =__="

Then, cerita ni sangat simple, tak meleret, mudah dihadam dan buat aku rasa excited nak baca sampai habis. Juga, tidak cliche'. Aku sangat suka pengakhiran kisah cinta empat (ke lima?) segi ini. Sangat! *muka puas hati*



PAKAR SAKIT HATI

Mengisahkan Sandra dan Max yang buka klinik kaunseling untuk pasangan yang bermasalah dalam hubungan. Sandra dan Max masing-masing punya cara dan pendekatan yang berbeza dalam menyelesaikan kes pesakit mereka....


Aku tak boleh nak hurai lebih detail tentang cerita ni sebab ianya agak complicated. Tapi still aku masih suka dengan cerita ini walaupun aku tak mampu nak baca sampai habis (walaupun cuma tinggal few pages) sewaktu aku mengantuk, sebab.... percayalah, ianya agak complicated untuk dihuraikan. Aku perlu membaca dengan minda yang segar dan mata yang segar.  


Aku suka watak si kembar seiras Jon dan Joni walaupun kekadang aku menyampah nak baca bila part diorang bercakap sambung menyambung ayat tu, rimas tahu? (I feel what you feel Sandra!, *tetiba*)
Cerita ini masih menarik dengan masalah client yang datang dengan pelbagai masalah dan pengakhirannya adalah sesuatu yang tidak dijangka. Aku rasa mungkin aku patut berhenti buat rumusan sebab,

It is worth to read! 


#misibacabukupbakl
#buku2

Sabtu, 23 Mei 2015

Novel Review : Bougainvillea - Packy Sidique


Assalamualaikum,





Novel pertama yang berjaya aku habiskan hasil tangkapan kat pesta buku itu hari. Asalnya aku tak berniat pun nak beli novel ni, tapi sebab kakak cashier tu tanya, 

"Dah baca novel pertama dia (packy sidique)?"

aku geleng.

"Novel dia best."

"Ahhh.. tak maulah best-best" teknik klise bila orang nak promote sesuatu. semuanya mesti best, mesti baik, mesti berkesan dan bagus ;p

"Sampai ke hujung cerita akak tak tahu siapa pembunuhnya.."

"Okey! Bolehlah." (nampak tak akak tu dah berjaya tarik minat aku? Good job akak! Jemari seni akan lebih 'kaya' kalau semua staff dia macam akak, Ahahaha.. kidding!)



Tak macam kebanyakan novel lain yang biasa aku baca, cerita ni dah buat aku tertarik pada bab yang pertama, tapi 'tak juga macam kebanyakan novel yang lain', semakin aku baca, semakin aku tak tertarik. Ahahahahah...Aku percaya, bukan cerita ini yang bosan, cuma dia tak berjaya tarik minat aku. >__<


Selepas kehilangan Nina, cerita tentang tugas kimi dan pengenalan watak Deena bagi aku (again. BAGI AKU) agak  slow. Misteri cerita ini adalah kehilangan Nina, muka Deena yang persis muka Nina dan Bougainvillea yang keluarga Deena duduk sekarang. Semua benda saling berkait rapat dan betullah kata kakak JS tu, sampai ke sudah aku pun tak boleh nak teka siapa pembunuh sebenar.


Aku bukan tak boleh teka tapi aku pasti semua watak berkemungkinan untuk jadi suspek utama, dari orang yang paling dekat sehinggalah ke watak yang 'di-kambing-hitam-kan' penjenayah itu ada disekeliling mereka.  


Jadi bila identiti sebenar Encik Mushi-mushi tu terbongkar, dah tak surprise. 






"Alaaaa.. payah betullah kalau bagi budak ni baca novel, semua dia dah tau!" Rungut si penulis novel (kalau dia baca review ini) ;-p

Sabtu, 9 Mei 2015

Mothers


Assalamualaikum,





maybe i'm not a good daughter , but i know you're the best mom to us. ;)


Happy mothers day.


Ahad, 3 Mei 2015

Custommade dress for tinie



Assalamualaikum,

pada suatu hari, (eceh, dia punya pembuka kata, kemahen!) aku dapat satu sms dari seorang kawan lama. Kawan yang kita memang tak contact kalau tak ada apa hal. Jenis aku kalau dengan kawan yang jumpa hari-hari pun aku tak contact kalau tak ada apa hal ;p 

Dia punya intro dalam sms tu betul-betul buat aku curious sampai tahap aku sanggup pergi topup semata-mata sebab nak balas dia punya mesej. Kenapa? Sebab kawan lama yang jarang contact kalau tak ada apa hal tu tu hantar sms dengan ayat, 

"Assalamualaikum, mia nak tanya sikit boleh?"

Kau rasa apa yang kawan lama kau tu nak tanya? Dah la aku jenis manusia yang punya daya ingin tahu yang sangat tinggi, lalu selepas bertanya dan dijawab, tujuan sms itu adalah sebab nak tempah baju.

K, fine. 

Suspen sangat... =__='


Kawan lama, tinie namanya mintak aku buatkan dress untuk dia. Tapi semua atas aku. Ukuran badan dia pun aku ukur sebelum raya tahun lepas lepas tu dia cuma bagi ukuran labuh baju, bagi warna kain yang dia mahu dan tarikh yang dia mahu pakai.

It's all on me? Seriously??

So i take it as a challenge.


Aku beli kain online je kat instashop sebab tak ada masa nak keluar cari kain, Aku order, tinie bayar dan kain sampai. Senang buat dress untuk tinie, semua benda dia tak kisah.

"Nak design macam jubah mia tu.."
"Buat je ikut citarasa mia.."

O__O

Sebab tinie dah cakap camtu, memang aku buat macam yang aku naklah, hahaha...




sebenarnya memang dah lama berkenan nak pakai labuci macam ni kat baju sendiri, tapi tak terbuat-buat, pastu memikirkan kalau nak buat manik kat baju tinie mungkin tak sempat, teros aku pakai labuci ni, tanya tinie nak warna apa, lagi sekali dia cakap ikut aku, tinie tak kisah



Jadi selepas meminta pendapat semua orang, biru adalah yang paling baik sebab gold macam striking sangat, kelabu tu macam dah biasa sangat, biru just nice..


Sepatutnya tinie mintak nak buat tangan macam dress aku, ada kaf, tapi sebab masa tu aku macam terlalu banyak perkara yang mahu difikirkan, aku langsung terlupa apa yang tinie mintak, lagi-lagi sebab aku nak letak labuci nih, lagilah aku terlupa. Sorry tinieeee... ;(


Eh, tapi pun, kalau nak buat kaf kena ambil ukuran siku bagai, Nasib baik pun tak buat sebab kite tak ada ukuran tangan Tinie untuk buat kaf, mihmih >__<




Naaahhh.. 'custommade Dress for Tinie by miaKaftiya' 


Eh, tetibe jadi label pakaian muslimah. ;p



Kalau ada sesiapa yang nak aku buat custom made dress sila inform me lebih awal, sebulan dua lebih awal lebih baik. Last minit punya order kita mungkin tak mampu nak layan *__*




Dress macam mia, kat sini.. --->> The bridesmaid dress


Sabtu, 2 Mei 2015

Book hunting -15


Assalamualaikum,


Dalam banyak-banyak pesta buku kat malaysia ni, hanya PESTA BUKU ANTARABANGSA KUALA LUMPUR sahaja yang kalau boleh aku mahu pergi pada setiap tahun. Jangan tanya kenapa sebab aku sendiri pun tak tahu. t__t

Lepas tu sebab aku tak beli buku setiap bulan, kadang-kadang bila usha novel-novel baru pun berkira-kira nak membeli sebab tak cukup duitlah, nak isi minyak keretalah, nak bayar hutanglah, itulah, inilah. Dah tu bila ada peluang nak shopping buku semata-mata memang borong habislah kannn.. >__o

Orang dok tanya, murah ke buku-buku kat sana? Jawapannya, tak adalah murah sangat pun, tapi sekurang-kurangnya ada less pastu ada buku-buku yang kita tak jumpa kat kedai buku sebab sold out atau dah memang tak dicetak lagi, atau sebab-sebab yang tidak diketahui dan lepas tu, kalau kau memang dah niat nak membeli, haruslah kau tak terasa membazir bila beli sekali banyak sebab kau memang dah budget untuk beli benda itu kan? kan?


Jadinya, minggu pertama pesta buku berlangsung, aku dah terjah dulu. Tapi esok hari terakhir weh, Sesape nak grab buku-banyak-sale cepat terjah esok. Entah-entah lagi banyak buku yang murah sebab hari terakhir kan. Mana la tau.



  


Sekarang dah tak pandang novel-novel cinta, sekarang dia pandang novel seram/misteri/penyiasatan jew, kalau novel cinta pun dari penulis yang dia memang follow jew, atau dari review novel jew. Nampak tak? Perempuan yang dah lama tak beli novel tetiba nampak banyak novel seram baru keluar??

O__O

*Mata bersinar-sinar*




Tengok-tengok novel kat sini kat sana, lepas tu tetiba ika tanya, "ude, sape tu?" aku pun sebok ar nak mencari, siapakah? Artis ke? 

tetibe..




Eh, Anuar! Nak ambil gambar boleh? *sambil mencari-cari novel dia dari dalam raga. 

Laku betul novel seram 'Jangan biar dia masuk by anuar darwish' ni, masa tu dah tinggal dua ketul kat belakang tu. Tengok dia update kat facebook pun dah banyak kali restock ye? Tahniah awak, kite pun baru first time nak baca tulisan awak, (sebab aku kan dah lama tak baca novel cintaaa.. hikhik ;p)

t__t 




Kalau ikutkan hati semua novel yang aku dah tarik tu aku nak terus pergi bayar je kat kaunter pakai baucer buku adik aku, tapi adik aku cakap, "ini baru karangkraf, lepas ni kau nak pergi fixi lagi. Ini pun dah berapa.."

Sebagai kakak yang-memang-mudah-dipengaruhi, aku pun terpaksa membuat penapisan buku terlebih dahulu. Pastu congak-congak harga supaya tak over budget, Fuuuhhh.. 




Dah bayar, pergi cari anuar balik, mintak sign, pastu tetiba kak maria kajiwa muncul, and i was like.. O__O itu kak maria kan? i'm a-big-fan-of-her tapi novel-novel dia aku dah beli, dah tu nak mintak sign atas buku apa? (terus tarik novel percuma yang datang bersama novel anuar, kihkihkih.. perangai sangat taaauuuu..)




Kak maria kajiwa, ini first time kite berjumpa tapi sebab akak tak tanya nama kita so kite maaaaluuuu sangat nak kenalkan diri sendiri. If and only if we could talk more that day.. ;( nice to meet you kak! 


Habis kat karangkraf, teros pergi cari booth fixi pulak. Tahap stress mencari booth fixi macam mencari tandas disaat kau memang dah tak tahan nak membuang air. Faham tak? faham tak perasaan itu?

sampai tahap rasa macam nak marah orang yang jaga floor plan tu sebab orang kat bawah kata booth fixi kat atas, orang kat atas pula kata booth fixi kat bawah, pastu agak-agak aku nak naik angin (kononnya) baru dia jelaskan yang kat atas ada, kat bawah pun ada, tapi yang terbesar yang atas. Pheww.. kan senang gitu kakak, tak adalah kite pening pusing sana, pusing sini sampai pengsan. 

Perh!.

Tapi dalam pada mencari tu, terjumpa pulak ini abang! Oh my, oh my......  abang adammmmlaaahhhh...



aku baru tau dia seseorang yang ada kaitan dengan dunia publishing sejak tengok dia berlakon dalam Teman Lelaki Upahan, tapi aku tak pernah ar nak stalk pasal dia sangat pun kan, pastu aku pun tak tau yang dia ada tulis buku, pastu sebab aku tak cari review pasal buku dia, aku malas ar nak main beli-pastu-menyesal-sebab-tersalah-beli ke apa, so.. abang, apa kata kita ambik gambar je dulu lain kali saya carik buku abang pulak. Okeh?








Akhirnyaaaa.. jumpa booth fixi! Kejam gila kenapa buku kat rak dah banyak kosong bila aku sampai? Pasaipa novel Patung dah sold out untuk hari itu? Pasaipaaaa??? hang tau dak aku tunggu lama semata-mata nak cari novel patung? Kenapa habis cepat sangaattt?? *feeling stressfull*




Pastu aku tengok ramai plak orang  beratur depan akak ni mintak sign, aku tanya kat sorang awek tu, "Ni sape eh?" dia cakap Nadia Khan. Oh. aku macam dah boleh agak dah, tapi sebab takut salah orang jadi ada baiknya kita bertanya kalau tak nak malu mintak sign pada novel yang salah.

Hamboi haritu sapa tah kata novel Gantung by Nadia Khan tu macam bosan sikit, macam tak boleh masuk, tetiba dia pergi beli sampai dua huh novel Nadia khan?? *Angkat kening*

bluuueerrkkk.. ;-p



Sebelum balik, selepas kecewa nak tengok Amar Bahrin pun kena beratur dan bersesak-sesak bagai ternampak pulak kakak Liyana (Penulis novel Rindu awak 200 %). Mulut aku ni lajuuu je pergi sebut nama dia kuat-kuat, kan dia dah dengar! Hahaha.. Nasib baik dia rileks je layan strangers tetibe tegur dia ajak bergambar, ihiks.


Ah, kalaulah nak jumpa SR dengan Amar bahrin semudah terjumpa kak liyana Zahim dengan abang Adam aka Aloy Paradoks tadi tuh, kan best? Kan? 









Okey dah! Misi book hunting berakhir dengan 13 buah buku. Orang lain kata dah banyak dah tu, tapi nafsu aku kata belum cukup lagi tu. Memikirkan kena budget duit dan kena sedar yang aku balik naik kenderaan awamlah, aku balik dengan dua beg je, kalau tidaaakkk...






Thank u mak cik yang jadi photographer tak bergaji, yang tukang bebel beli tiket timing lambat pastu tak dapat jumpa SR (Syarul Ridwan) yang tolong pikir camna nak pergi pwtc dari kl sentral sebab tetiba kakakmu ini culture shock selepas termengah-mengah memanjat tangga yang tinggi, yang follow me here and there like no end, yang tak beli apa-apa tapi sedekahkan baucer buku untuk dihabiskan ;p  i appreciate that. Very much. 




entri berkaitan.




Khamis, 16 April 2015

novel review : Gantung - Nadia khan



Assalamualaikum.




Gantung mengisahkan sekumpulan pelajar lelaki paling popular dan paling akrab di sebuah sekolah asrama elit. Mereka berempat mencipta Musketeer Code : peraturan yang tidak membenarkan sesiapa antara mereka mempunyai steady girlfriend, tetapi sebarang skandal amat dialu-alukan untuk dikongsi oleh semua.

Sehinggalah peraturan itu dilanggar dan seorang awek psiko mencetuskan tragedi yang bakal menghantui hidup mereka semua. Kemudian -




Novel gantung datang bersama ('DATANG' dalam erti kata lain, dibeli) novel Wanita Kimono Merah tapi aku memang tak de feel langsung nak baca gantung. Mungkin sebab intro dia yang macam bosan, yang macam susah nak faham, yang macam tak ada benda yang boleh 'ikat' aku untuk terus baca. Dalam erti kata lain, macam... bosan. -___-


Tapi aku ada satu rules, dimana kalau bosan tahap gaban pun sesuatu buku itu aku kena cuba jugak untuk baca sampai habis tak kisahlah kalau ianya makan masa yang lama KECUALI buku tu memang bosan gila weyh tahap baru selak satu mukasurat terus tertidur. K itu dimaafkan. ;p


Bila dah hadap awalan bab, aku macam ada rasa tak senang sikit. Maaflah, aku masih seorang pembaca yang "konservatif " dimana aku tak boleh terima bahan bacaan yang agak 'open'  sepertimana aku tak suka tayangan di tv yang agak keterlaluan.


Tapi aku teruskan jugak baca sebab ada unsur-unsur seram/misteri di situ. (that's my favourite genre anyway)  Walaupun jalan cerita ditulis gaya sempoi, tapi elemen seram tu boleh bikin aku tak mahu baca sorang-sorang dalam bilik. Meremang!


And the story end very well. Walaupun dia ada twist sikit dan suruh kita faham-faham sendiri tapi tak terlalu complicated pun. Jadi 'GANTUNG'  tu ditujukan kepada gibbs, troll dan KJ lah ya?







p/s : can't wait for PBAKL-15, nak borong buku fixi bebanyak. Harap-harap job masuk bertubi-tubilah bagi penuh poket, Aaminnn.. >__<




Jumaat, 3 April 2015

Tak nak kurus.


Assalamualaikum,


Kerja jadi tukang jahit macam aku ni seronok, kau boleh masuk kerja lambat selepas mengemas rumah, pergi pasar dan masak untuk breakfast. Lagi seronok bila sampai kedai kau boleh bergosip-gosip dulu sebelum mulakan kerja,



TAPI TAK SERONOK LANGSUNG BILA KENA KEJAR DEADLINE BAJU DAN MANIK!
boleh pengsan malam tak tidur, pagi-pagi dah kelam kelibut kemas rumah segala sebab nak kejar pergi kerja awal. Dush!



Lepas tu lagi seronok bila sampai kedai kawan-kawan bawak breakfast memasing pastu makan sambil menjahit. OHEMGEEE... kebahagiaan adalah apabila kau makan sambil bekerja. (falsafah seorang gadis sebelum dia menyedari yang itu adalah punca kenapa pipi dia makin tembam)



         






















p/s : memang aku ada habit suka ambil gambar makanan. Sekarang baru aku sedar, banyaknya jenis makanan yang masuk dalam perut aku dalam satu hari. t__t



Lepas tu bila kawan-kawan tegur yang aku dah makin berisi esoknya terus nak diet. Diet bukan sebarangan diet tahuuuu.. DIET ATKIN kata kau! Takjub sangat sebab dah dengar dua tiga orang kenalan dah buat dan berjaya kurus langsing, lawa sekarang. Perh! 



Dari dulu sampai sekarang aku tak pernah rasa aku terlalu kurus atau terlalu gemuk tapi aku selalu percaya yang badan aku macam tayar yang bila diisi angin penuh, maka dia akan gemuk, bila dah selalu lanyak dia kempis. KAU DAH KENAPA ANALOGIKAN DIRI SENDIRI DENGAN SEBIJI TAYAR? 



So, keesokan harinya aku pun berniat dalam hati nak cuba diet atkin tapi aku tak sangka dugaannya sangat berat, bangun pagi terus lapar weyh! Selama ni aku ilek je makan pagi pukul 10, 11 ni dah kenapa bangun pagi terus lapar ni?


Selepas mencuba berhari-hari (sebenarnya tak cuba pun, tapi aku kurangkan makan nasik je, Gila kau tak boleh makan tepung? aku peminat setia pasta dan jemput-jemput ikan bilis juga roti keras/roti canai/ roti ikan bilis/roti kopi, coklat dan semuanyaaaa... ) *Feeling stress*  



Lalu pada suatu malam, aku pun buat reaserch pasal diet atkin (pasal sebelum ni dengar-dengar dia punya rules dari mulut orang je) HOMAYYYAIH.. Untuk tempoh pengenalan, tak boleh makan carbohidrat dan gula langsung ternasuk buah dalam masa dua minggu?  Oh, tak apalah kalau macam tu.



Terus tak mahu kurus secara paksaan.





Badan kau kan macam tayar, kalau kuat bekerja sampai lupa makan nanti dia kempislah balik. pfft t__t





Sabtu, 28 Mac 2015

Penasaran



Assalamualaikum.

Aku ni macam dah jadi jurucakap tak rasmi pulak untuk Vast kan? Ingat lagi tak Vast? yang aku pernah cerita dulu kat sini? kalau tak ingat pergi baca balik. 


Naaahhh... sekarang vast dah keluar dengan official muzik video untuk lagu Penasaran, dah duduki carta pertama kat radio ikim gituewww..





p/s : Kemahen wan, tak cukup dia sorang jadi retis, dia tarik makndak jadi retis sekali. Muahahaaa.. omey angat makndak belakonnnn.. v___v






Isnin, 16 Mac 2015

the bridesmates dress


Assalamualaikum,


Bila pak cu kata nak kahwin pastu wedding sebelah lelaki sekian tarikh, mak ngah ida cakap, "Jom buat baju sepesyen!" *dialog asal dah tak ingat ar kan.* oh okey, syok jugak tu. Memang selalu kalau ada wedding kitorang akan pakai baju ikut tema warna yang sama je, tak pernah pakai baju yang sepatern gitue. Lepas tu macam tak sangka 'oh, amatur tailor ni keh yang kena jahit semua baju?' *tunjuk jari kat muka sendiri*


Hoooookkeeeyyy... 


tiga minggu sebelum wedding, aku dah prepare dengan pola baju. by plan, bila buat pola aku nak buat sampai habis, bila potong kain, nak potong sampai siap, bila jahit, jahit je terus. tapi plan tu tak menjadi sebab bila dah masuk minggu kedua, satu baju pun langsung tak jahit lagi. makanya pola  yang belum siap letak tepi dulu, jahit lah dulu mana kain yang dah siap dipotong.


dua minggu sebelum wedding. YANG AGAK STRESSFUL


aku tak sempat nak makan sebab aku rasa serba salah kalau makan. padahal aku jenis yang suka makan sambil buat kerja. Aku sampai pening, nak ion baju dulu atau jahit dulu? kaki dah sampai kat papan ion, tetibe badan pusing macam  nak ke mesin jahit, nampak tak kaki dan badan aku tak bergerak seiring? i can't think clearly, sebab aku cuma mahu semua baju disentuh dan siap. Aku tak boleh dengar soalan yang berbunyi tentang tentang baju, macam..

"Kau jahit baju siapa dulu?"
"Baju siapa dah siap?"
"Baju apa khabar?"
"Kenapa baju mak tak ada poket?"
"Sembat baju siapa ni?" *sebab semua baju pun sepatern kan, susah nak bezakan*
dan sewaktu dengannya.

Bila aku dengar, temperature aku naik sikit, pastu aku tak mau jawab soalan tu. Oh please! Rasa macam nak kejar deadline tempahan baju raya. Rasa macam tak cukup kaki tangan. Sebab tu dua helai baju aku mintak tolong oly jahitkan.

Pheww..

kata Oly, "Tarikh itu akan tiba.. jangan risau." Ya memang tarikh tu akan tiba dua minggu dari sekarang, tapi aku mau sebelum tarikh tu tiba, semua kerja dah siap!


15/3/15. Happy tengok semua orang pakai baju yang kite jahit!



Tak aci! Ambik gambo masa aku tak de.




HAHAHAHAH... sibuk je apiz ni, orang nak ambik gambo girls je, dia pun sibuk nak menyelit. KAT SEMUA GAMBAR PULAK TUUUU.. =__=' 



sebenarnya tak jahit baju untuk semua orang pun, sebab bukan semua beli kain yang sama, setengah tu beli siap je, tapi yang aku jahit 12 pasang termasuk dua baju baby.



Syaa dan auni. Auni badmood, dah hujung-hujung baru dapat ambik gambo dia.



"Nak popok.. nak popok.." kata Auni.
"Okey, kejap lagi kita ambik kopok."



Design baju auni, mak ngah ida bagi, tapi sebab baju auni dengan syaza aku buat last sekali, betul-betul hari jumaat baru siap, otak pun dah penat, tak ada idea dah nak tambah aksesori kat baju tu. nasib baik auni pakai nampak comel. Macam princess gituewww...

*feeling love*



Jahit baju untuk siblings dengan mak siap dengan pakej basuhkan baju sekali O__o. Beserta rungutan dan permintaan begitu begini. Customer aku yang paling cerewet adalah mereka!  hohoho




untuk baju Syaza mak ude buat jubah je, sebab dah tak ada idea dah. Yang penting siap je. Kihkih, len kali mak ude buat cecantik yaaaa..







p/s : Manik kat hujung tangan aku tu, Oly yang jahitkan. Nampak rumit? memang rumit tapi sebab dah lama teringin nak buat manik macam tu, dan lagipun bukan aku yang jahit, ehem!