Sabtu, 10 Januari 2015

Because today is saturday.


Assalamualaikum,

Hari ini hari sabtu. Ya, macam hari-hari sabtu yang lain hari ini aku agak teruja dan tak sabar menunggunya. Kenapa? Sebab BERITA BAIK UNTUK HARRAZ LOVERS mia kaftiya baru sedar yang dia dah peram draf Tuan Muda Iman Harraz selama 3 tahun (tak termasuk tahun ianya ditulis) dan sekarang mahu pandang kedepan untuk buat sesuatu dengan "Iman Harraz".


Kalau awak tak tahu iman harraz tu apa? Oh, Tuan muda iman harraz tu kite punya enovel yang boleh baca kat blog kita satu lagi (ceritamiakaftiya.blogspot.com) ;)


Yaaa.. berbalik kepada hari sabtu dan mia kaftiya tak sabar nak hadap laptop dan 'kerjakan' Harraz tapi ia bermula dengan...


Today is saturday, i woke up early to perform subuh because i 'tersedar' early sebab nak pergi buang air (sebab selalunya tersedar awal pun suka lambat-lambatkan subuh, Haip!) then tidur balik pastu terbangun lambat as if pukul 8 dah dikira lambat sebab aku selalunya paksa diri untuk bangun sebelum pukul 8 pagi. Bila dah bangun lambat aku malas hantar mak pergi pasar. (see? that's why tak boleh bangun lambat sebab nanti jadi malas sepanjang hari)


Teringat hari ini hari sabtu, aku nak "kerjakan" harraz, tapi sebelum tu aku nak basuh tudung, nak basuh beg nak basuh apa lagi? Oh kena basuh pinggan mangkuk yang berlambak kat sinki tu jugak.


Okey, lepas basuh pinggan dan mandi, mungkin boleh kerjakan harraz.. 


Dah siap mandi ternampak novel-novel yang belum berbalut dan teringat malam tadi aku niat nak balut buku hari ini, okey, sebelum kerjakan harraz mungkin boleh balut buku kejap sebab kalau dah bukak laptop aku akan lupa semua benda lain. Tapi bilik ni kenapa nampak semak sangat?


Baiklah, sebelum balut buku mungkin aku patut kemas bilik dulu..


Settle kemas bilik, novels-tak-berbalut dah ready kat atas lantai, tapi tiba-tiba rasa haus. OMG dah lama tak minum air sejuk dan berperisa oren jenama sanquick! OMG sekali lagi sejak aku berkawan dengan oly, aku dah jarang minum air manis sebab terikut-ikut dengan dia, jadi asyik minum air masak sentiasa. ;p untuk meraikan dah lama tak rasa teringin nak minum air sanquick, ayuhlah tinggalkan dulu buku-buku itu dan pergi bancuh sanquick sekarang.


Siap, lepas tu rasa lapar pula. Mee goreng pagi tadi dah habis, jam baru pukul 12tghari dan mak baru nak mula memasak. Jadi masak megilah! 



"Eh, bila masa nak kerjakan harraz ni?" tanya mia kaftiya kepada dirinya sendiri.


Okey tak apa, lepas makan balut novel dulu. Siap balut buku tetiba rasa mengantuk pulak, huaaarrrgghh.. hari-hari biasa bukannya boleh tidur tengahari, hari sabtu nilah masanya nak tidur. Jam dah 1.12 petang. "Okey tidur kejap je lepas tu solat zohor." niat mia kaftiya dalam hati.


Tersedar balik dah pukul dua lebih, itupun sebab puah kejut suruh beralih sebab dia nak solat. Huh, dah agak.. kalau tidur sebelum zohor mesti akan bangun lambat juga. Tapi kalau tidur selepas zohor, pasti akan bangun lebih lambat! 


Lepas solat, hati berbelah bahagi lagi, Iman Harraz atau hindustan kat tv3? Bukan senang nak tengok tv kalau nizar ada, tapi kalau nizar tak kacau bolehlah tengok kan? kan? Okeylah, okeylah.. lepas habis hindustan, lepas solat asar, barulah kerjakan harraz dengan tenang!.


Yey! it's harraz time. Finally! *kesat peluh kat dahi* Tapi sambil tunggu laptop loading, sempat pulak tu dia buat sesi memanjakan rambut bagai, check phone tengok instagram, lepas tu..






UPDATE BLOG. 







where's Harraz time, mia?!


Rabu, 7 Januari 2015

soul sister


Assalamualaikum,


Kalau Soulmate dipanggil teman sejiwa yang perumpamaannya macam "kunci yang jumpa tombol pintu yang betul, baru boleh membuka pintu" tapi perkataan tu selalu orang guna untuk lelaki dan perempuan je kan, ini soul-sister yang perumpamaannya macam...


macam patrick dan spongebob yang sentiasa bersama kemana-mana dan..


kebosanan bila dia tak ada. ;'(


coincidentally, soulsister juga berkongsi pemikiran yang sama. Telepati apakah?

contohnya, 

aku baru terfikir nak makan aiskrim. Dalam kepala dah terbayang-bayang eskrim solero yang berwarna hijau dan sejuk dan manis dalam cuaca yang panas dan.. perut-yang-tak-reti-kenyang tapi.. "ah sudahlah!, asyik makan je kau ni" mariyatul kaftiyah bermonolog sendiri, 

beberapa minit kemudian,

"Rasa macam nak makan aiskrimlah" kata si 'soul-sister'

Memang macam api yang sedang marak disimbah minyak tanah lah perumpamaannya. jadi marilah kita berjemaah membeli aiskrim! Kata mariyatul kaftiyah kepada soul-sisternya.


situasi dua.

masa keluar bersama-sama pergi  pusat membeli-belah, macam tak ada benda yang nak dibeli pastu tengok-tengok kasut terus memasing sepakat untuk membeli kasut yang sama patern sebab promosi beli dua RM50 jeww. Oklah kan, walaupun dah ada dua pasang kasut kat rumah tapi sebab tak tau nak halakan duit kemana (macam kaya beno) beli jelah kasut.

Pastu, pastu, pastu... bila dalam kereta dah odw nak balik baruuuullaaahhh teringat yang sepatutnya aku kena beli facial wash, toner, etc, etc kemudian soul-sister cakap, 
"Tadi jenuh pikir nak beli apa, sekarang baru teringat nak pergi guardian, nak beli..."

Yaaaa... i just thought about that! We should go to guardian/watson dan bukan beli kasut yang akhirnya-duduk-dalam-kotak-bawah-katil =__='


kami macam soul-sister (yang lain) mudah untuk suka benda yang sama, berfikiran yang hampir sama, melayan perangai each other yang kadang-kadang-terlalu-gila dan berkongsi perbezaan juga mempelajari perkara baru daripada perbezaan itu.



we're soul sister yang selalu terfikir-fikir siapa yang akan kawin dulu! Mihmihmih. >__<

Ahad, 4 Januari 2015

novel review : Pocong balik rumah


Assalamualaikum,




Sebab aku dah biasa baca novel seram jadi expectation aku terhadap novel ini juga agak tinggi tapi sebaliknya pulak yang berlaku bila novel ini rupa-rupanya tak seram pun. Kalau ia menjadi drama di tv, genrenya adalah komedi/seram macam cerita hantu langsir baru-baru ni kat tv3. 

Again, sebab expectation aku tinggi, jadi aku tak begitu menghayati setiap babak dan bab sebab aku mencari kat mana bahagian suspen tu? mana part seram tu? bila plot cerita ni nak berkembang? siapa sebenarnya watak utama? 

Eh, mesti korang ingat novel ni boring, tak best lepas baca review aku kan, Noooo... novel ni mungkin agak bosan bagi aku tapi tidak bagi orang lain, lagi-lagi yang takut nak baca novel seram, novel ini sesuai untuk anda, 

Kisahnya bermula bila cikgu hussien meninggal, sewaktu tiga orang penggali kubur sedang menggali kubur ada pocong datang kepada mereka dan minta dibukakan.. bila ketiga-tiga penggali kubur tu pengsan, si pocong cari orang lain pulak untuk 'bantu' dia tapi tak ada sesiapa yang boleh bantu dia. Semua orang yang ternampak dia akan lari atau pengsan kat situ juga. 

pendek kata perjalanan cerita adalah tentang pocong yang mencari seseorang untuk 'bantu' dia. Setiap orang yang dia jumpa dia akan mintak "tolong bukakannnn.." kalau korang membaca dengan teliti (sebab aku baca skip) korang akan perasan beberapa perkara/persoalan yang buat korang akan terus baca sampai ke penghujung. 

So, happy reading!