Khamis, 16 April 2015

novel review : Gantung - Nadia khan



Assalamualaikum.




Gantung mengisahkan sekumpulan pelajar lelaki paling popular dan paling akrab di sebuah sekolah asrama elit. Mereka berempat mencipta Musketeer Code : peraturan yang tidak membenarkan sesiapa antara mereka mempunyai steady girlfriend, tetapi sebarang skandal amat dialu-alukan untuk dikongsi oleh semua.

Sehinggalah peraturan itu dilanggar dan seorang awek psiko mencetuskan tragedi yang bakal menghantui hidup mereka semua. Kemudian -




Novel gantung datang bersama ('DATANG' dalam erti kata lain, dibeli) novel Wanita Kimono Merah tapi aku memang tak de feel langsung nak baca gantung. Mungkin sebab intro dia yang macam bosan, yang macam susah nak faham, yang macam tak ada benda yang boleh 'ikat' aku untuk terus baca. Dalam erti kata lain, macam... bosan. -___-


Tapi aku ada satu rules, dimana kalau bosan tahap gaban pun sesuatu buku itu aku kena cuba jugak untuk baca sampai habis tak kisahlah kalau ianya makan masa yang lama KECUALI buku tu memang bosan gila weyh tahap baru selak satu mukasurat terus tertidur. K itu dimaafkan. ;p


Bila dah hadap awalan bab, aku macam ada rasa tak senang sikit. Maaflah, aku masih seorang pembaca yang "konservatif " dimana aku tak boleh terima bahan bacaan yang agak 'open'  sepertimana aku tak suka tayangan di tv yang agak keterlaluan.


Tapi aku teruskan jugak baca sebab ada unsur-unsur seram/misteri di situ. (that's my favourite genre anyway)  Walaupun jalan cerita ditulis gaya sempoi, tapi elemen seram tu boleh bikin aku tak mahu baca sorang-sorang dalam bilik. Meremang!


And the story end very well. Walaupun dia ada twist sikit dan suruh kita faham-faham sendiri tapi tak terlalu complicated pun. Jadi 'GANTUNG'  tu ditujukan kepada gibbs, troll dan KJ lah ya?







p/s : can't wait for PBAKL-15, nak borong buku fixi bebanyak. Harap-harap job masuk bertubi-tubilah bagi penuh poket, Aaminnn.. >__<




Jumaat, 3 April 2015

Tak nak kurus.


Assalamualaikum,


Kerja jadi tukang jahit macam aku ni seronok, kau boleh masuk kerja lambat selepas mengemas rumah, pergi pasar dan masak untuk breakfast. Lagi seronok bila sampai kedai kau boleh bergosip-gosip dulu sebelum mulakan kerja,



TAPI TAK SERONOK LANGSUNG BILA KENA KEJAR DEADLINE BAJU DAN MANIK!
boleh pengsan malam tak tidur, pagi-pagi dah kelam kelibut kemas rumah segala sebab nak kejar pergi kerja awal. Dush!



Lepas tu lagi seronok bila sampai kedai kawan-kawan bawak breakfast memasing pastu makan sambil menjahit. OHEMGEEE... kebahagiaan adalah apabila kau makan sambil bekerja. (falsafah seorang gadis sebelum dia menyedari yang itu adalah punca kenapa pipi dia makin tembam)



         






















p/s : memang aku ada habit suka ambil gambar makanan. Sekarang baru aku sedar, banyaknya jenis makanan yang masuk dalam perut aku dalam satu hari. t__t



Lepas tu bila kawan-kawan tegur yang aku dah makin berisi esoknya terus nak diet. Diet bukan sebarangan diet tahuuuu.. DIET ATKIN kata kau! Takjub sangat sebab dah dengar dua tiga orang kenalan dah buat dan berjaya kurus langsing, lawa sekarang. Perh! 



Dari dulu sampai sekarang aku tak pernah rasa aku terlalu kurus atau terlalu gemuk tapi aku selalu percaya yang badan aku macam tayar yang bila diisi angin penuh, maka dia akan gemuk, bila dah selalu lanyak dia kempis. KAU DAH KENAPA ANALOGIKAN DIRI SENDIRI DENGAN SEBIJI TAYAR? 



So, keesokan harinya aku pun berniat dalam hati nak cuba diet atkin tapi aku tak sangka dugaannya sangat berat, bangun pagi terus lapar weyh! Selama ni aku ilek je makan pagi pukul 10, 11 ni dah kenapa bangun pagi terus lapar ni?


Selepas mencuba berhari-hari (sebenarnya tak cuba pun, tapi aku kurangkan makan nasik je, Gila kau tak boleh makan tepung? aku peminat setia pasta dan jemput-jemput ikan bilis juga roti keras/roti canai/ roti ikan bilis/roti kopi, coklat dan semuanyaaaa... ) *Feeling stress*  



Lalu pada suatu malam, aku pun buat reaserch pasal diet atkin (pasal sebelum ni dengar-dengar dia punya rules dari mulut orang je) HOMAYYYAIH.. Untuk tempoh pengenalan, tak boleh makan carbohidrat dan gula langsung ternasuk buah dalam masa dua minggu?  Oh, tak apalah kalau macam tu.



Terus tak mahu kurus secara paksaan.





Badan kau kan macam tayar, kalau kuat bekerja sampai lupa makan nanti dia kempislah balik. pfft t__t