Sabtu, 30 Mei 2015

Novel review : Pakar - Nadia Khan


Assalamualaikum.





Pakar adalah sebuah novel yang mempunyai dua novella di dalamnya. Agensi curi jodoh dan Pakar sakit hati.


AGENSI CURI JODOH : Tentang Rouk yang membuka agensi 'cari' jodoh (baca : curi) dan menguruskan kes si gadis (Liya) yang menyimpan perasaan pada bosnya (Khairy) sendiri tetapi malangnya bosnya itu sudah ada awek. Rouk, sebagai seorang bos menyerahkan tugas itu kepada pekerja terbaiknya, Ben dan Erin. Dalam masa yang sama, Erin menyimpan perasaan terhadap Ben dalam diam dan Ben secara tak sengaja telah jatuh hati pada Julia (kekasih Khairy) dalam misi untuk menyatukan Liya dan Khairy.


Aku suka baca kisah diorang. SUKA SANGAT! SANGAT! SANGAT!  Masa baca aku terus teringatkan satu filem korea ni tajuknya.... (galimemori) ah, lupe! Love ke apa ke. Pasal sekumpulan orang yang menawarkan khidmat untuk orang yang ada masalah cinta, yang mahu.... eh, aku bukan nak cerita tentang drama korea tu kat sini. =__="

Then, cerita ni sangat simple, tak meleret, mudah dihadam dan buat aku rasa excited nak baca sampai habis. Juga, tidak cliche'. Aku sangat suka pengakhiran kisah cinta empat (ke lima?) segi ini. Sangat! *muka puas hati*



PAKAR SAKIT HATI

Mengisahkan Sandra dan Max yang buka klinik kaunseling untuk pasangan yang bermasalah dalam hubungan. Sandra dan Max masing-masing punya cara dan pendekatan yang berbeza dalam menyelesaikan kes pesakit mereka....


Aku tak boleh nak hurai lebih detail tentang cerita ni sebab ianya agak complicated. Tapi still aku masih suka dengan cerita ini walaupun aku tak mampu nak baca sampai habis (walaupun cuma tinggal few pages) sewaktu aku mengantuk, sebab.... percayalah, ianya agak complicated untuk dihuraikan. Aku perlu membaca dengan minda yang segar dan mata yang segar.  


Aku suka watak si kembar seiras Jon dan Joni walaupun kekadang aku menyampah nak baca bila part diorang bercakap sambung menyambung ayat tu, rimas tahu? (I feel what you feel Sandra!, *tetiba*)
Cerita ini masih menarik dengan masalah client yang datang dengan pelbagai masalah dan pengakhirannya adalah sesuatu yang tidak dijangka. Aku rasa mungkin aku patut berhenti buat rumusan sebab,

It is worth to read! 


#misibacabukupbakl
#buku2

Sabtu, 23 Mei 2015

Novel Review : Bougainvillea - Packy Sidique


Assalamualaikum,





Novel pertama yang berjaya aku habiskan hasil tangkapan kat pesta buku itu hari. Asalnya aku tak berniat pun nak beli novel ni, tapi sebab kakak cashier tu tanya, 

"Dah baca novel pertama dia (packy sidique)?"

aku geleng.

"Novel dia best."

"Ahhh.. tak maulah best-best" teknik klise bila orang nak promote sesuatu. semuanya mesti best, mesti baik, mesti berkesan dan bagus ;p

"Sampai ke hujung cerita akak tak tahu siapa pembunuhnya.."

"Okey! Bolehlah." (nampak tak akak tu dah berjaya tarik minat aku? Good job akak! Jemari seni akan lebih 'kaya' kalau semua staff dia macam akak, Ahahaha.. kidding!)



Tak macam kebanyakan novel lain yang biasa aku baca, cerita ni dah buat aku tertarik pada bab yang pertama, tapi 'tak juga macam kebanyakan novel yang lain', semakin aku baca, semakin aku tak tertarik. Ahahahahah...Aku percaya, bukan cerita ini yang bosan, cuma dia tak berjaya tarik minat aku. >__<


Selepas kehilangan Nina, cerita tentang tugas kimi dan pengenalan watak Deena bagi aku (again. BAGI AKU) agak  slow. Misteri cerita ini adalah kehilangan Nina, muka Deena yang persis muka Nina dan Bougainvillea yang keluarga Deena duduk sekarang. Semua benda saling berkait rapat dan betullah kata kakak JS tu, sampai ke sudah aku pun tak boleh nak teka siapa pembunuh sebenar.


Aku bukan tak boleh teka tapi aku pasti semua watak berkemungkinan untuk jadi suspek utama, dari orang yang paling dekat sehinggalah ke watak yang 'di-kambing-hitam-kan' penjenayah itu ada disekeliling mereka.  


Jadi bila identiti sebenar Encik Mushi-mushi tu terbongkar, dah tak surprise. 






"Alaaaa.. payah betullah kalau bagi budak ni baca novel, semua dia dah tau!" Rungut si penulis novel (kalau dia baca review ini) ;-p

Sabtu, 9 Mei 2015

Mothers


Assalamualaikum,





maybe i'm not a good daughter , but i know you're the best mom to us. ;)


Happy mothers day.


Ahad, 3 Mei 2015

Custommade dress for tinie



Assalamualaikum,

pada suatu hari, (eceh, dia punya pembuka kata, kemahen!) aku dapat satu sms dari seorang kawan lama. Kawan yang kita memang tak contact kalau tak ada apa hal. Jenis aku kalau dengan kawan yang jumpa hari-hari pun aku tak contact kalau tak ada apa hal ;p 

Dia punya intro dalam sms tu betul-betul buat aku curious sampai tahap aku sanggup pergi topup semata-mata sebab nak balas dia punya mesej. Kenapa? Sebab kawan lama yang jarang contact kalau tak ada apa hal tu tu hantar sms dengan ayat, 

"Assalamualaikum, mia nak tanya sikit boleh?"

Kau rasa apa yang kawan lama kau tu nak tanya? Dah la aku jenis manusia yang punya daya ingin tahu yang sangat tinggi, lalu selepas bertanya dan dijawab, tujuan sms itu adalah sebab nak tempah baju.

K, fine. 

Suspen sangat... =__='


Kawan lama, tinie namanya mintak aku buatkan dress untuk dia. Tapi semua atas aku. Ukuran badan dia pun aku ukur sebelum raya tahun lepas lepas tu dia cuma bagi ukuran labuh baju, bagi warna kain yang dia mahu dan tarikh yang dia mahu pakai.

It's all on me? Seriously??

So i take it as a challenge.


Aku beli kain online je kat instashop sebab tak ada masa nak keluar cari kain, Aku order, tinie bayar dan kain sampai. Senang buat dress untuk tinie, semua benda dia tak kisah.

"Nak design macam jubah mia tu.."
"Buat je ikut citarasa mia.."

O__O

Sebab tinie dah cakap camtu, memang aku buat macam yang aku naklah, hahaha...




sebenarnya memang dah lama berkenan nak pakai labuci macam ni kat baju sendiri, tapi tak terbuat-buat, pastu memikirkan kalau nak buat manik kat baju tinie mungkin tak sempat, teros aku pakai labuci ni, tanya tinie nak warna apa, lagi sekali dia cakap ikut aku, tinie tak kisah



Jadi selepas meminta pendapat semua orang, biru adalah yang paling baik sebab gold macam striking sangat, kelabu tu macam dah biasa sangat, biru just nice..


Sepatutnya tinie mintak nak buat tangan macam dress aku, ada kaf, tapi sebab masa tu aku macam terlalu banyak perkara yang mahu difikirkan, aku langsung terlupa apa yang tinie mintak, lagi-lagi sebab aku nak letak labuci nih, lagilah aku terlupa. Sorry tinieeee... ;(


Eh, tapi pun, kalau nak buat kaf kena ambil ukuran siku bagai, Nasib baik pun tak buat sebab kite tak ada ukuran tangan Tinie untuk buat kaf, mihmih >__<




Naaahhh.. 'custommade Dress for Tinie by miaKaftiya' 


Eh, tetibe jadi label pakaian muslimah. ;p



Kalau ada sesiapa yang nak aku buat custom made dress sila inform me lebih awal, sebulan dua lebih awal lebih baik. Last minit punya order kita mungkin tak mampu nak layan *__*




Dress macam mia, kat sini.. --->> The bridesmaid dress


Sabtu, 2 Mei 2015

Book hunting -15


Assalamualaikum,


Dalam banyak-banyak pesta buku kat malaysia ni, hanya PESTA BUKU ANTARABANGSA KUALA LUMPUR sahaja yang kalau boleh aku mahu pergi pada setiap tahun. Jangan tanya kenapa sebab aku sendiri pun tak tahu. t__t

Lepas tu sebab aku tak beli buku setiap bulan, kadang-kadang bila usha novel-novel baru pun berkira-kira nak membeli sebab tak cukup duitlah, nak isi minyak keretalah, nak bayar hutanglah, itulah, inilah. Dah tu bila ada peluang nak shopping buku semata-mata memang borong habislah kannn.. >__o

Orang dok tanya, murah ke buku-buku kat sana? Jawapannya, tak adalah murah sangat pun, tapi sekurang-kurangnya ada less pastu ada buku-buku yang kita tak jumpa kat kedai buku sebab sold out atau dah memang tak dicetak lagi, atau sebab-sebab yang tidak diketahui dan lepas tu, kalau kau memang dah niat nak membeli, haruslah kau tak terasa membazir bila beli sekali banyak sebab kau memang dah budget untuk beli benda itu kan? kan?


Jadinya, minggu pertama pesta buku berlangsung, aku dah terjah dulu. Tapi esok hari terakhir weh, Sesape nak grab buku-banyak-sale cepat terjah esok. Entah-entah lagi banyak buku yang murah sebab hari terakhir kan. Mana la tau.



  


Sekarang dah tak pandang novel-novel cinta, sekarang dia pandang novel seram/misteri/penyiasatan jew, kalau novel cinta pun dari penulis yang dia memang follow jew, atau dari review novel jew. Nampak tak? Perempuan yang dah lama tak beli novel tetiba nampak banyak novel seram baru keluar??

O__O

*Mata bersinar-sinar*




Tengok-tengok novel kat sini kat sana, lepas tu tetiba ika tanya, "ude, sape tu?" aku pun sebok ar nak mencari, siapakah? Artis ke? 

tetibe..




Eh, Anuar! Nak ambil gambar boleh? *sambil mencari-cari novel dia dari dalam raga. 

Laku betul novel seram 'Jangan biar dia masuk by anuar darwish' ni, masa tu dah tinggal dua ketul kat belakang tu. Tengok dia update kat facebook pun dah banyak kali restock ye? Tahniah awak, kite pun baru first time nak baca tulisan awak, (sebab aku kan dah lama tak baca novel cintaaa.. hikhik ;p)

t__t 




Kalau ikutkan hati semua novel yang aku dah tarik tu aku nak terus pergi bayar je kat kaunter pakai baucer buku adik aku, tapi adik aku cakap, "ini baru karangkraf, lepas ni kau nak pergi fixi lagi. Ini pun dah berapa.."

Sebagai kakak yang-memang-mudah-dipengaruhi, aku pun terpaksa membuat penapisan buku terlebih dahulu. Pastu congak-congak harga supaya tak over budget, Fuuuhhh.. 




Dah bayar, pergi cari anuar balik, mintak sign, pastu tetiba kak maria kajiwa muncul, and i was like.. O__O itu kak maria kan? i'm a-big-fan-of-her tapi novel-novel dia aku dah beli, dah tu nak mintak sign atas buku apa? (terus tarik novel percuma yang datang bersama novel anuar, kihkihkih.. perangai sangat taaauuuu..)




Kak maria kajiwa, ini first time kite berjumpa tapi sebab akak tak tanya nama kita so kite maaaaluuuu sangat nak kenalkan diri sendiri. If and only if we could talk more that day.. ;( nice to meet you kak! 


Habis kat karangkraf, teros pergi cari booth fixi pulak. Tahap stress mencari booth fixi macam mencari tandas disaat kau memang dah tak tahan nak membuang air. Faham tak? faham tak perasaan itu?

sampai tahap rasa macam nak marah orang yang jaga floor plan tu sebab orang kat bawah kata booth fixi kat atas, orang kat atas pula kata booth fixi kat bawah, pastu agak-agak aku nak naik angin (kononnya) baru dia jelaskan yang kat atas ada, kat bawah pun ada, tapi yang terbesar yang atas. Pheww.. kan senang gitu kakak, tak adalah kite pening pusing sana, pusing sini sampai pengsan. 

Perh!.

Tapi dalam pada mencari tu, terjumpa pulak ini abang! Oh my, oh my......  abang adammmmlaaahhhh...



aku baru tau dia seseorang yang ada kaitan dengan dunia publishing sejak tengok dia berlakon dalam Teman Lelaki Upahan, tapi aku tak pernah ar nak stalk pasal dia sangat pun kan, pastu aku pun tak tau yang dia ada tulis buku, pastu sebab aku tak cari review pasal buku dia, aku malas ar nak main beli-pastu-menyesal-sebab-tersalah-beli ke apa, so.. abang, apa kata kita ambik gambar je dulu lain kali saya carik buku abang pulak. Okeh?








Akhirnyaaaa.. jumpa booth fixi! Kejam gila kenapa buku kat rak dah banyak kosong bila aku sampai? Pasaipa novel Patung dah sold out untuk hari itu? Pasaipaaaa??? hang tau dak aku tunggu lama semata-mata nak cari novel patung? Kenapa habis cepat sangaattt?? *feeling stressfull*




Pastu aku tengok ramai plak orang  beratur depan akak ni mintak sign, aku tanya kat sorang awek tu, "Ni sape eh?" dia cakap Nadia Khan. Oh. aku macam dah boleh agak dah, tapi sebab takut salah orang jadi ada baiknya kita bertanya kalau tak nak malu mintak sign pada novel yang salah.

Hamboi haritu sapa tah kata novel Gantung by Nadia Khan tu macam bosan sikit, macam tak boleh masuk, tetiba dia pergi beli sampai dua huh novel Nadia khan?? *Angkat kening*

bluuueerrkkk.. ;-p



Sebelum balik, selepas kecewa nak tengok Amar Bahrin pun kena beratur dan bersesak-sesak bagai ternampak pulak kakak Liyana (Penulis novel Rindu awak 200 %). Mulut aku ni lajuuu je pergi sebut nama dia kuat-kuat, kan dia dah dengar! Hahaha.. Nasib baik dia rileks je layan strangers tetibe tegur dia ajak bergambar, ihiks.


Ah, kalaulah nak jumpa SR dengan Amar bahrin semudah terjumpa kak liyana Zahim dengan abang Adam aka Aloy Paradoks tadi tuh, kan best? Kan? 









Okey dah! Misi book hunting berakhir dengan 13 buah buku. Orang lain kata dah banyak dah tu, tapi nafsu aku kata belum cukup lagi tu. Memikirkan kena budget duit dan kena sedar yang aku balik naik kenderaan awamlah, aku balik dengan dua beg je, kalau tidaaakkk...






Thank u mak cik yang jadi photographer tak bergaji, yang tukang bebel beli tiket timing lambat pastu tak dapat jumpa SR (Syarul Ridwan) yang tolong pikir camna nak pergi pwtc dari kl sentral sebab tetiba kakakmu ini culture shock selepas termengah-mengah memanjat tangga yang tinggi, yang follow me here and there like no end, yang tak beli apa-apa tapi sedekahkan baucer buku untuk dihabiskan ;p  i appreciate that. Very much. 




entri berkaitan.