Rabu, 21 Disember 2016

Dear you.


Assalamualaikum,


me with my bestfriend be like...



Aku : Oly, jom kita pergi bercuti. Teringinlah nak pergi melaka....

Oly : Tak nak, Oly tak suka berjalan, Nanti pening, mual, tak sihat. Daripada Oly menyusahkan orang baik tak payah pergi.

Aku : *menunduk dan tidak mengusulkan cadangan itu lagi.



***********



Aku : Oly nanti kita pergi shopping nak? Dah lama kite tak shopping, seluar ni pun dah burukkkk..."

Oly : Boleh, tapi kena tunggu ada duit lah. Pergi shopping tak ada duit tak best juga.

Aku : Okey, bila Oly ada duit?

Oly : Tunggu gajilah.


few weeks later. Bila dah gaji.... *Insert bunyi burung gagak*



***********



Aku : Oly jom makan shellout! Haritu makan dengan family tak puas laaaaa... nak makan lagi! Jom?"

Oly : *senyum* duitnya mana mak cik?

Aku : Alaaa... kita share la dua orang. Kite separuh, oly separuh. Bila nak pergi? Jom kumpul duit.

Oly : *Insert bunyi cengkerik*



***********


Oly : Teringin la nak makan kfc yang baru ni. Tengok iklan sedapnyaaa..

Aku : Ha jom pergi kfc. Makan sana.

Oly : Alaa.. tak nak makan kat sana, tapau makan kat kelas je tak boleh?

aku : *insert bunyi cengkerik*



Memang dia susah nak layan aku punya keinginan yang kekadang main cakap je pastu kalau orang tu layan kerenah aku tu memang aku akan buat betul macam yang aku selalu buat dengan siblings contohnya makan kat secret receipe padahal duit dalam bank ada RM50 je / pergi moodrepublic tapi belum gaji / bangun pagi terus ajak mandi kolam berbayar dan banyak lagi benda spontan lain yang kami pernah buat tapi tak pernah buat dengan Oly sebab dia tak suka spontan things (i guess).



Tapi walaupun dia tak boleh nak layan semua an-excuse-idea-gila-spontan-to-escape-bila-stress aku tu, dia boleh bagi sesuatu yang tak semua orang boleh bagi ; an-ear-to-listen.


ada orang mendengar untuk membalas balik

ada orang mendengar untuk mengkritik

ada orang mendengar untuk mencari kesalahan kita balik

ada orang mendengar, tapi sebenarnya buat-buat tak dengar.

....


tapi dia mendengar untuk memahami. ;)







Happy birthday Oly.


 Semoga kita berkawan sampai syurga. aminnn....

Isnin, 19 Disember 2016

Jahit manik?


Assalamualaikum




Sebelum aku terjebak dalam dunia jahitan, aku bermula dengan ambil upah jahit manik. Tapi bukannya pandai sangat pun, tak pergi mana-mana kelas atau tengok tutorial kat blog ke buku ke pun, memang betul-betul amatur. Cuma belajar basic lepas tu pakai kretiviti sendiri je.


Lepas tu, aku jarang ambil tempahan untuk baju-baju biasa selain baju pengantin / nikah / tunang. Kenapa?


here the reasons.


1. Aku memang buat manik untuk beberapa bridals, so semua manik ke apa diorang yang uruskan. Aku cuma cakap warna apa, jenis apa, saiz apa manik yang aku mahu lepas tu pandai-pandai dioranglah pergi beli. Bila dah ada barang kat tangan baru aku jahit.


2. Semua konsep manik pada baju kahwin adalah SAMA. Aku tak payah pening nak fikir design ke apa sebab memang kerja tu aku dah buat bertahun-tahun kan, so benda tu dah jadi biasa pada aku. Walaupun kadang-kadang agak memenatkan, tapi... dah biasa kan?.


3. Sebab dah biasa buat beading untuk bridals jadi aku dah ada harga yang tetap untuk sehelai baju.


4. Aku lebih selesa ambik job dari bridals berbanding orang perseorangan sebab aku malas nak fikir banyak benda. Hahahahaha.



So, saja lah nak bagitau, kalau ada sesiapa nak tempah manik dengan aku, nak diingatkan yang aku amatur je, aku tak tahu banyak design, jadi design aku sangatlah limited! Aku tak provide manik. Kalau nak tempah korang kena cari manik korang sendiri, dan aku prefer pearls, crystal, swaroski, 3d flowers, (Kalau nak manik jepun buat bentuk bunga, kerawang, daun bagai jangan eh, kakak tak retiiii....)


Lepastu kekadang aku ni sejenis yang malas nak membalas mesej / wasap. Kalau nak mintak pendapat aku tentang sekian sekian perkara boleh je, tapi ikut mood jugalah sebab kadang-kadang aku pun tak tahu warna manik apa yang sesuai dengan dengan baju sekian-sekian sebab kalau aku sendiri pun aku akan mix and match warna manik tu kat baju dulu baru aku tau warna apa yang sesuai. Aku bukannya pro sangat tengok gambar dah tau warna apa yang sesuai lagi pulak sekarang warna biru pun dah pecah kepada 10 bahagian (navy / dark / ocean / bla.. bla. bla..) Hiks.. sebab tu lah malas ambik personal client.


Last, pasal harga. Aku tak boleh nak cakap spesifik harga untuk sebelah tangan atau sehelai baju ke apa. Aku kena jahit dulu lepas tu baru aku tau berapa harga. Sebab tu selalunya aku jahit ikut budget client, win -win situation.




k, nak cakap tu je. Harap entri ini dapat memberi sedikit pencerahan kepada awak semua. Sis tak kekwat, sis cuma pemalu je. Kadang-kadang sis punya tahap malu tu sampai buat orang rasa macam nak lempang muka sis sebab sis macam orang sombong yang tak ada perasaan -__-

Isnin, 5 Disember 2016

Novel Review : Awak sungguh perfect! - Nurul Syahida


Assalamualaikum,






Dah lama entri ini tersimpan dalam draf sebab aku tak tahu nak tulis macammana. Dah lama tak tulis review novel kan? Jadi tak reti. Lebih tak reti sebab novel kak shai kali ni tak mempengaruhi aku secara keseluruhannya. Tak macam Plain jane, Valentina Nervosa dan lain-lain. Tak! Bukan sebab penulis dah tulis benda yang sama sampai loyal readers dah boleh faham jalan cerita, tapi sebab aku mencari konflik utama cerita ni dan tak jumpa-jumpa sampailah watak utama iaitu Khadijah Hurayrah membesar.


*senyum sinis* saya tak berminat nak baca kisah budak darjah satu bertumbuk dengan budak lelaki yang nakal di sekolahnya. Walaupun setiap satu babak itu langsung tidak membosankan.


Walaupun aku masih belum faham "awak sungguh perfect" itu ditujukan kepada siapa, (mungkin kena baca semula dengan slow motion-tanpa-mencari-konflik-utama) tapi saya suka semua perkara tentang novel ini. Semuaaaaaanya. Cuma... siapa nama perempuan yang panggil khadijah dengan nama khaTIJAH tu? Lupa pula aku, ha masa dia kata yang khadijah takkan faham apa yang dia rasa, sampai Khadijah rasa sendiri macammana dikhianati, masa tu aku dah tau apa yang akan berlaku nanti.. *senyum bangga*


tapi itu jelah satu-satunya perkara yang aku boleh jangka akan berlaku dalam cerita ni. Cuma tak sangka ia akan jadi lebih hebat dari itu dengan kematian lokman.


Kali ni aku memang betul-betul tak boleh 'baca' twist cerita, Sampai ke sudah aku macam... "Laaaaaaaa.... dia ke??"


Ni, nak pesan. Kalau baca novel ni, baca elok-elok. Baca dengan sabar sebab kau akan membaca kisah hidup Khadijah Hurayrah dari dia berumur tujuh tahun sehingga ke usia tiga puluhan. Bagaimana dia yang sayangkan kucing boleh jadi benci dengan haiwan itu dan atasi rasa benci/trauma pada kucing dengan... *tengah fikir ayat sesuai*


dengan... move on? face her life? memaafkan?





p/s : Amacam? lepas baca review aku ni ada rasa nak beli novel ni tak? *angkat kening*