Sabtu, 5 Ogos 2017

The making of...


Assalamualaikum


Dah lama sebenarnya tak update blog. Rasanya tak ramai pun orang yang baca blog sekarang. Tadi bukak blog sebab nak cari sesuatu, lepas tu terus end up baca balik entri yang lama. Tahu tak banyak gambar yang aku ambil guna phone dulu dah hilang entah kemana? Tak buang, tapi tak tahu simpan atau hilang kat mana, mujurlah ada beberapa gambar sempat update kat blog. Bagus juga blog ni eh,.

Terbaca jugak #themakinof -- semua cerpen yang aku dah tulis dulu -- yang membawa kepada aku nak tulis entri ini.


The making of ,


Sejak aku join grup KarKas kami selalu tulis cerita ikut tema yang diberikan oleh person in charge pada tempoh tertentu. Siapa yang dapat undian paling tinggi untuk cerpen yang dia tulis tu, maka orang itulah yang akan tetapkan tema untuk minggu seterusnya. Selalunya akan ada dua tema, kau pilihlah mana satu yang kau nak tulis.




Tema karkas tak pernahnya mudah. Awal-awal join karkas aku macam terkena kejutan budaya. Selalu tulis cerita cinta, bahasa ringkas dan mudah faham, konflik hanya disekeliling hidup, tiba-tiba diorang bagi baca cerita yang aku tak pernah langsung baca. Masa tu bacaan aku novel cinta, dan baru nak berjinak-jinak dengan novel seram, jadi aku tak biasa dengan jenis-jenis tulisan diorang tu.


Tema mangkuk tandas benar-benar menguji kemampuan aku sampai blank otak tak tahu nak tulis apa. Dahlah kena hantar ikut deadline, kena pulak ugut kalau tak hantar kena kick. Giler betul. jadi aku nak tulis tentang seorang OCD yang dapat suami pengotor, tapi memandangkan dapat idea last minit, tak sempat pulak tu nak buat research OCD tu macammana jenisnya, memang karkas (karangan ringkas) aku paling corot sekalilah, cerita dia. 

hmmmm....





Pun, aku belum ada idea. Pun tulis di saat akhir. Situasinya macammana aku pening nak tulis karkas mangkuk tandas tu, itulah yang aku tulis untuk tema yang ini. Teruk betul kena komen, kekadang rasa down! Kah Kah Kah.





Untuk tema ni aku brainstorm banyak kali. Aku cuba fikir luar kotak dan anggap tema tu macam kiasan je pastu bayangkan macammana Siti Nurhaliza boleh tersenyum walaupun kena kecam? Sebab dia tinggalkan telinga kat bilik kebal! *mentol menyala*

Paling best sebab malam masa diaorang tengah reveal karkas, aku dah tertidur, aku tak undi karkas terbaik, aku tak sedar pok pm, yang aku tahu esok pagi dah seribu conversation. Wasep pok aku baca dulu. Mula-mula dia kata dia tolong vote untuk aku, mungkin sebab dia tahu aku dah tido, mesej kedua,


"Mia, u win!"


Kau rasa? 

*menangis gembira* kahkahkah. Rasanya semua orang tak sangka aku yang tulis tu. Aku pun tak sangka weh. Mungkin tuah memihak pada aku je kot sebab lepas-lepas tu dah tak pernah menang dah...





Tema ni bang jehar yang bagi ni, Aku ingat sebab masa tu dia baru keluar buku yang tajuknya seperti di atas. Aku tanya dia apa maksud frekuensi dan proletar dan dari situ aku kaitkan dengan pengalaman aku kerja kat pejabat peguam dulu. Aku enjoy tulis tema ni sebab aku tak harap menang pun, tapi aku tulis gaya aku. Ada kepuasan di situuuu... Walaupun kena pertikai jugak tentang tanggungjawab pekerja (based on the story) aku tetap puas hati sebab aku tahu apa yang aku lalui. Aku jujur menulis cerita ni, senang cerita. Kah!





Ini pun salah satu karkas kegemaran sebab tulis benda yang aku faham. Pasal seorang tukang jahit yang bukan bakal menantu pilihan. 




K dah, aku malas nak taip panjang-panjang ni kang bukannya ada yang nak baca. Dua tiga tahun kemudian aku jugak yang baca balik entri yang aku tulis ni. Kalau rasa teringin nak baca karkas yang aku dah tulis tu, klik je kat tema. Okey?


Siapa yang baca entri ni mohon komen hai ke apa ke, aku nak tau jugak, ada lagi ke orang yang layan blog? Ke sibuk insta/fb/wasep jew.





Isnin, 22 Mei 2017

Apologise post : 3 Hati - Wulan


Assalamualaikum,


Facebook reminder / memory post ni sebenarnya bagus juga, selain dia menunjukkan betapa attention seekers / losers / annoying / kebudak-budakannya kita dulu, dia juga mengingatkan kita tentang perkara-perkara yang kita takkan mahu ulang buat, dan juga mengingatkan aku untuk tulis apologise post ini. 


Kenapa?


back in 2013, aku baca novel 3 Hati, 3 orang penulis dengan 3 kisah yang berbeza. Sudah tentu aku beli sebab Nurul Syahida. Lepas tu aku memang tak puas hati GILA GILA sebab penamat cerita tu macam tu. Aku rasa macam aku lah Neal watak dalam novel itu, aku lah yang sasau dan tak tahu nak buat apa, nak cari Wulan kat mana, yada, yada, dengan emosi yang tengah membuak-buak tu aku luahkan terus dalam facebook. 


Perasaan itu macam orang bakar panggung wayang sebab ending cerita hero mati dan no happy ending.







Sekarang saya nak mintak maaf kalau post saya empat tahun lepas tu 'pernah' mengecilkan hati kak Shai  sebab selepas membaca semula cerita Wulan (saya dah repeat 4, 5 kali) saya tetap rasa Wulan buat perkara yang betul. Heeeee... *sengih tayang gigi putih bersinar* Neal memang layak terima balasan itu selepas apa yang dia buat kat Wulan, (tapi sebenarnya kesian jugak kat dia ;( )


Dengan ini saya mewakili suara pembaca-pembaca di luar sana, tolonglah kak sambung kisah Neal dan Wulan. Peguam muda itu perlukan ruang untuk dia jelaskan kenapa dia buat eksperimen cinta tu pada Wulan dan Wulan perlu tahu cerita sebenar. 


Tolonggglaahhh...


Hahahahah.



Jumaat, 7 April 2017

7 things that i tak suka tentang novel cinta


Assalamualaikum.



p/s : This entry doesn't apply to all of the love novel. 



1. Nama panggilan yang 'geli-geli'.


Contoh nama dia syafiq burhanudin (kononnyalah) lepas tu parents dia panggil dia syaf. Atau nama dia Harfiey, orang panggil dia Har, atau nama ia ashraf Faley, then orang panggil Ash. In some reason telinga aku yang baca ni rasa geli-geli je. In real life, orang panggil Ashraf as Asrap, or Ashraf itself or serap or maybe ____ (fill in the blank) even yusof pun kekadang orang panggil usop je. *Tangan kat bahu*


Oklah, mungkin sebab tak nak rosakkan nama yang dah sedap tu tapi nak jugak ada nama panggilan yang lebih pendek so ambil je pangkal atau hujung nama? 😑😑😑




2. Terlalu banyak kebetulan


Kebetulan hero bertemu heroin di pasar. Kebetulan heroin bertemu hero di somewhere while shopping some stuff. Kebetulan their parent are long lost friend dan memang nak carikan jodoh untuk anak masing-masing. Kebetulannn... ____ (write your 'kebetulan' stories in the blank page.)


In real life, 'kebetulan' doesn't exist. Kadang-kadang kau nak jumpa muka yang kau mahu jumpa tu punyalah payah sampai kadang-kadang perlu berdoa semoga berjumpa si dia hari ini, atau semoga terserempak dengan si dia di sana sini. WHY DALAM NOVEL SENANG SANGAT TERJUMPA CRUSH DIMANA-MANA?? 


I DONT GET IT. PLEASE LAH!


urrgghh.




3.Terlalu cepat jatuh cinta.



APA? BARU PERTAMA KALI JUMPA TERUS TERIGAU-IGAU DAN AJAK KAHWIN? If it were me, i will run as far as i can. Scary kot lelaki macam tu. takkan masa nak ngorat terus bagi hint nak ajak kawin. *goosebumps* 


Babe. Pandangan pertama tu nafsu, bukan jatuh cinta. 




4. Terlalu menggurui.


Faham, bila kita tulis dan kita mahu sampaikan sesuatu mesej yang baik kepada pembaca, tapi kadang-kadang boleh jadi mengjengkelkan bila terlalu mencuba. Seolah-olah kita membaca petikan fakta yang disalin tampal dalam novel tersebut.


you know, like... heroin yang berbuat sesuatu dan selitkan fakta atau hadis berkaitan sesuatu perkara yang dia lakukan. Atau heroin yang memberikan nasihat seperti seorang pensyarah, heroin yang nak tolong seorang lelaki cina mendalami islam dan bercerita tentang fakta yang dah ditulis di media sosial... yada, yada.. 


For me, writing means write your thinking, your philosophy, your pendapat, your point of view,  not rewrite what other people write in your version. Sebab tu tulisan tu jadi macam takde jiwa.




5. Hero / heroin too perfect.


Dalam sesetengah keadaan, aku sangat tak suka kalau ada watak yang perfect10 ni. She is soooo besutiful, alis lentik, kulit putih, rambut hitam berkilat (walaupun in real life, memang ramai perempuan cantik) Dia pandai masak, kalau buat nasi kerabu lengkap semua jenis lauk, kacukan arab bagai, terlalu penyabar dan sanggup lakukan apa saja. Kecuali kalau kecantikan dan kebaikan itu bersesuaian dan bertepatan dengan jalan cerita untuk di tekankan, then mungkin boleh diterima.


Bila watak terlalu sempurna, rasa macam terlalu menyampah nak baca. 



6. Gaya bahasa terlalu ringan.


Kebanyakan novel cinta yang aku baca ada masalah yang satu ini. This. is. the. biggest. reason. why. i memilih baca novel cinta. 


Bila gaya bahasa terlalu santai, bila banyak naratif adalah watak bercakap pada dirinya sendiri atau watak membuat perbandingan dengan perkara-perkara yang .... , bila naratif itu sendiri berfungsi sekadar untuk mencukupkan jumlah perkataan, you better read the dialog je. Lepas tu boleh skip to the next page and then you dah faham jalan cerita. Simple! 




7. Cubicle / konflik tak cukup kuat.


Macam kes kebetulan yang i tulis kat atas tu, Reason untuk watak-watak saling bertemu kadang-kadang tak cukup kuat, kadang-kadang boleh dipersoalkan, tapi sebab i malas nak persoalkan apa-apa i baca je terus to the next page. 


Aku tak suka baca cerita dengan konflik yang berat, sedih, berselirat padahal benda simple je, tapi at least biarlah konflik tu kukuh sikit. Ni takkanlah sebab parents nak pergi far away for a few month you kena paksa kawin dengan pilihan makbapak you. Betul tak? Give the stroooongg reason why by hook or by crook you must get married jugak before your parents fly.


Strooongg reasons sampai buat cerita tu ditulis bukan hanya-kerana-nak-ketengahkan-kisah-kahwin-paksa. 


PLEASE?























sorry for the tulisan'rojak'. Lately rajin stalk people yang cakap dwibahasa, so i macam terikut-ikut. lol


Isnin, 3 April 2017

#RandomQuestion


Assalamualaikum,



Tea or coffee?

Tea. Pagi petang - pagi petang esoknya - pagi petang lusanya - pagi petang hari seterusnya, teh o.



movie or drama?

Drama. Nak tengok muka hero / heroin kegemararan setiap hari sampai drama habis. Lepas tu move on.



Sungai or laut?

Sungai. Forever sungai. Laut ada jaws, so scawyy....



Komik or novel

Novel. Komik pun boleh layan kalau Oly (mygirlfriend) suggest (baca = bagi pinjam) cerita yang menarik.



Jahit manik or jahit baju?

Both. Haip, mana boleh pilih. Dua-dua pun rezeki. Tapi kalau malas nak banyak bergerak dan berfikir, jahit manik. 



Nasi or roti?

Roti. 



Describe yourself in 3 word

Blur
Innocent
Shy



Name 3 person in your head now

...
oly
...

(seriously, not thinking anyone)



List 3 of your fav books

Valentina Nervosa - Nurul Syahida
Suspek - Inawza yusof
Pakar - Nadia Khan

sebenarnya banyak sangat, tapi ini yang paling terlintas di fikiran. Maksudnya paling favourite lettuew...



List 3 of your fav song

Wind - Jung sung hwan
I'll go to you like the first snow - Ailee
Tolong ingatkan aku - Ana Raffali



List 3 of your fav drama

Scarlet heart - kdrama
Hati perempuan (lepas tu bila aku tengok balik ulangan, aku mempersoalkan kenapa aku suka cerita ni dulu? Paaassstiii sebab mia ahmad je kennnz? *tangan kat bahu*)
Rich man poor woman - Jdrama



3 perkara you do bila bangun tidur

Masuk bilik air
Solat subuh
Termenung (baca = should i kemas rumah dulu atau lepak-lepak-atas-katil-sambil-stalk-instagram atau oh-hari-ni-kena-siapkan-kerja-apa-kat-kedai? atau alaaaa-mak-nak-pergi-pasar-have-to-kemas-rumah-cepat-then-mandi-or-tak-payah-kemas-rumah-mandi-then-go-to-pasar-je?)



3 wishlist belum tercapai

Jadi penulis novel
main ice skating
kawin. (but this will be the laaaassssttt thing that i wish to do)




Hai? Miss me?


Ahad, 26 Februari 2017

(Kdrama) Naked Fireman


Assalamualaikum,


Hwarang dah habis tapi aku tak tahu kenapa aku tak jumpa kepuasannya dalam episod-episod terakhir. Jadi semasa melihat-lihat di Viu, mencari cerita apa untuk ditonton walaupun tahu akan kecewa sebab line wifi lambat gila, aku macam tergerak hati nak klik cerita ni.


NAKED FIREMAN 





Baru tengok episod pertama.... tak! Sebenarnya baru tengok minit-minit pertama, otak aku dah mula bekerja. "Mesti dia ni yang jahat," eh lepastu tukar pulak, ingat orang lain, lepas tu terus 'hook'. Sanggup beli data RM3 24 hour, tapi belum habis satu episod data dah habissss ;((


Mini drama 4 episod ni punya cerita yang kemas dan menarik. Rasa macam tak cukup empat episod, me want moreeee. Cerita dia pasal seorang pelukis perempuan yang cari model lelaki yang ada parut kat belakang badan padahal motif dia nak cari orang yang bunuh mak ayah dia dan bakar rumah dia sepuluh tahun lepas.


Aku suka heroin ni sebab dia nampak macam lemah tapi tak sampai ke tahap damsel-in-distress tapi tak juga nampak terlalu kuat macam bright-girl-yang-selalu-positif-dan-akan-bangkit-semula-walaupun-selepas-dikecam-seluruh-dunia. *Tangan kat bahu* dia tahu bila masa dia perlu kuat, dan bila masa dia perlu lemah. Senang cerita, dia ni tak menjengkelkan macam sesetengah kdrama yang lain lah. 





Aku juga suka hero cerita ni sebab dia bukan 'Hero' yang akan menjadi Knight-in-shining-armor walupun dia seorang bomba, tidak juga lelaki budiman yang sentiasa nampak... berbudi, tapi ada some part yang buat dia nampak macam apa yang aku cakap kat atas tu. Cool gila!  


btw, mamat ni pun sebenarnya hensem jugak walaupun mula-mula tengok tak hensem. Kihkih




Rasanya aku move on dari Hwarang lagi cepat daripada move on dari cerita ni. Aku try tengok cerita lain pun aku masih rasa nak tengok cerita ni balik. Pheww... *Kesat peluh kat dahi*



Ada cerita lain lagi yang best? Suggest me please. I suka heroin yang rambut panjang pastu ada clean look. Selalu kalau cerita tak menarik pun aku tengok jugak sebab heroin dia rambut panjang. Kahkah.



Khamis, 23 Februari 2017

Prolog Media novel review


Assalamualaikum,


Nak review dua novel under Prolog  dalam satu entry je. 





Rooftop by Farrah Izzlorna


Aku paling teruja nak baca Rooftop! Mungkin teruja sebab reviews dan marketing yang penulis dan Prolog buat tapi bila mula baca tahap teruja aku tu macam perlahan-lahan hilang. (selingan baca Hello, it's me tapi novel anna lee yang itu habis dulu. =__=' )



maaf cakap, tapi bagi aku awalan bab agak hambar. Watak K yang sepatutnya misteri dan sarkastik, tak cukup sinis bagi aku. Mungkin aku rasa macam tu sebab expectation aku yang terlalu tinggi ke apa ke, padahal orang lain baca ok je, terhibur je dengan perangai si K tu kan. *tangan kat bahu*



Babak yang buat aku naik balik mood nak teruskan baca bila Aya dah masuk alam pekerjaan. Part tu memang puas baca, konflik pun kuat, gaya bahasa pun sedap compare to awalan bab dia dengan K  yang nampak terlalu 'keanak-anakan'. Selain kisah cinta dalam diam Aya pada....( siapa nama lelaki yang duduk luar negara tu? Ahahahah aku lupeeee...) yang lain ok je, cuma konflik awal setakat kisah cinta dalam diam tu macam tak cukup kuat sebab tu aku rasa hambar kot?


btw, ending dia memang agak susah jugak aku nak teka. Pandai dia bagi otak aku keliru eh. 






Mesej by Anna Lee


Tulisan Anna lee ni semacam ada kuasa yang menarik kita supaya terus baca bila kita dah selak mukasurat pertama. Sebelum beli 'Mesej' aku tengok jugak review pembaca, semua cakap mesej best, "nak novel anna lee lagi YANG MACAM MESEJ TU", Mesej this, mesej that, so aku pun beli lah.


yes, Mesej memang best! Ia ditulis dengan baik, setiap babak itu diperincikan dengan betul dan teliti walaupun hanya untuk perkara-perkara kecil yang orang mungkin takkan perasan, Plot twist juga sangat menjadi. Aku sampai macam tak nak habiskan terlalu cepat sebab aku tak sanggup nak tau ending dia apa. Aku tak suka Nik jadi aku tak mahu tahu apa akan jadi pada Nik dan Aria seterusnya. Aku cuma nak tau apa jadi pada Jason je. hihihi


Kadang-kadang aku stop baca pun sebab aku dah menyampah nak baca babak Nik, kahkahkah... First lead syndrom ke apakah ini? Atau aku memang tak suka kisah cinta dan aku tak suka lelaki budiman macam Nik? *angkat bahu*


Sebab ini kisah cinta time travel, aku percaya yang aku ada terlepas pandang satu dua perkara sebab dah tak sabar nak tau ending. But sheeeriousslyyy... tak suka Nik! Tolonglahhh... perangai bossy dia tu, mengawal semua benda, urgh!




Khamis, 12 Januari 2017

Novel review : Hello, it's me - Anna Lee


Assalamualaikum,







Selain covernya yang cantik, tajuk yang aku asyik tersasul 'Date me' (?) dan jalan cerita yang ringkas dan ringan, aku suka novel ini. Aku suka semua pendapat Tiya sebagai seorang penulis novel tentang isu pasaran novel sekarang. Aku sendiri sebagai seorang penulis novel (ehem.. in the making) dan sebagai seorang pembaca novel, rasa sangat 'terdidik' dengan buah fikiran Tiya dan kawannya-yang-aku-tak-ingat-nama-dia masa diorang bersembang kat kafe tu. (TEENAGERS PLEASE READ THIS BOOK!)


aku suka part Duta hack instagram Tiya, Macam boleh bayang gambar-gambar yang Duta upload tu, boleh rasa keterujaan orang-orang yang dok komen kat instagram tu. Tapi keterujaan aku rasanya sampai part kat airport masa Tiya nak pergi jumpa Duta. Lepas tu dah agak kurang.


Ya, Tiya seorang penulis novel, dan daya ingin tahu dia sangat tinggi, disebabkan Tiya dah sibuk-sibuk nak tahu semua benda membuatkan aku sebagai pembaca, dah tak payah curious kenapa kaki duta kotor? kenapa perut dia luka dan terkoyak? kenapa pasu kat luar pecah? kenapa Duta sibuk-sibuk nak tentukan apa yang Tiya kena pakai? kenapa Duta kena duduk sekali dengan Tiya? semua curiosity tu Tiya dah tolong fikirkan so kita yang baca ni, layan je flow cerita tanpa rasa apa-apa (maybe aku je kot yang rasa macam tu?) 


Jadi bila semua rahsia terbongkar, kite rileks je baca. Tak ada elemen surprise pun. INI SEMUA SEBAB TIYA! Eh, tetibe. Haha.


K lah, tak nak cakap banyak tapi yang pasti korang KENA BACA NOVEL INI. Or should i say, korang kena baca novel-novel keluaran Prolog media kalau korang dah bosan dengan template novel yang sedia ada?


*kenyit mata* 




Jumaat, 6 Januari 2017

my weekend be like...


Assalamualaikum.


Selalu bila dah penat terkejar-kejar setiap hari dengan kemas rumah, hantar mak pergi pasar, nak tengok ulangan drama korea Hwarang / Lagend of the blue sea kat tv, bersiap dan pergi kerja, kemudian terkejar-kejar pulak dengan timing kerja yang kadang-kadang sempat siapkan, kadang tak sempat, Fuuuuhhhh... penat. Tak, bukan penat badan, tapi penat otak. (Dalam kepala otak aku ni selalu ada banyak benda yang berterbangan, tu yang kekadang tetiba stress, tetibe moody, tetibe nak marah orang. tetibe nak nangis, Hahahah rumit betul aku ni. *mengeluh*)


Sooo... aku selalu rasa tak sabar nak weekend. Nak tengok tv all day long, atau nak terperap dalam bilik sampai bosan dengan membaca novel, brainstorm idea untuk cerita baru /cerita lama terbengkalai, scroll instagram like no end, nak tidur tengahari, nak masak kalau rajin, nak potong kain / buat pola / sembat baju. Jahit manik (kalau ada job manik)


Tapi selalunya aku akan buat mana yang paling ada mood atau paling penting kena buat. Atauuuu....





buat semuanya sekaligus!