Ahad, 26 Februari 2017

(Kdrama) Naked Fireman


Assalamualaikum,


Hwarang dah habis tapi aku tak tahu kenapa aku tak jumpa kepuasannya dalam episod-episod terakhir. Jadi semasa melihat-lihat di Viu, mencari cerita apa untuk ditonton walaupun tahu akan kecewa sebab line wifi lambat gila, aku macam tergerak hati nak klik cerita ni.


NAKED FIREMAN 





Baru tengok episod pertama.... tak! Sebenarnya baru tengok minit-minit pertama, otak aku dah mula bekerja. "Mesti dia ni yang jahat," eh lepastu tukar pulak, ingat orang lain, lepas tu terus 'hook'. Sanggup beli data RM3 24 hour, tapi belum habis satu episod data dah habissss ;((


Mini drama 4 episod ni punya cerita yang kemas dan menarik. Rasa macam tak cukup empat episod, me want moreeee. Cerita dia pasal seorang pelukis perempuan yang cari model lelaki yang ada parut kat belakang badan padahal motif dia nak cari orang yang bunuh mak ayah dia dan bakar rumah dia sepuluh tahun lepas.


Aku suka heroin ni sebab dia nampak macam lemah tapi tak sampai ke tahap damsel-in-distress tapi tak juga nampak terlalu kuat macam bright-girl-yang-selalu-positif-dan-akan-bangkit-semula-walaupun-selepas-dikecam-seluruh-dunia. *Tangan kat bahu* dia tahu bila masa dia perlu kuat, dan bila masa dia perlu lemah. Senang cerita, dia ni tak menjengkelkan macam sesetengah kdrama yang lain lah. 





Aku juga suka hero cerita ni sebab dia bukan 'Hero' yang akan menjadi Knight-in-shining-armor walupun dia seorang bomba, tidak juga lelaki budiman yang sentiasa nampak... berbudi, tapi ada some part yang buat dia nampak macam apa yang aku cakap kat atas tu. Cool gila!  


btw, mamat ni pun sebenarnya hensem jugak walaupun mula-mula tengok tak hensem. Kihkih




Rasanya aku move on dari Hwarang lagi cepat daripada move on dari cerita ni. Aku try tengok cerita lain pun aku masih rasa nak tengok cerita ni balik. Pheww... *Kesat peluh kat dahi*



Ada cerita lain lagi yang best? Suggest me please. I suka heroin yang rambut panjang pastu ada clean look. Selalu kalau cerita tak menarik pun aku tengok jugak sebab heroin dia rambut panjang. Kahkah.



Khamis, 23 Februari 2017

Prolog Media novel review


Assalamualaikum,


Nak review dua novel under Prolog  dalam satu entry je. 





Rooftop by Farrah Izzlorna


Aku paling teruja nak baca Rooftop! Mungkin teruja sebab reviews dan marketing yang penulis dan Prolog buat tapi bila mula baca tahap teruja aku tu macam perlahan-lahan hilang. (selingan baca Hello, it's me tapi novel anna lee yang itu habis dulu. =__=' )



maaf cakap, tapi bagi aku awalan bab agak hambar. Watak K yang sepatutnya misteri dan sarkastik, tak cukup sinis bagi aku. Mungkin aku rasa macam tu sebab expectation aku yang terlalu tinggi ke apa ke, padahal orang lain baca ok je, terhibur je dengan perangai si K tu kan. *tangan kat bahu*



Babak yang buat aku naik balik mood nak teruskan baca bila Aya dah masuk alam pekerjaan. Part tu memang puas baca, konflik pun kuat, gaya bahasa pun sedap compare to awalan bab dia dengan K  yang nampak terlalu 'keanak-anakan'. Selain kisah cinta dalam diam Aya pada....( siapa nama lelaki yang duduk luar negara tu? Ahahahah aku lupeeee...) yang lain ok je, cuma konflik awal setakat kisah cinta dalam diam tu macam tak cukup kuat sebab tu aku rasa hambar kot?


btw, ending dia memang agak susah jugak aku nak teka. Pandai dia bagi otak aku keliru eh. 






Mesej by Anna Lee


Tulisan Anna lee ni semacam ada kuasa yang menarik kita supaya terus baca bila kita dah selak mukasurat pertama. Sebelum beli 'Mesej' aku tengok jugak review pembaca, semua cakap mesej best, "nak novel anna lee lagi YANG MACAM MESEJ TU", Mesej this, mesej that, so aku pun beli lah.


yes, Mesej memang best! Ia ditulis dengan baik, setiap babak itu diperincikan dengan betul dan teliti walaupun hanya untuk perkara-perkara kecil yang orang mungkin takkan perasan, Plot twist juga sangat menjadi. Aku sampai macam tak nak habiskan terlalu cepat sebab aku tak sanggup nak tau ending dia apa. Aku tak suka Nik jadi aku tak mahu tahu apa akan jadi pada Nik dan Aria seterusnya. Aku cuma nak tau apa jadi pada Jason je. hihihi


Kadang-kadang aku stop baca pun sebab aku dah menyampah nak baca babak Nik, kahkahkah... First lead syndrom ke apakah ini? Atau aku memang tak suka kisah cinta dan aku tak suka lelaki budiman macam Nik? *angkat bahu*


Sebab ini kisah cinta time travel, aku percaya yang aku ada terlepas pandang satu dua perkara sebab dah tak sabar nak tau ending. But sheeeriousslyyy... tak suka Nik! Tolonglahhh... perangai bossy dia tu, mengawal semua benda, urgh!